واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبری؛
استمرار تجارت سیاه در بلوطستان/ ذغال گیری قلب زاگرس را کباب کرد
شناسهٔ خبر: 2539019 سهشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۸
استانها > لرستان
خرم آباد - معضل ذغال گیری از جنگلهای بلوط بحران امروز و دیروز این دیار نیست تا بلوطستان همچنان درگیر بخت سیاه خود باشد، بختی که جگر قلب زاگرس را کباب و خاکستر کرد. به گزارش خبرنگار مهر، لرستان در قلب و مرکز زاگرس قرار گرفته است، جایی که دومین ذخیره ارزشمند بلوطستان های کشور را در اختیار دارد، اما این سرمایه مهم هر روز بیشتر رو به زوال و نیستی می رود.با حضور در مناطق مختلف جنگلی لرستان با چاله هایی مواجه می شویم که این روزها شهرت زیادی برای خود دست و پا کرده اند؛ چاله های ذغالگیری از بلوط ها!برخی از مردم محلی و گاه برخی سودجویان شهرنشین با حضور در سطح جنگلهای بلوط اقدام به قطع درختان و ریختن پیکر بی جان آنها در این چاله های ذغال گیری کرده و با اتش زدن بر سرمایه بلوطستان از این رهگذر برای خود توشه ای بر می دارند.ذغالگیری از جنگلهای بلوط در لرستان که طی سالهای اخیر بر شدت آن افزوده شده به نحوی است که گاه یگان حفاظت از منابع طبیعی و یا نیروی انتظامی اقدام به توقیف محموله هایی می کنند که تا چند ده و یا چند صد کیسه ذغال بلوط را می توان از آنها کشف کرد.
به زغم برخوردهای جدی متولیان امر اما همچنان روایت سیاه بختی قلب زاگرس تمامی ندارد تا در این زمینه لزوم فرهنگسازی، آگاه بخشی، اطلاع رسانی و همچنین تامین معیشت جوامع محلی بیش از هر زمان دیگری احساس شود.جنگلهای لرستان مورد تهدید و تخریب فراوانی قرار گرفته اندمهرداد بهاروندی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزاری لرستان در این رابطه در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه منابع طبیعی ثروت خدادادی برای حیات انسان محسوب می شود تصریح کرد: این واقعیت را باید پذیرفت که متاسفانه جنگلها و همچنین عرصه های منابع طبیعی در لرستان مورد تهدید و تخریب فراوانی قرار گرفته شده است. مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به اینکه روند تخریبها در عرصه ها و منابع طبیعی به گونه ای بوده که مقام معظم رهبری در ۱۷ ام اسفندماه سال گذشته به صراحت نگرانی خود را در این زمنیه اعلام کردند افزود: متاسفانه روند تخریبها در سطح عرصه های منابع طبیعی کشور و همچنین استان لرستان بسیار بالا است. بهاروندی با تاکید بر اینکه در واقع ما هم اکنون در حال دفاع از عرصه های منابع طبیعی هستیم تصریح کرد: امروز ما از جنگلها حفاظت نمی کنیم بلکه از این عرصه ها در مقابل تخریبها دفاع می کنیم. زوال نیمی از جنگلهای لرستان را در بر گرفتوی یکی از عوامل تخریب جنگلها در لرستان را پدیده شوم زوال بلوط برشمرد و بیان داشت: متاسفانه این بیماری بخش عظیمی از جنگلهای لرستان را مورد تهدید قرار داده است.
وی با اشاره به سطح تخریبهای عرصه های جنگلی لرستان به دلیل شیوع این بیماری افزود: بیش از نیمی از عرصه های جنگلی لرستان دچار این بیماری شده است. مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان همچنین زغال گیری از درختان جنگلهای استان را یکی دیگر از عوامل تخریب آنها برشمرد و گفت: متاسفانه تهیه زغال از درختان بلوط به عنوان شغلی کاذب از سوی روستائیان منجر به تخریب بسیاری از عرصه های جنگلی استان شده است. درختانی که در آتش دود می شوندبهاروندی با بیان اینکه با بیان اینکه وضعیت اقتصادی نامطلوب مردم روستاها منجر به این شده که اقدام به قطع درختان و تبدیل آنها به زغال برای فروش کنند افزود: در این راستا باید برای جلوگیری از تخریب جنگلها نسبت به ارتقای وضع معیشت و اقتصاد روستائیان حاشیه جنگلها اقدام شود. وی همچنین بر ضرورت توزیع لوازم گاز سوز بین روستائیان و همچنین امکانات رفاهی برای آنها برای جلوگیری از تبدیل درختان به زغال تاکید کرد و بیان داشت: اگر این اقدامات صورت گیرد به طور حتم سطح تخلفات و تبدیل درختان به زغال نیز کاهش خواهد یافت. مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان بیان داشت: سالانه هفت هزار هکتار از جنگلهای لرستان تبدیل به ذغال می شوند. نیاز معیشتی مردم برطرف شوداین سخنان مدیرکل منابع طبیعی لرستان در حالی مطرح می شود که پیش از این سيد رحمان سهرابي عضو مرکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی استان لرستان به مهر گفته بود که بر اساس مطالعات و تحقیقات صورت گرفته عواملی همچون نیاز و معیشت مردم و ناآگاهی آن ها نسبت به تاثیر منابع طبیعی در زندگی و همچنین وجود عوامل طبیعی از عوامل اصلی تخریب و زوال جنگل ها معرفی شده است.سهرابی برطرف کردن نیاز معیشتی مردم را عاملی دیگر برای جلوگیری از تخریب منابع طبیعی دانسته و می گوید: انجام این کار بحثی فرابخشی بوده و تنها بر عهده سازمان جنگل ها و منابع طبیعی استان نیست و لازم است دستگاههایی که می توانند به تامین اقتصاد و معیشت مردم کمک کنند پای کار بیایند.
وی معقتد است اگر نیاز خانواده ای که برای دو کیسه زغال دهها اصله درخت را قطع می کنند برطرف شود دیگر برای تامین معیشت خود به عرصه های طبیعی و جنگلی آسیب نخواهند رساند.محمد اصلانی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز پیش از این در جلسه کارگروه مخاطرات زیست محیطی لرستان گفته بود که اگر اعتبار بگذاریم و پول ذغالی که روستاییان از درخت بلوط درست می کنند را بدهیم خیلی به نفع ماست تا اینکه اجازه دهیم جنگل های بلوط از بین بروند.بنابراین گزارش لرستان به عنوان بام طبیعت ایران میزبان یکی از غنی ترین رویشگاه های اصلی گونه منحصر به فرد بلوط در غرب کشور است.این درحالیست که جنگلهای لرستان در سالهای اخیر تهدیدات بسیاری را تجربه کرده و بخش عظیمی از وسعت این جنگلهای ارزشمند از دست رفته اند که در این میان تخریب جنگلهای بلوط لرستان برای تبدیل به ذغال چالشی است که هر روز عمق آن بیشتر می شود به طوریکه به راحتی در برخی مناطق شهر می توان تابلوهایی را دید که روی آن نوشته شده است "ذغال بلوط موجود است. "
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]