واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ظرفیت تولید کشاورزی در کشور وجود ندارد تهران - ایرنا - روزنامه تعادل نوشت: وزیر اسبق کشاورزی که مدت هاست به خیل عظیم منتقدان از سیاست های کشاورزی ایران پیوسته، روز گذشته در بنیاد امید ایرانیان درباره «سیاست گذاری های آب و امنیت غذایی» سخنرانی کرد.
در ادامه این مطلب که روز یکشنبه در روزنامه تعادل منتشر شد، می خوانید: عیسی کلانتری در این برنامه به نقد سیاست های آبی کشور از بعد از انقلاب پرداخت و آنچه لازمه تغییر وضعیت کنونی است را اراده سیاسی دولت خواند اما درنهایت این طور پیش بینی کرد که اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند، باید همه بخش های حاکمیت آگاه باشند که دیگر ظرفیت و پتانسیل تولید کشاورزی در داخل کشور وجود ندارد.
در برنامه ریزی های امنیت غذایی در جهان 84درصد انرژی از منابع گیاهی تامین می شود و 16درصد از منابع حیوانی درحالی که این میزان در کشورهای توسعه یافته 73 به 27 است و در ایران 90 به 10 است.
یعنی 6درصد کمتر از استاندارد جهانی پروتیین حیوانی دریافت می شود، این از نظر عیسی کلانتری یعنی امنیت غذایی وجود ندارد.
درواقع 7دهک در ایران کمتر از نیاز متوسط گوشت مصرف می کند. رییس خانه کشاورز معتقد است باتوجه به مصرف آب کشور باید گفت ایران کشور کشاورزی نیست.
برای توسعه اقتصادی نمی توان روی توسعه کشاورزی سرمایه گذاری کرد. وقتی 92درصد آب شیرین در کشاورزی مصرف می شود و سهم آن از تولید ناخالص داخلی 11درصد است، با این روند هیچ وقت اقتصاد اول منطقه نمی شویم.
توصیه من به وزیر نیرو این است که از استیضاح نترسد و روی سیاست های صرفه جویی در مصرف آب خود پابرجا بماند.
سرانه آب شیرین کشور 1300مترمکعب است که میزانی بحرانی است این درحالی است که 70درصد جمعیت کشور کمتر از 900مترمکعب در سال مصرف می کنند و 40درصد نیز کمتر از 500مترمکعب.
کلانتری میزان استفاده کشاورزی جهان از آب سبز را دو سوم اعلام کرد و سهم بخش آبی را 8-37درصد خواند درحالی که در ایران سهم بخش آبی در تولید کشاورزی 90درصد و سهم آب سبز 10درصد است.
به گفته کلانتری، این میزان نشان دهنده بحرانی دیگر است چراکه آب سبز محصول بارش هاست و بخش آبی، آب های تجدیدپذیر است.
درنهایت او این طور نتیجه گرفت که ما آبی نداریم که بخواهیم روی آن مانور دهیم و برنامه ریزی دست و دلبازانه کنیم.
وی نقبی هم به فرمان مقام معظم رهبری درباره افزایش جمعیت در آینده زد و گفت که با وضعیت کنونی تولید غذای کشور در شرایط آبی کنونی و اهمیت و تاکید بر امنیت غذایی و خودکفایی در تولید، نهایتا در سال1420 می توانیم برای 33میلیون نفر از جمعیت کالای اساسی تامین کنیم.
این در شرایطی محقق می شود که بهره وری آب در کشور سالی 1.5درصد افزایش یابد که فرض محالی است چراکه برای محقق شدن این رشد باید سالی 0.2درصد به بهره وری آب و سالی 0.4درصد به تولید ماده خشک دربرابر مصرف آب اضافه شود.
درنهایت هم وی این طور نتیجه گیری کرد که دیگر پتانسیل تولید در کشور وجود ندارد دولی هرطور مصلحت کشور است.
به گفته این وزیر اسبق کشاورزی ایران، در حال حاضر که کشور 80میلیون جمعیت دارد غذای 45میلیون نفر از محل واردات تامین می شود و اگر قرار باشد به 155میلیون نفر برسیم باید غذای 133میلیون نفر را وارد کنیم.
به گفته وی، معضل فعلی آب در مقیاس امنیت غذایی استفاده بی رویه از آن است که متولی اصلی آن هم وزارت نیرو است.
وی مروری به وضعیت بیلان آبی کشور از بعد از انقلاب کرد و گفت: از سال60 ایران تجاوز به طبیعت را آغاز کرد؛ زمانی که بیلان آن منفی شد، در 8سال دولت میرحسین موسوی، تنها از 2میلیارد مترمکعبی از آب های شیرین زیرزمینی کشور سوءاستفاده شد؛ در دولت هاشمی، 11میلیارد مترمکعب، در دولت خاتمی 32میلیارد مترمکعب و در دولت احمدی نژاد 75میلیارد مترمکعب تجاوز شد.
این روند به همین شدت ادامه یافت و در یک سال ونیم گذشته هم هیچ کاری در این مورد انجام نشده است.
منبع: روزنامه تعادل
اول ** 1346
06/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]