واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۶:۵۸ب.ظ)
فلاحت پيشه در گفت و گو با موج مطرح کرد؛ مزاياي طرح استاني شدن انتخابات مجلس موج- يک نماينده پيشين مجلس با دفاع از طرح استاني شدن انتخابات مزاياي اين طرح را برشمرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، طرح استاني شدن انتخابات مجلس بالاخره پس از نهايي شدن در کميسيون شوراها در دستور کار مجلس قرار گرفت. در حالي که اين طرح همچنان موافقان و مخالفاني دارد. برخي از نمايندگان اعتقاد دارند اين طرح به عمر مجلس کنوني نميرسد و زمان باقي مانده تا انتخابات براي تغيير در قانون کافي نيست. از ابتداي مطرح شدن اين موضوع تعداد زيادي از فعالان سياسي نيز به موافقت و مخالفت با اين طرح پرداختهاند. در اين زمينه با دکتر حشمت الله فلاحت پيشه، نماينده پيشين مجلس و استاد دانشگاه گفت و گويي انجام داده ايم که در ادامه خواهيد خواند:
پيشينه طرح استاني شدن انتخابات مجلس از چه زماني است؟
اين طرح در دوره هاي پيش هم مطرح شده بود. من 5 بار از اين طرح در کميسيون و صحن علني مجلس دفاع کردم و از طراحان اين طرح در مجلس هفتم بودم که به نتيجه نرسيد و به مجلس هشتم هم رفت و در آنجا هم به نتيجه نرسيد. در مجلس ششم هم مطرح شده بود.
مزايا و معايب طرح استاني شدن از نظر شما چيست؟
اعتقاد من بر اين است يکي از الزامات براي انتخابات مجلس، استاني شدن است که چند دليل براي اين گفته دارم: 1. تقويت جنبه ملي مجلس و کارويژه ملي آن نسبت به کار ويژه بخشي: از اين جهت که مجلس بيشتر به سمت قوانين کلان پيش خواهد رفت.
2. اين طرح تجربه جهاني دارد: در دنيا انتخابات به صورت ايالتي است. نمايندگان به صورت استاني انتخاب مي شوند و به همان ميزان هم در حوزه ملي نقش بالاتري دارند. مسأله اي که الان وجود دارد اين که نمايندگان مجلس دچار نوعي خفگي هستند. شوراها هم زير سايه مجلس قرار گرفته اند. در صورتي که امور شهري و محلي امور شورايي است. در اين صورت شوراها نبايد زير سايه مجلس باشند. عدم حضور نمايندگان در عرصه ملي باعث شده که فقط در همان امور شورايي نقش داشته باشند.
3. الزامات تحزب در ايران: اين طرح باعث تقويت احزاب مي شود و عدم شفافيت ها در حوزه رفتار سياسي کاهش پيدا خواهد کرد.
برخي انتقادات به اين طرح صورت گرفته است. اين انتقادات را ناشي از چه چيزي مي دانيد؟
برخي از انتقادات صورت گرفته به طرح استاني شدن ناشي از عدم اطلاع از روح قانون است. اين طرح به معني ناديده گرفتن سهم شهرستان ها نيست.هر شهرستان و هر حوزه انتخابيه نماينده خاص خود را دارد. البته محاسبه و رأي گيري به صورت استاني است. يعني نماينده بايد از سطحي از قدرت و استعداد برخوردار باشد که در سطح استاني رأي بياورد. تمام شهرستان هاي يک استان هم درباره نمايندگان شهرستان هاي ديگر اظهار نظر مي کنند. ولي هر شهرستان نماينده خاص خودش را دارد. از درون کانديدهاي همان استان است که افراد انتخاب خواهند شد.در جاهايي بحث اقليت ها هم مطرح است. جاهايي که اقليت هاي مذهبي حضور دارند حوزه هاي اقليتي جدا مي شوند و آنها نماينده خاص خود را دارند. مثلا در جاهايي که شيعيان اقليت هستند براي پرهيز از تقابل اعتمادي، آن حوزه و شهرستاني که شيعه است به صورت شهرستاني برگزار مي شود و بقيه به صورت استاني و در جاهايي که اکثريت شيعه است برعکس، آنجايي که يک نماينده اهل سنت دارند هم به صورت شهرستاني انتخاب مي شود.
آيا شما هنوز موافق اين طرح هستيد و فکر مي کنيد مي تواند به گسترش پايه هاي دموکراسي بيانجامد؟
من موافق اين طرح هستم؛ چرا که رابطه معقولي شکل مي گيرد. کانديداها با شرکت در برنامه ها و مناظرات و سخنراني ها به نفع دموکراسي عمل مي کنند تا اين که يک سري زد وبندهاي منطقه اي شکل گيرد که اين البته به ضرر دموکراسي خواهد بود.
فکر مي کنيد اين طرح تصويب و اجرايي شود؟
خواست عمومي، اکثريت نخبگان و الزامات اداري کشور بيش از گذشته نياز به تصويب اين طرح را نشان مي دهد. اميدوارم شوراي محترم نگهبان با سعه صدر و با توجه به نيازها به اجرايي شدن اين طرح کمک کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 397]