واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: تنور تاسیس شعب جدید بانک ها با ساختمانهایی مجلل و تابلوهایی رنگارنگ در سراسر کشور به ویژه در پایتخت به شدت داغ شده،گویی که بنگاههای اقتصادی در هیبت بانک، درتلاشند تا جای جای نقاط پایتخت را با افتتاح شعب، به تکهای از خاک بنگاه خویش مبدل سازند.
به گزارش تراز ،غیر قابل انکار است که رشد قارچ گونه شعب بانک ها درسالیان اخیر روندی صعودی داشته به نحوی که درحال حاضر،سرانه تعداد شعب بانکی درکشور از بسیاری از کشورهای باحجم اقتصادی گسترده نیز فراتر رفته است.
براساس اعلام بانک جهانی به ازای هر 100 هزار نفر در ایران ۲۹.۱ شعبه بانک وجود داشته، رقمی که به نظر می رسد تعداد آن به مراتب بیشتر از کشورهای توسعه یافته ای چون آلمان، اتریش، انگلیس و نروژ است؛در آلمان به ازای هر100 هزار نفر 15.5 شعبه بانک، در اتریش 15 شعبه، در انگلیس 24.2 شعبه، و در نروژ 10.7 شعبه تاسیس شده است.
بررسی سوابق تاسیس شعب بانک ها درسالیان اخیر مبین این امر بوده که رشد شعب بانک ها در ایران بیشتر در دولت نهم و دهم و بویژه در سال های پایانی دولت که کشور با وضعیت بغرنج اقتصادی رو به رو شد جدی داشته است.
گسترش شعب بانک ها در سالیان اخیر درحالی رخ داده که به نظر می رسد بانک ها در سالیان اخیر از وظایف اصلی خود فاصله گرفته اند و با روی آوردن به بنگاه داری آسیب های بسیاری به اقتصاد کشور وارد کرده اند، موضوعی که در واقع با زیرسوال بردن اصالت بانکداری، این پرسش را در ذهن به وجود آورده که فلسفه وجودی رشد فزاینده شعب بانکها درچیست؟
مدیر اداره مجوزهای بانکی بانک مرکزی گفته است که ایجاد شعب بانکها و مؤسسات اعتباری فقط براساس تصمیم هیات مدیره بانک ها و در چارچوب آئیننامه «ایجاد یا تعطیل شعبه یا باجه موسسات اعتباری در داخل کشور» مصوب شورای پول واعتبار و دستورالعمل اجرایی آن امکانپذیر است.
حمید رضا آذرگون افزوده که محل فعالیت شعبه و یا باجه بانک ها باید به لحاظ استانداردهای امنیتی و حفاظتی مورد تایید بلاشرط مراجع انتظامی قرار گیرد و افزوده است که یکی از استانداردهای لازمالرعایه در ایجاد شعب بانکها و موسسات اعتباری، میزان سرمایه و رعایت نسبت خالص داراییهای ثابت به حقوق صاحبان سهام پس از کسر سود انباشته و سود قطعی نشده است
به گفته وی، برای ایجاد واحدهای بانکی توسط بانکها و موسسات اعتباری تعداد کمینهای در نظرگرفته نشده است.
مدیراداره مجوزهای بانکی بانک مرکزی گفته است که براساس ماده (4) آییننامه «ایجاد یا تعطیل شعبه یا باجه موسسات اعتباری در داخل کشور» ایجاد شعبه و یا باجه و تبدیل باجه به شعبه فقط با رعایت حد مجاز «نسبت خالص داراییهای ثابت به حقوق صاحبان سهام پس از کسر سود انباشته و سود قطعی نشده» که معادل 30 درصد بوده، امکانپذیر است.
طبق اعلام وی، درصورت عدول بانکها از ضوابط و مقررات بانک مرکزی در ایجاد شعب علاوه بر اقداماتی که بانک مرکزی از طریق غیرفعال کردن شناسه اختصاصی واحدهای بانکی میتواند انجام دهد،این دسته از بانکها مشمول مجازاتهای انتظامی موضوع ماده (44) قانون پولی و بانکی کشور مصوب تیرماه 1351 نیز می شوند.
آذرگون افزود:که به موجب آییننامه ایجاد یا تعطیل شعبه یا باجه موسسات اعتباری در داخل کشور، موسسات اعتباری موظفاند اطلاعات مربوط به ایجاد و تبدیل شعب و یا باجههای خود را در اختیار بانک مرکزی قرار دهند؛ علاوه بر اطلاعات ارسالی از سوی موسسات، این بانک نیز از طریق بازرسیهای حضوری و غیرحضوری ادواری، برحسن اجرای آییننامههای اجرایی نظارت میکند.
وی تاکید کرده است که تعدادی از بانکها از جمله بانک ملی بنابر وظایف و مسئولیتهای حاکمیتی خود در راستای خدمترسانی به مردم، نسبت به گسترش شعب خود، حتیدر مکانهایی که توجیه اقتصادی ندارند، اقدام کرده اند.
سه شنبه 1 ارديبهشت 1394 ساعت 13:18
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]