تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):نیکوترین مردم از نظر ایمان، خوش خلق‌ترین و با لطفترین آنها نسبت به اهل خویش است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804399055




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- کنفرانس سالانه ان پی تی،عرصه ای دیگربرای حضور دیپلماسی ‎هوشمندانه ایران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کنفرانس سالانه "ان پی تی"،عرصه ای دیگربرای حضور دیپلماسی ‎هوشمندانه ایران ایرنا - کنفرانس سالانه "بازنگری در معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای" از روز دوشنبه در نیویورک آغاز می شود که می تواند عرصه ای جدید برای حضور پررنگ و فعال مذاکره کنندگان هسته ای ایران باشد که تاکنون با عزمی راسخ و دیپلماسی هوشمندانه خود برای احقاق حقوق قانونی ملت تلاش کرده اند.


کنفرانس سالانه "بازنگری در معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای (NPT Review Conference) امروز دوشنبه 7 اردیبهشت ماه (27 آوریل) در نیویورک آغاز می شود و به مدت یک ماه ادامه خواهد داشت. این کنفرانس هر 5 سال یک بار و بعد از برگزاری 3 کنفرانس مقدماتی برگزار می شود و دستور کار رسمی آن بررسی نحوه اجرای مفاد این معاهده و انجام اصلاحاتی برای تحقق هرچه بهتر اهداف اعلامی آن است.
امسال تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان به ریاست "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه در این کنفرانس حاضر خواهد بود و برای نخستین بار بعد از 20 سال، نماینده رژیم صهیونیستی نیز که عضو ان پی تی نیست به عنوان ناظر در این کنفرانس شرکت خواهد کرد. استفاده هوشمندانه از این فرصت قابل اعتنا می تواند در تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای به طور خاص و تامین منافع ملی کشورمان به طور کلی موثر و مفید باشد.

**ان پی تی (NPT) چیست؟
این واژه سیاسی که این روزها بسیار شنیده می شود مخفف Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons است. پیمانی که در سال 1968 تدوین و در سال 1970 میلادی، به اجرا درآمد و اهداف اصلی و اصول اساسی خود را جلوگیری از اشاعه تسلیحات اتمی، کمک به خلع سلاح اتمی و بهره مندی کشورهای غیربرخوردار از سلاح هسته ای از فناوری های صلح آمیز هسته ای تعریف کرده است.
در واقع، ریشه شکل گیری این پیمان را باید در مسابقه تسلیحاتی بعد از پایان جنگ جهانی دوم بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق جستجو کرد. بعد از اینکه دولت "هری ترومن" رییس جمهوری وقت آمریکا در سال 1945 میلادی، بمب های اتمی خود را با بمباران شهرهای "هیروشیما" و "ناکازاکی" آزمایش کرد، جنگ جهانی دوم به پایان رسید و جنگ سرد بین آمریکا و متحدانش و شوروی و متحدانش به عنوان فاتحان جنگ آغاز شد.
یکی از ویژگی های اصلی جنگ سرد، رقابت تسلیحاتی هسته ای بین آمریکا و شوروی سابق بود که کاخ سفید و کرملین را به اختصاص بودجه های کلان نظامی و حمایت از کشورهای تحت الحمایه خود در اروپای غربی و شرقی واداشت. فرانسه و انگلیس و سایر کشورهای اروپای غربی به عنوان فاتحان اروپایی اما ویران شده جنگ جهانی دوم که زیر چتر حمایت اقتصادی و نظامی جدی آمریکا قرار گرفتند، در سال های 1952 و 1960 میلادی به سلاح هسته ای دست یافتند. چین نیز که هنوز راه تنش زدایی با آمریکا را در پیش نگرفته و تغییر رویکرد ضد آمریکایی جدی خود را آغاز نکرده بود، در سال 1949 به بمب هسته ای دست یافت.
جالب اینکه این کشورها در قالب گروه 1+5 سالهاست در کنار اعمال فشارهای سیاسی و تحریم های اقتصادی ناعادلانه مذاکره با ایران را برای جلوگیری از حق قانونی اش در دستیابی به دانش صلح آمیز هسته ای به بهانه احتمال تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای در دستور کار دارند.
طی دهه 1960تحقیقات علمی گسترده ای درباره بهره برداری صلح آمیز از انرژی هسته ای به خصوص برای تولید برق آغاز شد. در سال 1966 میلادی، نیروگاه های هسته ای در 5 کشور درحال ساخت بود و با آغاز دهه 1970 و افزایش سرسام آور بهای نفت، حرکت به سوی انرژی های جایگزین از جمله انرژی هسته ای شدت گرفت.
به این ترتیب، در ژوییه سال 1968 کشورهای فوق که در شورای امنیت سازمان ملل حق وتو نیز داشتند، از بیم اینکه سایر کشورها نیز به این رقابت وارد شوند، معاهده ان پی تی را تدوین کردند. ان پی تی تنها معاهده چند جانبه الزام آور در این باره است که در قالب یک مقدمه و 11 ماده تنظیم و به امضای 168 کشور رسیده است.
آمریکا، انگلیس و 59 کشور دیگر در اول ژوییه سال 1968 ان پی تی را امضا کردند و پس از آنکه آمریکا آن را به تصویب کنگره رساند، در 5 مارس سال 1970 میلادی اجرایی شد. چین و فرانسه به ترتیب در 9 مارس و 3 اوت سال 1992 میلادی به جمع سایر اعضای ان پی تی ملحق شدند.
اکنون 189 کشور عضو این معاهده هستند. علاوه بر رژیم صهیونیستی که عضو این معاهده نیست، کشورهای کوبا، هند و پاکستان نیز عضو ان پی تی نیستند و کره شمالی نیز چند سال پیش از این معاهده خارج شد.
بر اساس ان پی تی، کشورهای جهان به دو دسته "برخوردار" و "غیر برخوردار" از سلاح هسته ای تقسیم می شوند و برای هریک حقوق و وظایفی تعیین شده است.
"آژانس بین المللی انرژی اتمی" (International Atomic Energy Agency) موسوم به IAEA که یکی از سازمان های تخصصی سازمان ملل متحد است، بر اجرای مفاد ان پی تی و "پروتکل الحاقی" آن نظارت می کند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی که مقر آن در "وین" پایتخت اتریش است در سال 1957 و با هدف تسهیل بهره برداری صلح آمیز از انرژی هسته ای و جلوگیری از نظامی شدن این انرژی تاسیس شد.

