واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
از "جان بینر" تا "باراک اوباما"؛
امیدورام مذاکرات شکست بخورد/ نگرانی اوباما از متممهای زهرآلود
به نوشته دو سایت آمریکایی رادیو فردا و صدای آمریکا، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اظهار امیدواری کرده که توافقی با ایران صورت نگیرد. رئیس جمهور این کشور هم نگران است که طرح سنا با متممهای جلسه عمومی تغییر کند.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، ریيس تندرو مجلس نمايندگان آمريکا ابراز اميدواری کرده است که چنين توافقی با ایران حاصل نشود. "جان بينر" در گفتوگو با شبکه تلويزيونی «فاکس نيوز»، در پاسخ به اين پرسش که "آيا اميدواريد مذاکرات کنونی به توافق با ايران منجر شود"، اظهار داشت: «اميدوارم چنين (توافقی) حاصل نشود. فکر نکنم ما بتوانيم با کسانی که قصد ندارند به توافق پايبند باشند، به تفاهم برسيم.» رييس مجلس نمايندگان آمريکا تصريح کرده است: «من هرگز به دستيابی به يک توافق واقعی با ايران برای توقف تهديد هستهای اين کشور خوشبين نبودهام، و معتقدم ايرانیها به هيچوجه قصد ندارند بلندپروازیهای خود را برای دستيابی به سلاح هستهای کنار بگذارند.» ايران و کشورهای ۱+۵ در ۱۳ فروردين امسال در لوزان سوييس درباره چارچوب توافق هستهای به تفاهم رسیدند. اکنون قرار است مذاکرات برای دستيابی به توافق جامع و نهايی آغاز شود. مهلت برای دستيابی به چنين توافقی ۳۰ ژوئن است.
سایت آمریکایی رادیو فردا (RADIOFARAD) در تفسیر سخنان بینر نوشته است: اين سخنان در حالی بیان شده است که روز سه شنبه ۲۵ فروردين کميته روابط خارجی سنا به اتفاق آراء به طرحی رای داد که در صورت تصويب نهايی در کنگره و امضای رييس جمهوری آمريکا، به کنگره اين اختيار را میدهد تا درباره توافق نهايی با ايران اعمال نظر کند. به رغم اختلاف نظرات پيشين کاخ سفيد و سناتورهای آمريکايی بر سر اين طرح، کاخ سفيد اعلام کرده که باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، با توجه به تغييرات اعمال شده در اين طرح از آن استقبال میکند. با اين حال، جان بينر روز جمعه از حمايت باراک اوباما از اين طرح ابراز تعجب کرد. رييس مجلس نمايندگان آمريکا گفت: «به هرحال در صورت ادامه مذاکرات (هستهای با ايران) قطعا کنگره در اين مورد نقش خواهد داشت.» بر اساس طرح تصويب شده در کميته روابط خارجی سنای آمريکا، در صورت دستيابی به توافق بر سر برنامه هستهای ايران کنگره ۳۰ روز فرصت دارد تا توافق احتمالی با ايران را مورد بررسی قرار دهد. طبق اين طرح، رييس جمهوری آمريکا نيز ۱۰ روز فرصت دارد در خصوص نظر کنگره تصميم بگيرد. در صورت وتوی نظر کنگره توسط باراک اوباما، کنگره ۱۰ روز فرصت دارد تا در اين خصوص رای دهد. سنای آمريکا با ۶۷ رای مثبت از ۱۰۰ رای میتواند وتوی رييس جمهوری را «بیاثر» کند.
به نوشته دیگر سایت آمریکایی فارسی زبان، رئیس جمهوری آمریکا سرانجام اعلام کرد که طرح اخیر کنگره در مورد توافق نهایی با ایران را در صورت تصویب، امضا خواهد کرد. صدای آمریکا (VOA) گزارش داد: باراک اوباما گفته است که طرح نظارت بر توافق هستهای با ایران را که در کمیته روابط خارجی سنای این کشور به تصویب رسیدهاست، امضا میکند زیرا، این طرح در شکل فعلی به روند مذاکرات هستهای با ایران با هدف حصول توافق نهایی آسیب نخواهد رساند. باراک اوباما در کنفرانس خبری مشترک با "ماتئو رنزی" نخست وزیر ایتالیا گفت: «تصویب طرح موسوم به قانون بررسی توافق اتمی با ایران در کمیته روابط خارجی سنا، که هرگونه توافق هستهای با ایران را منوط به بررسی و اعلام نظر کنگره میکند، نتیجه مصالحهای معقولانه است و او تصمیم به امضای آن گرفته است.» سناتور جمهوریخواه کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، که یکی از پیشنهاددهندگان این طرح بود و سناتور دموکرات بن کاردین، که او نیز عضو همین کمیته است، توافق کردند هیچ متمم و مفاد دیگری به این طرح اضافه نشود. کاخ سفید نگران است اضافه شدن هر گونه متممی که آقای اوباما آنها را زهرآلود خواند، روند مذاکرات هستهای را از مسیر حصول توافق خارج کند. او گفت: «برداشت من این است که هر دو سناتور کورکر و کاردین برای جلوگیری از تصویب متممهای زهرآلود و مفاد و بندهای اضافه دیگر به طرح پیشنهادی توافق کردهاند و تلاش میکنند تا کنگره بتواند در روندی بیطرفانه و عادی هرگونه توافق هستهای را که با ایران حاصل شود، بررسی کند و نظر دهد، اما به آن سو تمایل نداشته باشد که نگذارد توافق با ایران صورت گیرد.» رئیس جمهوری ایالات متحده پیشتر به کنگره هشدار داده بود که هرگونه طرحی مصوب کنگره را که به روند مذاکرات هستهای با ایران آسیب برساند، وتو خواهد کرد. اما ناگهان نظرش تغییر کرد و گفت این طرح را امضا میکند.
باراک اوباما و جان بینر اوباما روز جمعه در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا با لغو تحریمها در زمان حصول توافق هستهای نهایی با ایران موافقت خواهد کرد گفت: «ملاحظات کلی من این است که برای چگونگی کاهش تحریمها یا اعمال تحریمهای بیشتر در صورت تخلف ایران از توافق، راهکارهای متفاوتی وجود دارد و بخشی از کار تیم مذاکره کننده ما و طرف ایرانی و 1+5 این است که فرمولی پیدا کنند که نگرانیهای ما را از بین ببرد و به طرف دیگر فرصت دهد توافق را در چارچوب سیاست داخلی خود، قابل قبول کند.» به گفته رئیس جمهوری آمریکا، مساله اصلی این است که بتوان مطمئن شد در صورتی که ایران از توافق تخطی کند کاخ سفید مجبور نباشد برای اعمال مجدد تحریمها از مسیر پرپیچ خم کنگره رد شود. او همچنین گفت، در صورتی که ایران به توافق پایبند باشد، ادامه تحریمها سیاست آمریکا را زیر سوال خواهد برد. آقای اوباما اضافه کرد: «دلیل آن که تحریمها موثر بود این است که با زحمت، یک ائتلاف بینالمللی به وجود آوردیم که برای این مدت دوام آورد. اگر این طور نشان داده شود که ما از حصول توافقی که جامعه جهانی را از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران مطمئن میکند، سر باز میزنیم، آن وقت تحریمها موجب نگرانی میشود و نه تنها روسیه و چین بلکه برخی از متحدان نزدیکمان، توانایی ما و یا عاقلانه بودن تحریمها را زیر سوال خواهند برد.»
444
۳۰/۰۱/۱۳۹۴ - ۰۸:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]