واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: بیتاله ستاریان، استاد دانشگاه تهران معتقد است که دولت میخواهد رکود قیمت در بازار مسکن موجود باشد، زیرا برنامه دولت حفظ رکود در شاخص قیمتهاست، اما با این وجود، تنها تا پایان سال میتواند رکود در حوزه مسکن را حفظ کند.
به گزارش تراز ،به تازگی مدیر اعتبارات بانک مرکزی از پیشنهاداتی مبنی بر افزایش تسهیلات خرید مسکن به ۶۰ میلیون تومان خبر داده است؛ اگرچه اعطای این وام را مشروط به تصویب شورای پول و اعتبار دانسته، اما نکته اینجاست که برخی از کارشناسان افزایش تسهیلات خرید مسکن را به مانند انداختن کبریت در انبار باروت میدانند.
به باور کارشناس حوزه مسکن، « پرداخت وام خرید مسکن به اینصورت جهش قیمت شدیدی را البته با تاخیر به دنبال خواهد داشت و در واقع داستان رونق و رکود بازار مسکن دوباره اتفاق میافتد.» در این خصوص به گفتوگو با بیتاله ستاریان، کارشناس مسکن و استاد دانشگاه تهران پرداختیم و وی به «افکارنیوز» درباره تاثیر افزایش تسهیلات خرید مسکن روی بازار توضیح داد.
مدیر اعتبارات بانک مرکزی به تازگی از پیشنهاد وام ۶۰ میلیون تومانی مسکن خبر داده و اعلام کرده که در صورت موافقت بانک مرکزی، این مورد در شورای پول و اعتبار بررسی و مورد تصویب قرار خواهد گرفت. نظر شما درباره پرداخت تسهیلات خرید مسکن چیست؟
من معتقدم بانک مرکزی با افق روشن یا جامعهنگرانه به بخش مسکن نگاه نمیکند، بنابراین تصمیماتشان عموما غیرکارشناسی است. اطلاعات آنها در مورد مسایل مسکن و مشکلات آن بسیار ناچیز است و اطلاعات روشنی ندارند. این امر سبب میشود نتوانند تدابیر عمیقی در حوزه مسکن اتخاذ کنند. بانک مرکزی باید برنامههای متعددی برای احیای مسکن و تولید آن داشته باشد و یکی از آنها میتواند ارائه تسهیلات مالی باشد؛ مانند افزایش وام مسکن.
به اعتقاد شما افزایش تسهیلات خرید مسکن مشکل بازار مسکن را حل میکند؟
افزایش در پرداخت وام مسکن به تنهایی مشکل مسکن را حل نخواهد کرد. بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار و وزارت امور اقتصاد و دارایی برای مسکن یک برنامه مشخص، مطالعاتی و مدون ندارند. علاوه بر آن، کل مبلغی که برای بخش مسکن تعیین کردهاند، پرداخت نخواهد شد. در واقع از تعداد ۱۰۰ هزار وام، تعداد ۳۰ یا ۴۰ هزار وام پرداخت خواهد شد و بانکها توان پرداخت مابقی را نخواهند داشت.
افزایش در وام مسکن باعث رشد قیمت مسکن میشود؟
قطعا با پرداخت تسهیلات مالی از نوع وام در کوتاهمدت شاهد تقاضا برای مسکن خواهیم بود و قیمت مسکن افزایش خواهد یافت. به نظر من، اگر مبلغ وام پرداختی به بیش از این هم افزایش یابد، مشکل مسکن حل نخواهد شد، زیرا با پرداخت وام در این سطح، قیمت مسکن بسیار افزایش مییابد و میزان خرید و فروش کم خواهد شد.
دولت به جای افزایش وام مسکن چه تدابیری برای حل مشکلات مسکن میتواند اتخاذ کند؟
از آنجا که در مقیاس ملی تقاضا برای مسکن بسیار بالاست، برای حل مشکلات بازار مسکن و احیا و تولید مسکن دولت باید از برنامههای وسیع استفاده نماید؛ برنامههای همچون رهن ثانویه و سرمایه گذاری خارجی.
شما سیاست وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن را چگونه ارزیابی میکنید؟
در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی سیاستی را ارائه نکرده است و سکوت طولانی این وزارتخانه به حوزه مسکن آسیب میرساند. دولت موظف است برنامه مدون و جامع را در این حوزه ارئه دهد.
طرح مسکن اجتماعی چه؟ این طرح نمیتواند به بخش مسکن کمک کند؟
مسکن اجتماعی، مسکن ویژه، مسکن تجاری یا استیجاری و همه طرحهایی که دولتهای مختلف ارائه میدهند، در شرایطی کاربرد مثبت دارد که تمام مشکل مسکن حل شده باشد. مسکن در سبد خانوار سهم زیادی را به خود اختصاص میدهد. اروپا و حتی کشورهای توسعهیافته دنیا از این طرح زمانی استفاده میکنند که مسکن مشکل دهک پایینی جامعه باشد و نیز مسکن مشکل ۵۰ هزار نفر یا ۱۰۰ هزار نفر باشد؛ نه شرایطی که مسکن دهک میانی جامعه را درگیر کرده و سهم ۵۰ درصدی در سبد خانوار دارد. در شرایطی که مردم نقدینگی دارند و افزایش قیمت مسکن به ۱۰۰ درصد و یا ۱۵۰ درصد میرسد، این طرحها بازدهی ندارد.
آقای ستاریان، در کل چشمانداز بازار در حوزه مسکن را چگونه ارزیابی میکنید؟
مسکن با اقتصاد کلان در کشور ما به شدت درگیر است. دولت میخواهد رکود قیمت در بازار مسکن موجود باشد، زیرا برنامه دولت حفظ رکود در شاخص قیمتهاست. با این وجود، دولت تا پایان سال میتواند رکود در حوزه مسکن را حفظ کند.
منبع: افکار نیوز
دوشنبه 7 ارديبهشت 1394 ساعت 14:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]