واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۹:۷ق.ظ)
بيتجربگي معماران ايراني در زمينه احياي بناهاي تاريخي موج - مشاور عالي رئيس سازمان ميراث فرهنگي صنايعدستي و گردشگري با اشاره به احياي بازار تبريز به عنوان درخشانترين نمونه احياي بافت تاريخي در ايران گفت: معماران ايراني تجربه کافي در زمينه احياي بناهاي تاريخي ندارند.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد محمد بهشتي، مشاور عالي رئيس سازمان ميراث فرهنگي صنايعدستي و گردشگري، در نشست بررسي سير تحول سياستها و اقدامات بهرهبرداري از ساختمانهاي ارزشمند که در محل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران برگزار شد با اشاره به سير تاريخي آغاز روند بازسازي و بهسازي بافتها و بناهاي تاريخي در ايران از سالهاي پيش از انقلاب تاکنون گفت: نگاه به مرمت و احياي بناهاي تاريخي در پيش از انقلاب عمدتا در چند شهر؛ بهخصوص و تنها با نگاه بازسازي و مرمت بناهاي تاريخي بدون تغيير کاربري آنها براي بهرهبرداري زندگي جديد متمرکز بود.
مشاور عالي رئيس سازمان ميراث فرهنگي صنايعدستي و گردشگري با اشاره به ادامه اين روند در سالهاي پس از انقلاب اسلامي ادامه داد: در سالهاي دفاع مقدس به دليل شرايط خاص بودجهاي آن زمان، حفظ و نگهداري از بناهاي تاريخي صرفا در حد مراقبتهاي اضطراري از بناها و جلوگيري از تخريب و ويراني اين ساختمانهاي ارزشمند انجام ميشد، اما؛ در سال ۶۹ با ورود تبصره ۲۳ به قانون بودجه با عنوان تعيين مبلغي براي مرمت و احياي بناهاي تاريخي، روند بازسازي اين اماکن شکلي تازه به خود گرفت.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي صنايعدستي و گردشگري به تعريف تفاوتهاي احيا و مرمت آثار تاريخي پرداخت و اظهار کرد: احيا به معني امکان جاري شدن زندگي جديد در يک بناي تاريخي است به اين معني که بنا پس از بازسازي امکان بهرهبرداري در شرايط زندگي کنوني را داشته باشد، اما؛ در مرمت تنها به رفع عيوب، مشکلات و آسيبهاي يک بناي تاريخي پرداخته ميشود، بيآنکه نيمنگاهي به قابليت بهرهبرداري در آينده براي آن اماکن قائل باشيم.
وي با اشاره به ورود دو ماده ۵۵ و ۵۶ به قانون برنامه پنجساله سوم توسعه که شهرداريها و شوراهاي شهر را مکلف به احياي بناهاي تاريخي شهري ميکرد، افزود: از ابتداي برنامه پنجساله سوم توسعه روند تخمين تعداد بناهاي تاريخي آغاز شد. از اين زمان تا پايان سال ۷۷ شخصا با پيگيريهايي که از ادارات مختلف استانها داشتم، دريافتم ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ بناي تاريخي ثبت نشده در کشور وجود دارد که با مجموع يک هزار و ۲۰۰ بناي تاريخي ثبت شده تا پيش از آن، به رقم حدود سه هزار بناي تاريخي در سازمان ميراث فرهنگي سابق دستيافتم. اين عدد براي من قابلقبول نبود، با همفکري برخي دوستان و فعالان ميراث فرهنگي توانستيم براي کسب سهمي از بودجه قانون برنامه سوم توسعه در بازسازي بافتهاي تاريخي، وجود يکميليون بناي تاريخي را در کشور تخمين زديم.
بهشتي با تأکيد بر ناکافي بودن بودجههاي سالانه مرمت يا احياي بناهاي تاريخي در همه ادوار گذشته، تنها راهحل احياي اين اماکن ارزشمند را سرمايهگذاري مردم باهدف بهرهبرداري از آنها دانست و گفت: اين راهحل در همه کشورهاي ذيتمدن جهان نيز استفاده ميشود و دولتهاي خارجي تنها در اداره و مرمت فضاهاي تاريخي با شهرت جهاني مانند؛ آکروپليس آتن يا برخي بناهاي رم و ديگر اماکن مشهور ورود پيدا ميکنند و ساير بناها براي احيا و بهرهبرداري اقتصادي به بخش خصوصي يا مردم واگذار ميشود.
وي با اشاره به تجربه موفق احياي هتل عباسي اصفهان (کاخ مادر شاه) خاطرنشان کرد: اين تنها يک نمونه از اين فعاليتهاي موفق است؛ ولي ما صدها يا هزاران بناي ارزشمند تاريخي ديگر در کشور داريم که ميتوان با استفاده از سرمايه بخش خصوصي به احياي آنها پرداخت.
بهشتي با اشاره به تجربه تقريبا صفر معماران کشورمان در احياي اماکن ارزشمند تاريخي گفت: تنها راه باقيمانده در نوع احيا که متناسب با نيازهاي امروز زندگي باشد، استفاده معماران از نهايت خلاقيت خود در اين دست فعاليتهاست.
وي با انتقاد از اقدامات دولت قبلي در تخريب و نابودي بافت تاريخي دامغان يا تخريب ۲۰ قطعه از ۳۸ حصار سلجوقي کاشان ادامه داد: تا قبل از روي کار آمدن دولت سابق، احياي بازار سرپوشيده تبريز بهعنوان بزرگترين بازار سرپوشيده و فعال جهان که درخشانترين نمونه احياي يک بافت تاريخي در کشور محسوب ميشد، ۷۰ تا ۸۰ درصد پيشرفت فيزيکي داشت و ۹۸ درصد سرمايهگذاري آن را مردم انجام داده بودند. در اين بازسازي، بانک، سيستم گرمايش و سرمايش، امکان نصب گاوصندوق، قفسهبندي و انواع وسايل آسايش يک باب مغازه تعبيهشده بود، اما؛ با روي کار آمدن دولت نهم، اين روند متوقف شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]