واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سفالینه های سیلک نمادهایی از گرافیک کهن کاشان- ایرنا- گرافیک یا ارتباط تصویری حیطه ای از هنرهای تجسمی است که دارای کاربردهای متنوع و گسترده ای است و نقوش هزاره های اول و دوم و سوم قبل از میلاد به گرافیک کهن شهرت داشت که نمونه بارز آن در سفالینه های موجود در تپه های هفت هزار ساله سیلک کاشان نقش بسته است.
به گزارش ایرنا، گرافیک یا به عبارت کامل تر طراحی گرافیک (Graphic design) به کارگیری تکنیک های مختلف خلق آثار دو بعدی بر روی سطوح مختلف نظیر کاغذ، دیوار، بوم، فلز، چوب، پارچه، پلاستیک، سنگ و نمایشگر رایانه است که در جهت رساندن پیامی خاص به بیننده انجام بپذیرد.
از جمله این تکنیک ها می توان به عکاسی، کانسپ، نقاشی و روش های مختلف چاپ اشاره کرد، در هنر طراحی گرافیک از عکس، تکنیک های مختلف طراحی (مداد، کنته، ذغال، پاستل گچی، پاستل روغنی، قلم و مرکب، مداد رنگی)، تکنیک های مختلف نقاشی (رنگ و روغن، آبرنگ، گواش، رنگهای آکریلیک)، کلاژ، انواع روش های چاپ دستی (سیلک اسکرین و باتیک) و هر نوع روش خلق تصویر استفاده می شود.
شاید بهترین تعریف از گرافیک را بتوان ساده سازی اجزا و عناصر تصاویر، همگون کردن ارتباط بین عناصر جهت یک ارتباط هدفمند با مخاطب دانست و یا به زبانی ساده تر گفت گرافیک یک اثر هنری است که می خواهد پیامی را از طریق بصری در کوتاه ترین زمان ممکن به مخاطب برساند.
27 آوریل برابر با هفتم اردیبهشت برای اولین بار در سال 1995 توسط انجمن جهانی طراحان گرافیک (AGI) به عنوان روز جهانی گرافیک نامگذاری شد.
معاون پژوهشی دانشکده معماری و هنر کاشان روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا گفت: گرافیک کهن بر پایه همان اصول و مبانی خط اندیشه نگار است و هنرمند عصر کهن تمامی نیازها، ترس، آرزوها، تمناها، دعاها و امیدهایش را در قالب نقش و نگار بیان می کند که گاه این بیان انتزاعی و گاه نیمه انتزاعی می شود که در این حالت بیشتر بیان کننده حالات است و به گونه ای گفتار تصویری جایگزین نمایش فرمالیستی می شود.
حسن عزیزی افزود: این مساله به وفور در منطقه تاریخی سیلک و سایر مناطق پیش از تاریخ ایران مشاهده می شود که به لحاظ زیبایی شناسی فرمی به رغم محدودیت عناصر زبان تصویر و رنگ ها فوق العاده است.
عضو هیات علمی گروه فرش دانشگاه کاشان تاکید کرد: نقوش سیلک بیشتر حالت سایه نما داشته و از طرح گرافیکی عالی و ساده و چکیده شده و پالایش شده عالی برخوردار است و در آنها عناصر فرعی حذف شده است.
وی تصریح کرد: در این آثا ر گرافیکی کهن ترکیب بندی فوق العاده ای مشاهده می شود که برای این سفالینه ها و خلاق بودن هنرمندان خالق آنها را نمایش می دهد و نکته جالب در مورد این نمادهای گرافیکی خلق آنها توسط زنان است که نشان می دهد در آن دوران و این منطقه سفالگری شغل زنانه ای بوده و به همین دلیل نمادهای باروری، آفرینش و خلق و زایش در این نقوش زیاد دیده می شود.
به گفته عزیزی صحنه های جنگ در این سفالینه ها کم دیده شده و صحنه ها بیشتر نشانه هایی از زندگی روزانه و ارزوها و تمناها و آمدها در جهت حفظ امنیت فرد و خانواده را دارد.
وی تصریح کرد: بسیاری از گرافیست های امروزی سعی می کنند بویژه در تهیه آرم و پوستر از این گرافیک کهن به دلیل غنی بودن فوق العاده کمک و الهام بگیرند و در گرافیک امروزی ترکیبی از طراحی و نقاشی و خط می بینیم که این ترکیب در گذشته مستقل تر به کار برده می شده است.
وی افزود: گرافیک کهن زبان خاص خود را در آن دوران داشته و گرافیک امروزی نیز باز همان بیان را دارا می باشد.
3009/6021
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]