واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تورق تاریخ درروزهای سیمگون اصفهان اصفهان-ایرنا- در هفته نکوداشت اصفهان بازارهای نوساز وخالی اطراف میدان امام علی (ع)به محلی برای زنده کردن روزی از روزگار فراموش شده تاریخ اصفهان بدل شد.
صدای خنده آرام کودکان بازی گوش دوران سلجوقی با پوششی از همان زمان در لابه لای شلوغی مردمان معاصر حرف های زیادی برای گفتن داشت.
کودکان آرام پشت سرهم می دویدند.گاهی بایک خنده به عقب برمی گشتند .جوانی به سبک دوره سلجوقی باری از هندوانه راباگاری والاغ دردل بازار می گرداندوفریاد می زد ودوسکه طلب می کرد.
هنرمندان تئاتر هم در گوشه ای با زبان طنز وضعیت هنرمندان آن زمان رابرای مردم تشنه لبخند که گرداگردشان جمع شده بودند باصدای بلند توضیح می دادند.
مرشد به بچه هایش می گفت: در زمان سلجوقیان، دوگروه مورد توجه بودند یکی هنرمندان ودیگری شاعران ونویسندگان.
شاگرد هم به اومی گفت: مرشد! هنرمندان راهم بیمه می کردند؟ استاد می گفت: بیمه چیه! به آنها خشکه می دادند.
آنسو تر از دسته هنرمندان تئاتر، پهلوانی بازنجیرش گروهی را سرگرم کرده بود وپاره کردن زنجیر بازهم از او برای کودکان چهره ای قهرمانانه ساخته بود.
برخی از هنرمندان مطرح استان هم که شاید در رشته خودشان آخرین ها باشند با پوششی به سبک صفوی وسلجوقی برای احیاء هنرشان تقلا می کردند، یکی به روش سنتی الیاف رنگ می کرد ، یکی مثل "حاج علی" پالان دوزی می کرد و"حاج حیدر" هم سنگتراشی ، ازدیگر هنرهایی که در میدان امام علی ودر هفته نکوداشت اصفهان معرفی می شدآیینه کاری، گره چینی، طب سنتی،سفالگری، قلمزنی ، قلمکاری وخوشنویسی بود.
در وسط بازار وشلوغی ،نشاط حاکم برفضای بازار؛ سنت ومدرنیسم در هم آمیخته بود و شحنه ها با نیزه وسپر ، مکتب خانه ومیرزا باشاگردانش، فروشندگان دوره گرد با پوشش سلجوقی و شربت خانه هم بانوشیدنی های سنتی ورستوران سنتی و فروش آش رشته وگاهی عبور ملاها وطلاب عصر سلاجقه ناخودآگاه همه رادر جاده طویل تاریخ به دوران صفوی وسلاجقه می برد در میدان امام علی زندگی به سبک دوره های گذشته به راحتی احساس می شد.
در لابه لای آنهمه شلوغی بازار ، کودکی به خاطر کاهلی در درس خواندن توسط چند نفر کشان کشان پیش ملا وبعد قاضی برده می شد.
بالای سر قاضی جوانی بربلندی نشسته وآسمان را رصد می کرد .زنانی هم نقاب زده ودر حال آمد وشد بودند. صدای همهمه فروشندگان که یکی آب انجیر می فروخت، یکی شربت وباقلوا ودوغ وقیمت دوسکه بازارخنده رابرلب مردم می نشاند.
همه چیز در ظاهر دوسکه بود ولی به معنای واقعی همان دوهزار تومان خودمان، وقتی حاکم باهمسرش سوار بر اسب باکاروانی از سرباز همراه باصدای شیپور وطبل ودهل وارد بازارواز کنار مردم عبور کردند،سکوت کش داری برفضای نمایشی درون بازار حاکم شد ومردم را بسمت خود کشید ،همه از چهارسوی میدان به سمت حرکت کاروان آمدند سکوت وشادی درهم آمیخت.
دلقک ها جلوی پادشاه خودشیرینی می کردند وشحنه ها دیگر باکسی برخورد نمی کردند؛ آنها هم همراه باخنده وکاروان وقتی به جایگاه مخصوص پادشاه رسیدند ،ایستادند،پادشاه پیاده از میله هایی که حکم پله داشت بالا رفت وبر بلندای میدان امام علی در جایگاه ایستاد همراهان هم همینطور،دلقک ها شیرین کاری می کردند اما پادشاه گفت: برای مانه، این بار مردانمان را بخندانید !صدای طبل ودهل که بالا رفت کودکی شروع به سینه زنی کرد وقتی چشمش به خنده اطرافیان افتاد باتعجب خواست بر بالای میدان وبسمت جایگاه برود اما شحنه با چهره ای سیاه وگریم کرده اما مهربان جلوی او را گرفت وبا لحنی بسیار جدی گفت: نه آنجا سرمامی خوری !ادبیات گفتاری مردمان کهن سرزمینمان ایران در میدان امام علی شگفتی کودکان ونوجوانان رابهمراه داشت،ادبیاتی که احساس می شد نیاز به معرفی بیشتری دارد.
حرکت کارناوال سلجوقی وصفوی افق تازه ای بود که در جشنی به رنگ اصفهان رویت پیدا کرد وچهره تازه ای از زندگی دربین مردم راکه انتهایش به نشاط می رسید به دوستداران فرهنگ نشان می داد.
مردم دوستانه تر از پیش در کنارهم حرف می زدند وشادی را باهم تجربه می کردند ، هوا داشت روبه تاریکی می رفت امامردم دوست داشتند درهمان فضای دوستانه بمانند.
** هفته نکوداشت اصفهان که از 3تا9اردیبهشت همراه با برنامه های شاد ومفرح برگزار می شود ، دوران صفویه و قاجار بازسازی و به نمایش گذاشته می شود وشهروندان اصفهانی به همراه گردشگران داخلی و خارجی در میدان امام علی (ع) که یکی از نمادهای تاریخی این دوران بوده است با بخشی از گذشته این خطه آشنا می شوند.
هفته گردشگری میدان امام علی (ع) ازسوم تا نهم اردیبهشت برگزار می شود.
گ/7141/ 6022
06/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]