واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: 10 موضوعی که مذاکرات را به شکست میکشاند /آمریکا رنگینکمانی از تعهدات متناقض؛ پایان ایران هستهای و آغاز عربستان هستهای
در حالی که ایران و گروه 1+5 به زمان امضای توافق هستهای نهایی نزدیک می شوند، نگرانیهایی از سوی مخالفان و تندروهای حل و فصل نهایی برنامه هسته ای ایران اشاره مطرح میشود.
به گزارش نامه نیوز، سایت یو.اس نیوز در گزارشی به 10 موضوعی که قابلیت به شکست کشاندن مذاکرات هسته ای و توافق نهایی میان ایران و گروه 1+5 را دارند، پرداخته است.
1. غنی سازی:
پیش از آغاز مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5، دولت اوباما و شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکید داشتند که ایران باید غنی سازی اورانیوم را به طور کامل متوقف کند. اکنون اما به ایران اجازه ادامه غنی سازی اورانیوم داده شده است.
2. ذخایر سوخت هسته ای:
در فوریه سال 2015، ایران در حدود 10 هزار کیلوگرم اورانیوم ذخیره شده در اختیار داشت و با انتقال آن به روسیه 300 کیلوگرم از آن باقی ماند و قرار است این مواد به صورت میله برای استفاده در انرژی های صلح آمیز به ایران بازگردد. این موضوع دستاوردی برای دولت اوباما محسوب می شود و خطر استفاده سوخت های موجود برای ساخت بمب اتمی را کاهش خواهد داد.
این خطر اما باقی مانده است. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران به رسانه های ایرانی گفت که هیچ برنامه ای برای انتقال اورانیوم به خارج از کشور وجود ندارد.
3.سانتریفیوژها:
ما می خواهیم که تعداد سانتریفیوژهای نصب شده و قابل استفاده در تاسیسات هسته ای ایران به دو سوم کاهش پیدا کند. تعداد سانتریفیوژها در ایران اما از ابتدای مذاکرات تا امروز چند برابر شده و به 20 هزار عدد رسیده است. آمریکا در ابتدا خواستار محدود شدن تعداد سانتریفیوژهای محل غنی سازی ایران از 5 هزار عدد به 1هزار و 500 عدد بود. این توافق نهایی اما چگونه به ایران اجازه در اختیار داشتن بیش از 6 هزار و 104 سانتریفیوژ را خواهد داد.
به گفته وزیر خارجه ایران آنها قادر خواهند بود تا از سانترفیوژها ی پیشرفته آی.آر 8 خود بلافاصله پس از اجرای توافق هسته ای استفاده کند، موضوعی که مغایر با تاکیدات آمریکا است.
این موضوع به طرز قابل توجهی پیشرفت برنامه های هسته ای ایران را افزایش خواهد داد.
4. زیربنا و تاسیسات هسته ای ایران:
بسته شدن سایت های فردو، اصفهان، نطنز و اراک هدف اصلی آمریکا و متحدانش در یک دهه گذشته بوده است. آنها علاوه بر آن خواستار آن بودند که بهره وری از اورانیوم غنی شده در تاسیسات نطنز را کاهش دهند.
تاسیسات آب سنگین 40 مگاواتی اراک پلوتونیوم تولید می کند که نقش قابل توجهی در ساخت بمب اتمی دارد. وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا به درستی گفت که ایرانیان به راکتور آب سنگین اراک نیازی ندارند اگر خواستار برنامه صلح آمیز هسته ای هستند. تاسیسات اراک باید تعطیل شوند و بیش از 100 تن آب سنگین نیز از کشور به خارج منتقل شود.
5. موشک:
ایران به سختی به سوالات سازمان انرژی اتمی و نگرانی های این سازمان درباره ابعاد نظامی برنامه هسته ای خود پاسخ می دهد و ایستادگی می کند. از سوی دیگر باید گفت که آمریکا مطالبات خود را از ایران در باره گسترش موشک های بالستیک بین قاره ای کاهش داده است.
6. مدت زمان:
در ابتدا، آمریکا به دنبال توافق بر سر چارچوب ها بود که 20 سال طول خواهد کشید. اکنون اما مدت زمان اجرای توافق هسته ای به 10 تا 15 سال کاهش یافته است.
هنری کسینجر، وزیر خارجه سابق امریکا عنوان داشت که با اتمام مدت زمان تعیین شده برای اجرای توافق هسته ای ایران قادر خواهد بود که به قدرت هسته ای، صنعتی و نظامی تبدیل شود.
7. اجرای توافق هسته ای:
رئیس جمهور اوباما عنوان کرده بود که اگر ایران از اجرای تعهدات هسته ای خود تخطی کند واشنگتن از آن اطلاع خواهد یافت و اگر موضوع تردید آمیز وجود داشته باشد آمریکا از آن بازرسی به عمل خواهد آورد.
این سایت آمریکایی در ادامه مدعی می شود که ایران بارها از تعهدات خود تخطی کرده است و ممکن است باز هم این عمل از سوی تهران تکرار شود.
8.تحریم ها:
توافق مطرح شده میان ایران و گروه 1+5 هرآنچه ایران می خواهد را دقیقا به این کشور خواهد داد. ایران در مقابل پذیرفتن محدودیت هایی بر فعالیت های هسته ای خود شاهد برداشته شدن تمام تحریم های هسته ای مرتبط با برنامه هسته ای خود خواهد بود. موضوعی که موجب آسیب پذیر کردن کلیت توافق هسته ای و اجازه دادن به ایران برای فرار از تعهدات هسته ای را خواهد داد.
به همین خاطر تحریم ها علیه ایران باید در یک پروسه زمانی طولانی مدت برداشته شود.
9. رفتارها:
در همین حال، رهبر ایران در حالی که آمریکا را شیطان بزرگ می نامد روشن ساخته است که به دنبال عادی سازی روابط با آمریکا نیست.سخنرانی های رهبر ایران تاکید دارد که ایران همچنان در یک جنگ مقدس با غرب است.
10. پایان این رنگ کمان چه خواهد بود؟
به نظر می رسد که آمریکا تمایل دارد که اجازه دراختیار داشتن قابلیت نظامی برنامه هستهای را به یکی از متحدان منطقه ای واشنگتن در منطقه خاورمیانه بدهد. شکی وجود ندارد که عربستان سعودی و دیگر متحدان عربی منطقه بر حق خود برای در اختیار داشت برنامه هسته ای تاکید دارند.
۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]