واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
تاثیر فیلمهای جنایی بر افراد فیلمهای پلیسی که در شبکههای داخلی و ماهوارهای تهیه و پخش میشود از روی نمونه اتفاقاتی که در جوامع رخ میدهد، تهیه میشود و افرادی که پیشزمینههایی از آسیبدیدگی اجتماعی یا بزهکاری در آنها وجود دارد پس از مشاهده این فیلم یا سریالها از آن الگو گرفته و خود را در نقش منفی فیلم قرار میدهند.
فیلم ها اغلب پدیده خشونت را گسترش نمی دهند، بلکه افرادی که به آن نگاه می کنند و بسترهای پذیرش آن خشونت را در خود می بینند و از نبود آرامش کافی در زندگی شان برخوردارند به سمت رفتارهای خشونت بار می روند. صفحات حوادث روزنامه ها نیز هیچ گاه گسترش دهنده خشونت نیستند. زیرا وقتی خبر از دستگیری مجرمی یا مجازات او می دهند، افراد جامعه متوجه می شوند در صورتی که مرتکب جرمی شوند، دستگیر و به سزای عمل خود می رسند. این موضوع نقش پیشگیری دارد و افراد را از عاقبت جرم مطلع می کند.
در جنایتی که در خیابان ایتالیا رخ داد، پسر جوانی به نام هوتن خواهر و پدر خود را به قتل رساند. این جوان پس از دستگیری و در ادامه بازجویی مدعی شد که پس از تماشای یک فیلم در ماهواره از آن الگوپذیری کرده و دو عضو خانواده اش را به قتل رسانده است. این فرد خود باید دچار مشکلات روحی و روانی باشد که توانسته با الگوپذیری از یک فیلم یا داستان پلیسی این چنین پدر و خواهرش را که صمیمی ترین عضو خانواده اش بوده اند به قتل برساند. شاید اگر او در خانه، محیط کار یا جامعه از فضای آرامی برخوردار بود این چنین یک فیلم نمی توانست در ذهن و وجود او رسوخ کند و با الگوگیری از آن دست به جنایت بزند یا پس از قتل برای صحنه سازی از آن الگوپذیری کند.
هر فردی به خودی خود بزهکار نیست بلکه شرایط اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی، اقتصادی، مشکلات روحی و روانی، نداشتن اعتقادات مذهبی مناسب و عدم مقابله با مشکلات زندگی می تواند بسترهایی را فراهم کند که فرد بزهکار، جرایم بیشتری را فراگیرد و دست به ناهنجاری های بیشتری در جامعه بزند. برای مثال ممکن است یک فیلم که در رابطه با خودکشی ساخته می شود در گروه یا قشری خاص تاثیر بگذارد و باعث شود فرد با مشاهده چنین فیلمی دست به خودکشی بزند و در قشر دیگری هیچ گونه تاثیری نداشته باشد. تاثیر فیلم ها بیشتر روی افرادی است که خود دوست دارند مرتکب جرم شوند. البته فیلمسازان نیز به جای بها دادن به نقش منفی داستان بهتر است سرنوشت تلخ او را نشان دهند تا فردی که قصد الگوبرداری دارد، بداند که عاقبت خوبی در انتظارش نیست.
برای تحلیل فیلم های پلیسی یک کارشناس انتظامی کافی نیست و برای بررسی تاثیر آن در جامعه باید از کارشناسان دیگر رشته ها مانند روان شناسان و جامعه شناسان استفاده شود. در این فیلم ها باید سعی شود نقش منفی قهرمان داستان نشود و به جای آموزه های منفی سبک زندگی درست آموزش داده شود. دکتر مصطفی اقلیما - رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران 176
 
دوشنبه 31 فروردین 1394 ساعت 09:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]