واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل حفاظت محیط زیست ایلام: انسان ها مهم ترین عامل تهدید کننده حیات گونه در حال انقراض پلنگ هستند ایلام - ایرنا - مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست ایلام گفت: انسان ها به مهم ترین عامل تهدید کننده برای حیات گونه در حال انقراض پلنگ تبدیل شده اند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مازیار سلیمان نژاد در همایش استانی هانای پلنگ اظهار کرد: این استان دارای تنوع آب و هوایی و پوشش گیاهی و جانوری است که این میراث های طبیعی به سبب عامل انسانی دستخوش تغییرات فراوانی شده است.
وی افزود: گونه منحصر به فرد پلنگ ایرانی استان ایلام به خاطر عواملی چون شکار بی رویه، تخریب زیستگاه، کمبود غذا به علت از بین رفتن چرخه غذایی در خطر انقراض قرار گرفته است.
وی ادامه داد: پلنگ با توجه به غریزه خود هیچ خطری برای احشام و افراد ندارد و این جانور فقط در صورت نبود غذا به گله های دامداران حمله می کند و در اصل خود انسان ها زمینه ساز حمله این جانور به احشام می شود که این گونه موارد نیز به ندرت اتفاق می افتد.
وی یادآور شد: کل و بز کوهی غذای اصلی پلنگ را تشکیل می دهد که شکار بیش از حد این منابع غذایی موجب تهدید منبع تغذیه پلنگ شده و این حیوان در بعضی مواقع به منابع غذایی دیگری چون گوزن، گراز و حتی گاه به جوندگان و حشرات که در چرخه غذایی اصلی وی قرار ندارند، بسنده می کند.
سلیمان نژاد با اشاره به کشتار بی رحمانه و بی رویه وحوش و تخریب عرصه های طبیعی عنوان کرد: شکار جانوران، تخریب زیستگاه و تعرض به طبیعت از سوی برخی افراد نشانه جهل، نادانی، بی گاهی و تفکرات غلطی است که عوارض آن انقراض گونه های مختلف جانوری و گیاهی را به دنبال دارد.
وی تاکید کرد: در استان ایلام عوامل طبیعی همچون سیل، زلزله، رانش زمین، طغیان بیماری ها کمتر باعث نابودی گونه ها می شود بلکه عامل تهدید کننده انسان است که به شیوه ها و روش های مختلف و با اهداف متفاوت موجب از بین رفتن و در انقراض پوشش گیاهی و جانوری می شوند.
وی گفت: پلنگ ایرانی از نظر کنوانسیون های جهانی و معاهده داتیس ( معاهده شناسایی و حمایت از وحوش در خطر انقراض) یکی از گونه های در معرض نابودی و انقراض است که نیازمند احیاء و حفاظت توسط تمامی افراد است.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست ایلام همکاری و مشارکت انجمن ها و تشکل های زیست محیطی مردم نهاد در جلب و مشارکت عمومی برای حفاظت از عرصه های طبیعی و حیات وحش را امری مهم و اجتناب ناپذیر خواند و ادامه داد: با توجه به گستردگی مناطق حفاظت شده استان و تنوع زیستی، این اداره به تنهایی قادر به حفاظت، حراست و نگهداری از گونه های محتلف نیست.
وی افزود: در این میان همکاری و همراهی تشکل ها و انجمن های مردم نهاد بسیار حایز اهمیت است و این تشکل ها در تنویر افکار عمومی، افزایش سطح آگاهی، ارتقا و ترویج فرهنگ صیانت از محیط زیست و طبیعت نقش بی بدیل و مهمی دارند.
وی با ذکر این نکته که بسیاری از گزارش ها و مستندات تخلف های زیست محیطی از طرف علاقمندان و انجمن های محیط زیست ارایه می شود، یادآور شد: این انجمن ها با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل هایی که در اختیار دارند و حضور مداوم در بطن جامعه می توانند در تغییر نگرش مردم نسبت به محیط زیست موفق ظاهر شوند و بازویی کارآمد و توانمند در این حوزه باشند.
سلیمان نژاد تاکید کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست به تداوم و افزایش همکاری این انجمن های زیست محیطی نیاز مبرم دارد چرا که محیط بانان با وجود تلاش و حفاظت شبانه روزی و بی شایبه به علت گستردگی مناطق به تنهایی توان مقابله با متخلفان را ندارند و حتی در چند بار در درگیری با متخلفان زخمی شده اند.
دخل و تصرف در زیستگاه ها همچون جاده سازی، تقسیم زیستگاه، توسعه شهری- صنایع و اراضی کشاورزی، آتش سوزی، آلودگی منابع آبی و عرصه های طبیعی، چرای بی رویه دام، رهاسازی گونه های غیر بومی در طبیعت، تجارت و قاچاق وحوش از جمله عوامل تهدید کننده برای پوشش گیاهی و جانوری مناطق مختلف محسوب می شود.
همایش هانای پلنگ با هدف آسیب شناسی مسایل زیست محیطی استان با حوریت محیط زیست جانوری به همت انجمن های کوهنوردان ایلام، کوهنوردان زاگرس، یاوران محیط زیست، کوهنوردان ایران نمایندگی ایلام و اداره های منابع طبیعی و محیط زیست ایلام با حضور جمع زیادی از دوستداران محیط زیست ایلام در سرسرای تالار فرهنگیان ایلام برگزار شد.
در پایان این همایش از چهار محیط بان موفق و 2 فرهنگی بازنشسته فعال در عرصه های محیط زیست و کوهنوردی قدردانی شد.
استان ایلام دارای نزدیک به 142 هزار هکتار مناطق حفاظت شده ، یک هزارو 475 هکتارآثارطبیعی ملی و 301 هزار هکتار منطقه شکار ممنوع، 44 محیط بان، 38 انجمن زیست محیطی با 25 هزار عضو است.
در روزهای نخستین سال جاری یک قلاده پلنگ بالغ در منطقه پلنگ کنار در شهرستان ایوان توسط شکارچیان کشته شد.
انجمن کوهنوردان ایلام با حضور 100 نفر از کوهنوردان آقا و خانم استان به نشانه اعتراض به کشتار جانوران و جلب توجه بیشتر مردم و مسوولان به این مسئله به ارتفاعات پلنگ کنار و محل کشته شدن این جانور در ایوان صعود می کنند.
7172/6119
11/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]