واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: درباره لایحه پرسر و صدای این روزهای مجلس پایگاه خبری شمال نیوز روز سه شنبه در مطلبی با عنوان نگاهی به استانی شدن انتخابات مجلس به قلم نعمیه موحد در خصوص این لایحه که این روزها سر و صدای زیادی نیز داشته پرداخت.
«استانی شدن انتخابات» همان لایحه پرسر و صدای این روزهای مجلس است و به این معنی است که انتخابات مجلس شورای اسلامی از حالت شهر و شهرستان ها و یا همان حوزه های انتخاباتی حذف و به انتخاباتی استانی تبدیل می شود.
لایحه که کلیت آن در روز دوم اردیبهشت ماه سال جاری به تصویب رسید، می گوید که در صورت تصویب، ازاین به بعد به تعداد نمایندگان حوزه های انتخاباتی، نماینده برای هراستان انتخاب خواهد شد.
نامزدها باید یکی از این سه ویژگی شامل متولد محدوده جغرافیایی یا سابقه نمایندگی یا سابقه 5 سال سکونت در حوزه انتخابیه محل ثبت نام را داشته باشند.
البته این اولین بار نیست که مجلس شاهد بررسی لایحه استانی شدن انتخابات مجلس است. اولین بار در مجلس ششم و دوباره در مجلس هفتم این موضوع مطرح شد که هردوبار شورای نگهبان به دلایلی مثل تحمیل هزینه به فرآیند انتخابات مجلس و استنباط این نکته از متن موضوع که استانی شدن انتخابات موجب تقلیل اتکا به آرای عمومی و کاهش مشارکت می شود، آن را رد کرد.
استانی شدن انتخابات و دغدغه کاهش مشارکت مردمی
بحث تقلیل اتکا به آرای مرمی و کم شدن مشارکت یکی از ایرادات مخالفین این طرح است. نمایندگان و صاحبنظران مخالف، معتقدند که جامعه ایرانی از قومیت های مختلفی تشکیل شده است و با استانی شدن انتخابات چون قومیت ها نتیجه و فرد انتخابات شده را از محدوده جغرافیایی محل زندگی خود نمی دانند، ممکن است نسبت به مشارکت درانتخابات رغبتی نشان ندهند، درحالی که با سازوکار کنونی انتخابات مجلس می توانند فردی از بین خودشان را برای نمایندگی به مجلس بفرستند.
اگرچه توجیه بالا امری منطقی به نظر می رسد و جامعه ایرانی در برخی امور ازجمله امور سیاسی هنوز قائل به مسئله قومیت و تعصب است، اما به نظر می رسد چاره حل این مشکل با کمک گرفتن از رسانه و تبلیغات و فرهنگ سازی مجدد چندان دور از ذهن نباشد.
وظایف نمایندگی اولویت موافقین است
در قانون نمایندگی برای مجلس شورای اسلامی آمده است که در طول یک ماه، نمایندگان باید سه هفته را در مجلس بگذرانند و یک هفته را به حوزه انتخاباتی خود سرکشی کنند.
موافقین لایحه استانی شدن انتخابات معتقدند که با وضعیت کنونی، این قانون عملاً امکان اجرا شدن ندارد و نمایندگان بیشتر وقتشان را صرف حوزه های انتخاباتی خود می کنند.
آنها معتقدند که مهم ترین وظیفه نمایندگان قانونگذاری است و استانی شدن انتخابات باعث می شود نمایندگان وقت یشتری برای رسیدن به به وظایف نمایندگی خود داشته باشند.
نکته اشتباهی که در برخی از حوزه های انتخاباتی برای مردم جاافتاده شده است این است که مسئول تمام اتفاقاتی که در شهر می افتد، از خراب شدن یک پل عابرپیاده تا زیادشدن تعداد بیکاران و... مستقیماً به نماینده مورد انتخابشان مربوط می شود، درحالی که در شهرهای بزرگ تر این تفکر وجود ندارد و ازاین نظر نمایندگان دروضعیت بهتری از نظر حجم مطالبات مردمی به سر می برند. به همین خاطر است که بسیاری از نمایندگان مجلس در حالی که متولد شهرستان می باشند و حتی سال ها درآنجا زندگی کرده اند ترجیح می دهند که در تهران یا کلان شهرهای دیگر نماینده شوند.
قانون استانی شدن انتخابت این مزیت را دارد که سابقه فعالیت های نمایندگی این افراد را به شهر خودشان بازگرداند و برای بهبود وضعیت استان به کار بگیرد.
بهبود وضعیت امکانات در استان ها مزیت دیگری است که موافقین به آن اشاره می کنند. موافقین معتقدند که کلان شهرها به علت داشتن چندین نماینده امکان این را دارند که وضعیت رفاهی و امکانات بیشتری را برای حوزه انتخاباتی خود فراهم کنند ولی تک نمایندگان شهرهای کوچک این امکان را ندارند.
با همه این مزیت ها با توجه به تعلقات قومیتی که ذکر آن رفت مشخص نیست که وقتی چندین نماینده از قومیت ها و شهرهای مختلف در یک استان جمع شوند چگونه قرار است که مصلحت تمام استان را به صورت یک کل واحد در نظر بگیرند یا مطالبات همشهریان خود را پاسخ بدهند.
کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس هفته گذشته با 149 رأی موافق و 69 رأی مخالف به تصویب مجلس رسید اما برای رفع برخی از ایرادات به کمیسیون شوراها رفت و بعد از آن نیز در صورت تصویب دوباره مجلس، نیاز به تأیید شورای نگهبان دارد.
باید منتظر ماند ودید که این بار سرنوشت این لایحه به کجا می رسد و درصورت تصویب، ابلاغ واجرایی شدن موفق خواهد بود یا خیر.ک/1
6097
08/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]