واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مالزی خواستار حفظ روحیه ضد تهاجمی اعضای آ.سه.آن در برابر چین شد کوالالامپور – ایرنا – وزیر امور خارجه مالزی پس از افزایش تنش بین برخی اعضای اتحادیه آ.سه.آن با چین، تاکید کرد اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا باید رویکرد غیرتهاجمی خود در برخورد با چین بر سر اختلافات در دریای جنوبی چین را حفظ کند.
به گزارش ایرنا، عنیفه امان، وزیر امور خارجه مالزی که اکنون میزبان سران کشورهای عضو آ.سه.آن است، شب گذشته گفت: این اتحادیه 10 عضوی بدنبال یافتن راه حل دوستانه به منظور حل اختلاف برخی اعضا با چین است.
فیلیپین روز گذشته اعلام کرد کشتی های چینی مانع پرواز هواپیمای نظامی فیلیپین بر فراز بخش های مورد مناقشه دو کشور در دریای جنوبی چین شدند.
فیلیپین، مالزی، ویتنام و برونئی از اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا با چین بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین اختلاف دارند و تنش بین پکن و مانیل طی ماه های گذشته افزایش یافته است.
فیلیپین پرونده اختلاف خود با چین در خصوص این موضوع را به دادگاه بین المللی لاهه ارجاع داده است.
وزیر امور خارجه مالزی در ادامه گفت که آ.سه.آن و چین باید از هر اقدامی که می تواند صلح و ثبات منطقه را با خطر مواجه کند، اجتناب کنند.
وی همزمان با ریاست مالزی بر اتحادیه آ.سه.آن در گفت وگو با خبرنگاران، گفت که آ.سه.آن به ویژه کشورهای مدعی در این اتحادیه و چین باید در نشست هایی این موضوع را به بحث بگذارند تا موضوع حل شود.
به گفته عنیفه امان، این موضوع به دلیل نگرانی ها و منافع مشترک بین چین و اعضای آ.سه.آن باید به بحث گذاشته شود.
پیش از نشست وزیران امور خارجه آ.سه.آن در پشت درهای بسته، آلبرتو روزاریو، وزیر خارجه فیلیپین از نگرانی مانیل در خصوص فعالیت پکن برای احیای بخش های مورد اختلاف در جنوب دریای چین سخن گفت .
به نوشته روز دوشنبه روزنامه استار، وی گفت که اگر فعالیت چین در این زمینه متوقف نشد، ممکن است امنیت منطقه مورد تهدید قرار گیرد.
چین و فیلیپین بر سر مالکیت جزایر رنای که پکن از آن به عنوان جزایر نان شا یاد می کند و تپه های دریایی جانسون اختلاف دارند. همچنین آبهای دریای جنوب چین که از منابع سرشار نفت و گاز و شیلات برخوردار است محل چالش بین دو کشور است.
فیلیپین تاکید دارد که دولت چین با ساختن جزایر مصنوعی در تپه های دریایی مناطق مورد مناقشه با همسایه ها و تخریب بیش از 300 هکتار از این تپه های ساحلی - دریایی که سه برابر کشور واتیکان است، سالانه بیش از 100 میلیون دلار به کشورهای ساحلی همسایه خود در این منطقه خسارت وارد می کند.
چین و 10 کشور عضو آ.سه.آن سال 2002 در پنوم پن کامبوج توافقنامه غیرالزام آوری امضا کردند که این سند چارچوب اصلی مذاکرات بعدی و رسیدن به کد رفتاری را تشکیل می داد و در آن طرف های درگیر برای حل مسالمت آمیز اختلافاتشان از طریق مذاکرات دوستانه توافق کردند و متعهد به اجرای قوانین بین المللی شدند.
وزیر امور خارجه مالزی هشدار داد که هرگونه تنش غیرضروری ناشی از اختلافات از دو طرف می تواند تاثیرگذار در کشورهای منطقه باشد.
عنیفه امان همچنین تاکید کرد تا امروز اجماعی در خصوص کد رفتاری بین اعضای آ.سه.آن و چین به وجود نیامده است.
وی گفت: کشورهای عضو آ.سه.آن در خصوص اختلافات بسیار نگران هستند، چون چین یک شریک استراتژیک برای اتحادیه جنوب شرق آسیا است و این اتحادیه نیز برای چین مهم است.
آساق**1611
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]