واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارشی از وضعیت مسلمانان چین/ احیای آموزه های دینی در بخش های مرکزی پکن - ایرنا - با مرگ «مائو تسه تونگ» بنیانگذار جمهوری خلق چین در سال 1976 میلادی، مسلمانان این کشور توانستند به آزادی های بهتر دست یابند، آزادی هایی که گفته می شود در سال های اخیر نیز از شرایط بهتری برای این قشر از جامعه بزرگ چین فراهم شده است.
در سال 1978 میلادی «دنگ شیائو پینگ» جانشین تجدید نظر طلب «مائو» در نگرش جدید چین، مذهب را آزاد اعلام کرد و بر این اساس بسیاری از مساجدی که بسته بود، دوباره گشایش یافت و مسلمانان آزادانه توانستند به فعالیت مذهبی بپردازند.
همین موضوع باعث شد تا انجمن ها، مدارس و دانشکده های اسلامی بسیاری در این کشور راه اندازی شود و حتی مساجد جدیدی نیز در راستای اجرای بهتر فرایض مذهبی مردم ایجاد شود.
دین اسلام در اواسط سده هفتم میلادی از غرب آسیا وارد چین شد و تا امروز حدود هزار و 300 سال در چین قدمت و تاریخ دارد.
70 درصد مسلمانان چین در مناطق خودمختار «سین کیانگ»، «نین شیای هویی» و استان های «گان سو» و «نین شیا» در غرب کشور زندگی می کنند و 30 درصد بقیه در دیگر استان ها و شهرهای کشور ساکن هستند. تنها در شهر پکن شمار مسلمانان به 250 هزار نفر و مساجد به حدود 70 باب می رسد.
مسلمانان چین شامل 10 اقلیت خویی، اویغور، قزاق، قرقیز، تاجیک، ازبک، دون سیان، بائوآن، سالار و تاتار هستند که در سراسر این کشور پراکنده اند.
براساس آمارهای منتشر شده، اکنون حدود 45 هزار مسجد در چین وجود دارد که هر کدام از آنها مکانی مقدس برای مسلمانان چین است و به یک مرکز دینی برای فراگیری تعالیم دینی تبدیل شده است.
در دوران جدید حکومت رهبران چین، شرایط برای مسلمانان از بهبود نسبی برخوردار شده و گزارش های منتشر شده از مناطق مختلف چین، نشان می دهد مردم این مناطق به ویژه مناطق مرکزی در حال بازگشت به آموزه های دینی و احیای دین اسلام هستند.
یکی از این مناطق استان «هونان» است که بعد از منطقه «سین کیانگ» در جنوب غرب چین، بیشترین مسلمانان را در خود جای داده است.
«هونان» از جمله مناطقی است که مسلمانان و ملیت های دیگر چینی از بیش از شش قرن پیش تاکنون در کنار یکدیگر، زندگی مسالمت آمیز را تجربه می کنند.
شرایط مناسب و خوب حاکم در این نواحی به ویژه نواحی مرکزی چین، سبب شده مردم این منطقه به احیای فرهنگ دیرینه روی آورده و به مذهب توجه بیشتری داشته باشند.
براساس این گزارش، جذب گردشگر، توسعه اماکن مذهبی و اقتصادی از جمله اقدامات مهمی است که مسوولان این مناطق در سالیان اخیر به آن توجه داشتند.
آنها به بازسازی و مرمت مساجد و دیگر مکان های مذهبی روی آورده و اویغورهای مسلمان، مردم را برای رفتن به مساجد تشویق می کنند.
براساس آمارها، نزدیک به 50 میلیون مسلمان در چین زندگی می کنند و انجمن اسلامی چین می گوید که آنها در انجام عبادات مذهبی آزاد هستند و بر اساس قانون فعالیت می کنند.
«ما بو آی» رییس انجمن اسلامی «تایو یوان» در استان «هونان» اعلام کرد که فقط در همین منطقه، سال گذشته 160 نفر به اسلام گرویده اند.
وی تاکید کرد که «بازگشت و احیای اسلام» و همچنین «جلوگیری از افراط گرایی» دو هدف عمده ای بود که مسلمانان این منطقه آن را دنبال کرده اند تا همگان بدانند که اسلام دین خشونت نیست.
«ما بو آی» همچنین به این نکته اشاره کرد که به روحانیون مساجد و امامان جماعت گفته شده است تا جایی که می توانند مردم را به اسلام دعوت کنند و به مردم بیاموزند که اسلام دین صلح و رحمت است و با خشونت سر سازگاری ندارد.
این در حالی است که در ناحیه «فونگ شو» در استان «هونان» نیز بر اساس گزارش روزنامه «گلوبال تایمز» هزاران مسلمان در کنار دیگر چینی تبارها در همزیستی مسالمت آمیز بسر می برند و دولت آنها را در احیای دین اسلام و ترویج آن حمایت می کند.
بر اساس این گزارش، در این ناحیه 77 میلیون دلار برای ساخت مسجد و پارک وحدت و مراکز فرهنگی سرمایه گذاری شده است تا مسلمانان و دیگر قومیت ها با دین اسلام آشنایی بیشتری پیدا کرده و بر ترویج آن اهتمام ورزند.
ضمن آنکه از سال 2009 میلادی به این طرف، طبق گفته مسوولان محلی این مناطق، همه ساله روحانیون به بخش های مرکزی چین اعزام شده اند تا در مساجد، صلح جویی و دوری از افراط گرایی را ترویج کنند.
«جیان شیانگ فو» مسوول مسجد «فونگ شو» در استان هونان چین نیز از آغاز کار آموزش احکام و قرآن مجید در این منطقه خبر داد و اعلام کرد همه مراسم و جشنواره های مذهبی با حضور جوانان پرشور و سالمندانی که به آداب و احکام اسلامی آشنایی دارند، برگزار می شود.
وی تصریح کرد که زمان برای ترویج دین اسلام و مبارزه با افراط گرایی فرا رسیده و وظیفه ما تمرکز بر احیای اسلام و تقویت مسلمانان در چین است.
دین اسلام، به طور رسمی، در سال 651 میلادی و در زمان سلسله «تانگ» به چین راه یافت.
براساس اسناد و مدارک تاریخی موجود، در آن زمان ایرانی ها و عرب ها از راه های دریایی و جاده ابریشم، توانستند خود را به چین برسانند و همین عامل موجب ورود دین اسلام به کشور چین معرفی شد.
در واقع مسلمانان برای نخستین بار به عنوان تاجر از طریق مرزهای جنوب غربی وارد چین شدند و پس از ورود، تبلیغ گسترده دین اسلام را در این کشور شروع کردند.
ادیان اصلی چین تائوییسم، بودیسم، اسلام و مسیحیت است و از میان اینها جمعیت مسلمانان چین از 20 میلیون نفر فراتر است، ضمن آنکه دین اسلام خیلی زودتر از مسیحیت به چین راه پیدا کرده و میان مردم جا افتاد.
آساق*231*1597**1545
14/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]