واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: لزوم آسيبشناسي مهاجرت ورزشكاران
پديده مهاجرت و تغيير تابعيت برخي ورزشكاران كشورمان پديده ناخوشايندي است كه چندي است دوباره در ورزش كشورمان خودنمايي ميكند.
نویسنده : سعيد احمديان
پديده مهاجرت و تغيير تابعيت برخي ورزشكاران كشورمان پديده ناخوشايندي است كه چندي است دوباره در ورزش كشورمان خودنمايي ميكند. ماههاي آخر سال پيش بود كه چند تكواندوكار ايراني به دلايل مختلف به تابعيت كشور آذربايجان درآمدند و براي اين كشور مبارزه ميكنند. البته چند سال پيش هم اين ماجرا براي دو كشتيگير كشورمان پيش آمد و آنها وقتي ديدند در ايران شانسي براي بستن دوبنده تيم ملي ندارند، راهي آذربايجان شدند و حالا چند سالي است كه براي اين كشور روي تشك ميروند. در اينكه چرا برخي ورزشكاران تصميم ميگيرند با تغيير تابعيت زير پرچم كشور ديگري مسابقه بدهند، پديدهاي است كه نياز به واكاوي و آسيبشناسي كارشناسان خبره ورزش دارد. البته پديده تغيير تابعيت در كشورهاي ديگر هم ديده ميشود اما به نظر ميرسد رخ دادن اين اتفاق براي ورزشكاران ايراني پديده قابلتأملي است كه بايد بيشتر از قبل مورد توجه مسئولان و تصميمگيرندگان ورزش كشور قرار بگيرد.
در باب چرايي تغيير تابعيت برخي مليپوشان و چهرههاي بعضاً سرشناس ايران دلايل زيادي برشمرده شده است. يكي از مهمترين علتهايي كه در اين باره مطرح است، عدم حمايت مالي و تأمين نشدن اين ورزشكاران از سوي متوليان ورزش است. اين افراد مدعياند چون در ايران كسي قدر آنها را نميداند و برايشان ارزشي قائل نيست، ترجيح دادهاند به جايي بروند كه هم از نظر مالي و شغلي تأمين باشند و هم بتوانند در مسابقات بينالمللي به ميدان بروند. حالا برايشان فرقي نميكند كه اين پيراهن كشوري باشد كه در آن متولد شدهاند يا كشوري كه جيبشان را پر پول كرده است! البته اين توجيه در جامعه ورزش كمتر پذيرفته ميشود و خيلي از ورزشكاران كشورمان هستند كه با سختترين شرايط حاضر نشدهاند كه تغيير تابعيت بدهند و براي كشور ديگري مسابقه بدهند.
با اين حال اين موضوع از مسئوليت مديران و كساني كه براي ورزش كشور تصميم ميگيرند كم نميكند و نميتوان سهمي از رشد پديده تغيير تابعيت در بين ورزشكاران را متوجه آنها كرد. به همين خاطر موضوعي كه بايد مورد توجه قرار بگيرد، لزوم به وجود آوردن شرايطي است كه يك ورزشكار و يك نخبه ورزشي فكرش به سمتي نرود كه بخواهد مليتش را عوض كند و براي يافتن شرايط بهتر از ايران كوچ كند. به هر حال برخي ورزشكاراني كه در سالهاي اخير مهاجرت كردهاند و به تابعيت كشورهاي ديگر درآمدهاند از سرمايههاي ورزش ايران بودهاند و براي اينكه به اين مرحله برسند و براي خودشان نامي دست و پا كنند سرمايهگذاريهاي زيادي روي آنها شده است تا اين مليپوشان به چنين ردهاي برسند. هر چند در اين مسير اين كشتيگيران يا تكواندوكارهايي كه امروز تغيير تابعيت دادهاند با مشكلاتي هم دست و پنجه نرم كردهاند اما در مجموع اين ورزشكاران با بودجه و سرمايه كشور رشد كرده و به مرحلهاي رسيدهاند كه توانستهاند چشم كشورهاي ديگر را بگيرند و آن كشورها با پهن كردن تور، اين چهرههاي ورزشي را جذب كنند و از استعداد و تواناييهايشان در ورزش به سود خودشان استفاده كنند. البته به كشوري مثل آذربايجان يا قطر كه با ورزشكاران تغيير تابعيت داده شده به دنبال موفقيت در عرصههاي ورزش جهان هستند نبايد خردهاي گرفت. بايد رشد چنين پديدهاي در ايران را در خودمان جستوجو كنيم و ببينيم چه وضعيتي بر ورزش كشور حاكم شده است كه اين ورزشكاران حاضر شدهاند پيراهن كشور ديگري را در مسابقات ورزشي بپوشند.
به همين خاطر بديهي است كه در اين بين مديران ورزش نقش مهمي در عدم مهاجرت مليپوشان رشتههاي مختلف ورزشي به كشورهاي ديگر دارند. آنها بايد با تدوين قوانيني در جهت حمايت مالي و شغلي از ورزشكاران حركت كنند. به هر حال يكي از دغدغههاي اصلي مليپوشان رشتههاي ورزشي اين است كه دوران قهرماني كوتاه است و براي روزهاي بازنشستگي بايد چارهاي بينديشند. در همين راستا متوليان ورزش بايد با حمايتهاي مالي و شغلي از يك قهرمان ملي، آينده زندگي او را تأمين كنند تا ورزشكاري كه سرمايه ورزش كشورمان به حساب ميآيد و هزينههاي زيادي براي رسيدن او به اين مرحله شده است، هدر نرود و كشور ديگري از سرمايههاي ورزش ايران استفاده نكند و ميوه درختي را كه در كشورمان كاشته شده، كشور ديگري مانند آذربايجان برداشت كند. به همين دليل بايد مديران ورزش با جدي گرفتن پديده تغيير تابعيت سرمايههاي ورزش جلوي گسترش آن را بگيرند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]