واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
با حضور وزرای انرژی ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان آعاز شد؛
نشست خط لوله گاز «ترانس خزر» در عشق آباد
مذاکرات چهارجانبه کشورهای ذینفع در اجرای خط لوله گاز «ترانس خزر» ساعاتی پیش در سالن کنفرانس هتل «اغوزکنت» در شهر «عشقآباد» پایتخت کشور ترکمنستان آغاز شد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، «ناطق علیاف» وزیر انرژی و صنایع جمهوری آذربایجان، «تانر یلدیز» وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه، «بایمراد خواجهمحمداف» معاون رئیس جمهور ترکمنستان در امور نفت و گاز و «ماروش شوچویچ» معاون امور انرژی در کمیسیون اروپا از جمله مقاماتی هستند که در این نشست یک روزه حضور دارند.
بررسی ابعاد مختلف احداث خط لوله گاز «ترانس خزر» و نیز چگونگی اجرای آن از مهمترین اهداف برگزاری این نشست چهارجانبه است.
«تانر یلدیز» وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در آغاز این نشست اعلام کرد: ترکیه از دهه 90 میلادی به دنبال اجرای طرح خط لوله گاز ترانس خزر است.
وی افزود: تاکنون « آنکارا» چندین دور مذاکرات در سطوح مختلف در این خصوص سازمان دهی و برگزار کردهاست و ترکیه از انتقال گاز حوزه دریای خزر از طریق خاک ترکیه به اروپا استقبال میکند.
مذاکرات چهار جانبه بررسی طرح خط لوله گاز «ترانس خزر» در عشقآباد بدون حضور خبرنگاران در پشت درهای بسته برگزار شد.
این مقام عالی رتبه کمیسیون اروپا در این خصوص در مصاحبه با تلویزیون ملی ترکمنستان، گفت: در مذاکرات با «قربانقلی بردیمحمداف» رئیس جمهور ترکمنستان همچنین چگونگی اجرای خط لوله گاز «ترانس خزر» که قرار است گاز ترکمنستان از طریق بستر دریای خزر و خاک آذربایجان به اروپا منتقل شود، نیز بررسی شد.
قائم مقام کمیسیون اروپا افزود: دولت ترکمنستان برای اجرای چنین طرحی عزم جدی و راسخی دارد که در جریان این مذاکرات رئیس جمهور ترکمنستان به صراحت آن را بیان کرد.
وی در بخش دیگر این مصاحبه تفصیلی خود با تلویزیون ملی ترکمنستان، اعلام کرد: اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال 2019 الی 2020 میلادی گاز حوزه دریای خزر را دریافت کند.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا هماکنون تعاملاتی با کشورهای ترکیه و آذربایجان در ارتباط با خرید و فروش گاز طبیعی دارد، افزود: احیای طرح خط لوله گاز ترانس و مذاکره با عشق آباد یکی از اهداف سفر من به این کشور بوده است.
طرح احداث خط لوله گازی ترانس خزر به علت مخاطراتی که متوجه محیط زیست دریای خزر میشود، با مخالفت روسیه و ایران مواجه شده است.
همچنین ایران و روسیه معتقدند هرگونه اقدام برای احداث خط لوله نفت و گاز در دریای خزر قبل از تعیین رژیم حقوقی جدید دریای خزر نقض مقررات و حقوق بینالملل محسوب میشود.
مخالفت روسیه
روسیه با احداث خط لوله «ترانس خزر» مخالف است و «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه٬ پیش از این گفته بود که موضوع احداث خط لوله ترانس خزر باید تنها در چارچوب 5 کشور حاشیهای دریای خزر یعنی روسیه٬ آذربایجان٬ ایران٬ ترکمنستان و قزاقستان حلوفصل شود.
لاوروف کشورهای غربی را به «تلاش برای تحمیل سیاسی» به برخی کشورهای حاشیه دریای خزر متهم کرده بود.
طرح اولیه این خط لوله که بخشی از گاز ترکمنستان و کشورهای آسیای مرکزی را از بستر دریای خزر به اروپا منتقل خواهد کرد، بیش از 13 سال پیش با حمایت و همکاری آمریکا و به منظور رقیبی برای ایران و روسیه مطرح شد.
طول خط لوله گاز ترانس خزر حدود 2 هزار کیلومتر است و در صورت اجرا، این خط لوله انتقال گاز و نفت باید از عمق 300 متری دریای خزر عبور کند که آلودگی زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت.
همچنین این خط لوله در واقع قسمتی از خط لوله انتقال گاز ناباکو است که از حمایت اتحادیه اروپا و آمریکا برخوردار است، امّا مقامات روسیه نظر مثبتی نسبت به آن ندارند؛ زیرا خطر احتمال نشت نفت از این خط لوله را بسیار مهم میدانند که اجرای آن بزرگترین و مهمترین دریاچه جهان را با تهدید مواجه خواهد کرد./فارس/110
۱۱/۰۲/۱۳۹۴ - ۱۸:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]