**ان پی تی؛ مجموعه ای از موفقیت ها و شکست ها
بسیاری از تحلیلگران و حتی تعدادی از مقامات رسمی کشورهای عضو از ساختار، ساز و کارهای اجرایی و عملکرد ان پی تی انتقاد می کنند و آن را نه پیمان نامه ای بین المللی برای حرکت به سوی جهانی امن و عاری از سلاح هسته ای، بلکه معامله ای بین قدرت های بزرگ می دانند؛ کشورهای "برخوردار" ی که خود سلاح هسته ای را ابزار بازدارنده ای برای تامین امنیت خود می دانند و بعد از حصول اطمینان از تامین امنیت خود و متحدانشان، در پی تدوین و اجرای چنین پیمان نامه ای در سطح جهانی برآمده اند.
در واقع، منتقدان ان پی تی، اعتقاد دارند که این معاهده نه تنها در خدمت صلح و ثبات جهانی و برخورداری کشورهای "غیربرخوردار" از مزیت های انرژی هسته ای صلح آمیز نیست بلکه ساز و کاری مشروع است تا کشورهای "برخوردار" از حق "وتو"، تسلیحات کشتار جمعی را منحصر به خود کنند.
به گفته این منتقدان، هدف اصلی کشورهای عضو این معاهده و به طورکلی همه کشورهایی که سلاح هسته ای ندارند که برقراری و دستیابی به توازنی بین هر سه اصل اساسی و بنیادین ان پی تی است، محقق نشده و عدم خلع سلاح کشورهای برخوردار از تسلیحات اتمی شاهدی دال بر این مدعاست. این در حالی است که خلع سلاح هسته ای، تعهدی است که دیوان بین المللی دادگستری کشورهای صاحب این تسلیحات را ملزم به اجرای آن کرده است ولی این دولت ها همچنان از انجام تعهدات خود طفره می روند.

**کنفرانس نیویورک و اهمیت حضور جمهوری اسلامی ایران
اکنون که ایران و گروه 1+5 (اعضای دائم شورای امنیت و آلمان) به مرحله حساسی از مذاکرات هسته ای رسیده اند، حضور تیم مذاکره کننده هسته ای ایران به ریاست "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان در این کنفرانس اهمیت خاصی دارد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران و مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان سخنران نخست این مراسم خواهد بود و می توان گفت این امر نشان می دهد که ایران تاکنون درخصوص مسئله هسته ای دیپلماسی قابل قبولی ارائه داده و حضور صلح طلبانه و در عین حال مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران پای میز مذاکره نشان می دهد ادعاهای مقاماتی که ایران را کشوری هرج و مرج طلب و متمرد از استانداردهای نظام بین الملل معرفی می کند، اظهارات باطل و بی اساسی بیش نیست.

**ان پی تی؛ واقعیتی از نظام بین الملل کنونی
بی تردید به پیمان ان پی تی نیز مانند برخی دیگر از ساز و کارهای بین المللی انتقاداتی وارد است و به گفته کارشناسان، کنفرانس های بازنگری سال 2005 و 2010 نیز چندان نتیجه بخش نبوده است. اما فارغ از موفقیت یا عدم موفقیت این معاهده در تحقق اهداف خود، ان پی تی بخشی از واقعیت های نظام بین الملل کنونی و نهادی است که 189 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران آن را به رسمیت شناخته اند.
جمهوری اسلامی ایران نیز در راستای حرکت در چارچوب های رسمی بین المللی، در پی این است که به عنوان عضوی از ان پی تی و بر اساس نص صریح این معاهده، از حقوق مشروع خود مبنی بر برخورداری از انرژی هسته ای صلح آمیز بهره مند شود؛ حقی که تاکنون غرب و قدرت های سردمدار آن سعی کرده اند به بهانه های مرتبط و غیرمرتبط کشورمان را از آن محروم کنند.
اکنون که تلاش های دیپلماتیک و چند جانبه دیپلمات های کشورمان برای حفظ این حق و نشان دادن نیات و اهداف واقعی منطقه ای و بین المللی ایران بسیار جدی شده است، حضور تیم هسته ای ایران و ظریف در جایگاه سخنران نخست این مراسم برابر نمایندگان 188 کشور از سراسر جهان می تواند فرصت مناسبی برای تشریح مواضع هسته ای ایران و تاکید بر این اصل مسلم عقلی ،شرعی و انسانی نظام جمهوری اسلامی ایران باشد که در فتوای صریح و علنی رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای مبنی بر حرام بودن استفاده از تسلیحات کشتار جمعی و به طور خاص تسلیحات اتمی منعکس شده است.
گزارش از: آذین صحابی
اروپام**9330** 1701



07/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن