واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۵:۵۸ق.ظ)
آفرينش: نفت، طلاي امروز بلاي فردا موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «نفت، طلاي امروز بلاي فردا»عنوان سرمقاله روزنامه آفرينش است که در آن مي خوانيد؛
در طي چند ماه گذشته سير تحولات بازار نفت به گونه اي پيش رفته است که رکورد قيمت ها مدام شکسته مي شود و کشورها در شرايطي قرار گرفته اند که با دست خود اين سير را تقويت مي کنند. پيچيدگي هاي سياسي و اقتصادي بازار نفت و تحولات سياسي و جهاني به قدري زياد و درهم تنيده است که نمي توان علت خاصي را عامل اصلي اين تحولات دانست.
اما برخلاف گمانه زني هاي مطرح شده در رسانه ها بايد براين مسئله تامل بيشتري داشت و در راهبردهاي آينده کشور و چشم اندازهاي آتي موشکافانه تر به اين موضوع پرداخت. چرا که وضعيت کنوني بازار نفت و رکورد شکني کاهش قيمت ها، مسئله اي غيرطبيعي نيست و بايد آن را در سير برنامه هاي کلان غرب براي جايگزين کردن انرژي فسيلي، جستجو کرد. بايد براين نکته تاکيد کرد که در دو دهه اخير سياست گذاري کلان غربي ها بر پايه تغيير پارادايم انرژي صورت گرفته است.
کشورهاي توسعه يافته غرب در اجلاس هاي تخصصي اقتصاد و اتاق فکر هاي انرژي از سال ها پيش به دنبال رشد صنعتي خود بوده اند تا بتوانند با دست يابي به تکنولوژي هاي پيشرفته صنعتي، نيازخود به انرژي را مديريت و به سوخت هاي سبز دست يابند.
لذا قيمت بالاي نفت دريک دهه گذشته به سبب نيازصنعتي غرب بوده و آنها در چشم انداز بلند مدت خود خيلي سريع تر به اهدافشان رسيده اند. شايد در زمان فعلي پذيرش اين موضوع غيرعادي باشد، اما بايد باور و مشاهده کنيم که غرب دوران نياز خود به نفت را پشت سر و به مرحله جايگزيني رسيده است. شايد بهتر باشد بگوييم غرب نياز و وابستگي به نفت را مي خواهد پشت سر بگذارد و با آزاد شدن از وابستگي هاي فسيلي ، از ابزار نفت براي اداره دنيا استفاده کنند.
جالب اينجاست که کشورهاي غربي به عنوان اصلي ترين تخريب کنندگان محيط زيست در زمان کنوني، با بهره گيري از سرمايه هاي ملي کشورهاي ديگر توانسته اند خود را به پيشرفته ترين تکنولوژي هاي روز دنيا برسانند و حال که به سطح قابل قبولي از توسعه رسيده اند، استفاده از نفت و سوخت هاي فسيلي را به ضرر سلامت محيط زيست و امنيت جاني دنيا مي دانند و تضميني وجود ندارد که در آينده کشورهاي توسعه نيافته را به سبب استفاده از سوخت هاي فسيلي جريمه ويا تحت فشار قرار دهند!.
شاه بيت تحولات فعلي نفت را بايد در دو مولفه "کاهش نياز غرب به نفت" و "تحقق چشم اندازهاي بلند مدت" آنها در کاهش وابستگي به انرژي هاي فسيلي دانست، چراکه سرعت بالاي تحولات و توسعه درجهان امروز بسيار بالاست و کشورهايي که دراين رقابت بازبمانند متضرران اصلي در آينده اي نچندان دورخواهند بود. اما تنها راهکار برون رفت از اين بحران و گرفتار نشدن ايران در تحولات پيچيده نفتي، صرفاً قطع وابستگي ها به درآمدهاي نفتي مي باشد. اقتدار ملي زماني محقق خواهد شد که نياز ما به خام فروشي منابع قطع و با درآمدهاي غير نفتي کشور را اداره کنيم.
کوچک سازي دولت و کاهش هزينه هاي جاري از ضروريات مقطع فعلي است و بايد نيروهاي مازاد و هزينه هاي اضافي که بارمالي سنگيني برکشور تحميل کرده مديريت شوند و در ازاي آن بخش هاي توليدي و صنعتي مورد حمايت بيشتري قرار گيرند.
سامان بخشي به نظام مالياتي کشور از ديگر راهکارهاي برون رفت وابستگي نفت است، اما امروز بسياري از مشاغل که اکثر از پردرآمدترين صنف هاي کشور نيز هستند از طرق مختلف از پرداخت ماليات فرار مي کنند و با بهره گيري از امکانات و خدمات عمومي و دولتي به کسب وکارشان وسعت مي دهند بي آنکه ريالي ماليات بدهند. درعوض آن دست از مشاغلي که فعاليتشان مشخص است و آن دسته از توليدکنندگان که باراقتصادي کشور را به دوش مي کشند، مدام مورد افزايش ماليات و هزينه هاي مازاد قرار مي گيرند. رونق گرفتن اصولي و کارآمد نظام مالياتي کشور موجب افزايش پاسخگويي دولت خواهد شد و اگر همه جامعه به صورت قانوني ماليات خود را پرداخت کنند، بخش اعظمي از وابستگي هاي نفتي کاسته خواهد شد و در مقابل دولت مکلف مي شود نسبت به خواسته هاي مردم و برنامه هاي اجرايي پاسخگوباشد.
نويسنده: حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]