تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤثّرترين وسيله جلب رحمت خدا اين است كه خيرخواه همه مردم باشى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843674706




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- خزر، چشم انتظار تبدیل شدن به قطب تجارت جهانی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خزر، چشم انتظار تبدیل شدن به قطب تجارت جهانی انزلی - ایرنا - خزر این دریاچه بزرگی که نام دریا را برازنده خود ساخته، میراث گرانبهایی برای فرزندان خود یعنی مردمان پنج کشور ایران، روسیه، آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان است؛ کشورهایی که می توانند با هم، به نقش آفرینی در عرصه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، گردشگری و دفاعی بپردازند.


بیش از 300 میلیون نفر جمعیت ، ثروت ها و منابع طبیعی هنگفت و بی نظیر ، اشتراکات تاریخی ، فرهنگی و مذهبی زمینه ساز همکاری در زمینه های مختلف برای مردمان پیرامون این دریاست .
ایران از قدیم از طریق بندرگاه انزلی که به دروازه اروپا معروف بود، با همسایه شمالی خود مراوداتی داشت و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تقسیم آن کشورهای مختلف نیز میزان همکاری با این کشورها به ویژه همسایگان خزر در زمینه های گوناگون مخصوصاً اقتصادی ادامه یافت.
روابط ما با این چهار کشور هم روابط تجاری از طریق دریا ، از مرز زمینی با ترکمنستان و آذربایجان و هوایی با روسیه و قزاقستان و اخیرا ریلی به کشورهای شرق دریای خزر است .
ایران بین همسایگان بیشترین مراوده و مبادلات را با روسیه دارد؛ سهم قابل توجهی از 12 میلیون تن کالای حمل شده به ایران در سال 1390 از کشور روسیه بود و با توجه به تحولات منطقه حوزه خزر، در زمان حاضر ، زمینه خوبی برای صدور مواد غذایی محصولات کشاورزی، دامی ، طیور، لبنیات ، میوه جات ، آجیل ، گل و گیاه از ایران به این کشور فراهم شده است.
در سالهای اخیر واردات غله از قزاقستان نیز آغاز شده و آذربایجان و ترکمنستان از مسیر ایران برای ترانزیت مواد نفتی بهره می گیرند.
پانزدهمین اجلاس اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه دریای خزر به میزبانی منطقه آزاد انزلی، فرصتی مغتنم برای معرفی ظرفیت های مختلف ایران ، استان های شمالی به ویژه گیلان و جذب سرمایه گذاری خارجی است.
در این اجلاس؛ روسای اتاق های بازرگانی کشورهای روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان بعنوان کشورهای حاشیه خزر و تاجیکستان به عنوان ناظر و مهمان حضور دارند.
آگاهی از وضعیت کنونی ، استعداد و همچنین ظرفیتهای کشورهای همسایه خزر به توسعه همکاری ها کمک خواهد کرد به همین منظور، نگاهی می اندازیم به وضعیت هر پنج کشور همسایه خزر از جمله سرزمین پر افتخارمان ایران .
*روسیه
روسیه با حدود 143 میلیون نفر جمعیت، نهمین کشور پرجمعیت دنیا و پهناورترین کشور جهان است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تقسیم به کشورهای مختلف ، رشد روسیه سرعت فزاینده ای یافت؛ واحد پول روسیه روبل است، روسیه با تولید ناخالص داخلی دو هزار و 118 میلیارد دلار در سال 2013 هشتمین اقتصاد بزرگ جهان (ششمین بر مبنای قدرت برابری خرید) بوده است.
روسیه پس از فروپاشی شوروی به اقتصاد بازار روی آورد و به منابع طبیعی عظیم خود متکی است.
درآمد سرانه این کشور در سال 2013 بیش از 18 هزار دلار (بر مبنای قدرت برابری خرید) بوده که این کشور را در رتبه پنجاه و هفتم دنیا قرار می دهد.
روسیه یکی از پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل، عضو گروه هشت، شورای اروپا، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری شانگهای و کشورهای مستقل همسود است.
روسیه بزرگترین تولیدکننده گاز در جهان است و نیمی از گاز مصرفی قاره اروپا را تامین می کند. این کشور همچنین یکی از مهمترین تولیدکنندگان نفت جهان است.
بیشترین صادرات روسیه را نفت و محصولات آن، گاز، چوب، مواد شیمیایی و تسلیحات نظامی تشکیل می دهد؛ ابزارآلات و تجهیزات، کالاهای مصرفی، دارو ، گوشت و شکر از جمله واردات روسیه است.

*جمهوری آذربایجان
جمهوری آذربایجان با 86 هزار و 600 کیلومتر مربع مساحت در جنوب رشته کوه های قفقاز و شمال رودخانه ارس در مجاورت دریای خزر واقع است.
این جمهوری همچنین در همسایگی کشورهای ایران، ارمنستان ، ترکیه، گرجستان، روسیه و کشورهای دیگر کناره دریای خزر، ترکمنستان و قزاقستان قرار دارد.
بیش از 93درصد مردم این کشور مسلمان و حدود 70 درصد شیعه هستند و 89 درصد مردم این کشور به زبان آذری سخن می گویند .
جمهوری آذربایجان با کمک کارشناسان بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و با اجرای برنامه های خصوصی سازی و واگذاری زمین های زراعی و اختصاص یارانه سوخت به کشاورزان، درصدد توسعه بخش کشاورزی برآمده است .
استخراج نفت خام و گاز طبیعی، تولید فرآورده های نفتی، صنایع فلزی ، استخراج سنگ آهن ، تولید سیمان، مواد شیمیایی و پتروشیمی و منسوجات مهم ترین فعالیت های صنعتی این کشور را تشکیل می دهد.
جمهوری آذربایجان تولیدکننده مواد کشاورزی نظیر غلات ، پنبه ، توتون ، سیب زمینی ، میوه ها ، سبزی ها و چای است .
صادرات آذربایجان علاوه بر محصولات کشاورزی شامل کالاهای صنعتی ، مواد غذایی ، ماشین آلات و ماشین های فلزکاری ، محصولات نساجی ، نفت و گاز و مواد شیمیایی و پتروشیمی نیز است.
اتصال به کشورهایی مانند گرجستان ، ارمنستان و ترکیه از فرصتهای خوب این کشور بشمار می رود. جمهوری آذربایجان برای سر و سامان بخشیدن به وضعیت اقتصادی خود، تلاش های بسیاری برای جذب سرمایه های خارجی به ویژه در بخش نفت و گاز به عمل آورده است .

*قزاقستان
قزاقستان با گوناگونی منابع معدنی و نفتی به جدول مندلیف معروف است. این کشور با 16 میلیون و 600 هزار نفر جمعیت در آسیای میانه واقع شده ، زبان های رسمی آن قزاقی و روسی و واحد پول آن تِنگه است. قزاقستان بزرگترین کشور محصور در خشکی در دنیاست و تراکم جمعیتی کمی دارد.
وسعت قزاقستان دو میلیون و 717 هزار و 300 کیلومتر مربع است و حدود 20 درصد آن در سوی کوه های اورال قرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی بخشی از آن در اروپاست؛ هرچند قزاقستان معمولاً یک کشور آسیایی طبقه بندی می شود.
اقتصاد این کشور تا حد زیادی به بخش کشاورزی متکی است. قزاقستان بیشترین تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه را در میان جمهوری های تازه استقلال یافته دارد و نیز از اعضای مهم سازمان همکاری شانگهای است.
این کشور از لحاظ منابع زیرزمینی هم بسیار غنی است؛ از سال 1993 میلادی تاکنون بیش از 40 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در این بخش انجام شده، همچنین قزاقستان صاحب دومین منابع بزرگ اورانیوم، کروم، روی و سرب و سومین در منگنز، چهارمین در مس و در مورد زغال سنگ، آهن و طلا و یازدهمین منابع بزرگ هم در نفت و هم در گاز طبیعی را در اختیار دارد.
کشف و استخراج نفت در مناطق غربی در کنار دریای خزر، این کشور را جزو کشورهایی با درصد رشد اقتصادی بالا در میان جمهوری های اتحاد جماهیر شوروی سابق قرار داده است.

*ترکمنستان
ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از غرب با دریای خزر همسایه و از طریق این دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه نیز همسایه است.
ترکمنستان با مساحت 488 هزار و یکصد کیلومتر مربع، پنجاه و دومین کشور بزرگ جهان است و در فهرست چهار کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی و چهار کشور تولید کننده نفت در شوروی سابق قرار دارد.
ذخائر اثبات شده نفت و گاز این کشور دو هزار میلیارد متر مکعب گاز و 546 میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی ترکمنستان در غرب این کشور از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شده است.
ذخایر گاز طبیعی تقریباً در سراسر خاک کشور پراکنده است، رشد اقتصادی این کشور در سال 2007 براساس آمار صندوق بین المللی پول حدود 11.5 درصد بوده که آن را جزو کشورهای دارای رشد اقتصادی بالا قرار می دهد.
شغل بیشتر مردم ترکمنستان کشاورزی و دامپروری است، این کشور از نظر تولید پنبه در جهان معروف است، قالی بافی از صنایع دستی مهم ترکمنستان است و اسلام مذهب اکثر مردم کشور است.
نفت و محصولات کشاورزی نیز از تولیدات و صادرات ترکمنستان بشمار می رود.

*ایران
ایران با یک میلیون و 648 هزار و 195 کیلومتر مربع وسعت و بیش از 77 میلیون نفر جمعیت، در جنوب غربی آسیا و کرانه جنوبی دریای خزر واقع است .
ایران از شمال با جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان، از شرق با افغانستان و پاکستان و از غرب با ترکیه و عراق همسایه است و همچنین از شمال به دریای خزر و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان محدود می شود که دو منطقه نخست از مناطق مهم استخراج نفت و گاز در جهان هستند.
ایران یکی از 192 کشور عضو سازمان ملل متحد است، همچنین در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک)، سازمان کنفرانس اسلامی، جنبش عدم تعهد و سازمان اکو نیز عضویت دارد.
ایران، سومین ذخایر نفتی جهان، یازده درصد ذخایر ثابت شده نفتی زمین و نیز دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد.
ایران در زمینه های کشاورزی و باغداری در برخی تولیدات دارای رتبه های بالایی است و صنایع پیشرفته ای نیز در بخش هایی همچون صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نساجی، شیمیایی، غذایی، خودروسازی، الکتریکی و الکترونیکی دارد.
گردشگری در ایران قابلیت زیادی برای گسترش دارد و بر پایه گزارش سازمان جهانی جهانگردی؛ ایران رتبه دهم جاذبه های باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبه های طبیعی را در جهان داراست.
*خزر ، کانون مهم اقتصاد و تجارت
بررسی ظرفیت ها و استعدادهای کشورهای پیرامون خزر، نشان دهنده فرصتهای موجود برای ارتقای اقتصاد این منطقه و بهره مندی جمعیت بالغ بر 300 میلیونی آن از سود حاصل از توسعه همکاری هاست .
ایران بعنوان دومین کشور دارنده ذخایر نفت و گاز دنیا و روسیه به عنوان بزرگترین کشور دارنده منابع گازی دنیا و یکی از پنج کشور دارنده عمده ذخایر نفتی دنیا و سرزمین بسیار گسترده؛ می توانند با اتحاد ، منطقه خزر را بعنوان یکی از قطب های بزرگ اقتصادی دنیا تبدیل کنند.
اتحاد بخش خصوصی و بازرگانان این دو کشور همسایه و نقش آفرینی آنها، می تواند سرآغاز گسترش تجارت و تبدیل تجارت دریای خزر به رقیبی هم سطح برای تجارت در خلیج فارس شود .
پانزدهمین اجلاس روسای اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه دریای خزر نهم و دهم اردیبهشت ماه جاری به میزبانی منطقه آزاد انزلی برگزار می شود.
منطقه آزاد انزلی تنها منطقه آزاد ایران در حاشیه دریای خزر است؛ کشورهای حاشیه دریای خزر ، ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای جنوب شرقی عمده بازارهای صادرات و واردات محصولات از طریق منطقه آزاد انزلی هستند.ک/4
گزارش از : گیتی بابایی
6030 / 2007



08/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن