واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: قرارداد گازي با ايران، واردات از قطر!
چند ماه از آغاز رسمي و «كاغذي» صادرات گاز به پاكستان ميگذرد اما پاكستان بيتفاوت نسبت به آمادهسازي تأسيسات واردات گاز و خطوط لوله، با اطمينان از عدم پرداخت جريمه به ايران قرارداد جديدي را با قطر منعقد ميكند، دقت كنيد با قطر حريف و رقيب گازي ايران.
نویسنده : وحيد حاجيپور
چند ماه از آغاز رسمي و «كاغذي» صادرات گاز به پاكستان ميگذرد اما پاكستان بيتفاوت نسبت به آمادهسازي تأسيسات واردات گاز و خطوط لوله، با اطمينان از عدم پرداخت جريمه به ايران قرارداد جديدي را با قطر منعقد ميكند، دقت كنيد با قطر حريف و رقيب گازي ايران.
در روزهايي كه ايران با سرمايهگذاري در خطوط لوله و تأسيسات انتقال گاز در ايران، به سرعت تأسيسات مورد نياز را جهت صادرات گاز به پاكستان آماده ميكرد، پاكستان بيتوجه به تعهدات خود براي آمادهسازي تأسيسات واردات گاز، بيپولي را بهانه كرد تا پول ساخت تأسيسات در خاك پاكستان را نيز از ايران دريافت كند.
دولت پيش از اين درخواست اسلام آباد را اجابت نكرد و نيم نگاهي به صادرات گاز به اروپا داشت تا اينكه گاز پروم روسيه وارد معامله شد و براي دور نگه داشتن ايران از بازار اروپا، طبق توافقنامهاي با ايران و پاكستان، وظيفه ساخت تأسيسات مورد نياز در خاك پاكستان را بر عهده گرفت تا خيال دو طرف راحت باشد به ويژه ايران.
بااين وجود گازپروم نسبت به تعهد خود «بيوفايي» كرد و حتي يك طرح كارشناسي و امكانسنجي نيز ارائه نكرد تا اسلام آباد باز هم بهانه ديگري داشته باشد؛ اين كشور بيپولي را دليل تعلل خود عنوان ميكرد در حالي كه فشارهاي امريكا مهمترين عامل در به وجود آمدن وضعيت موجود بود.
فغان اين كشور از بيپولي اما فقط براي ايران بود چراكه اين كشور طي چند سال گذشته چند قرارداد واردات گاز طبيعي از شريك ايران در پارس جنوبي را به امضا برد تا برادري خود را نشان دهد چراكه مطابق با قرارداد امضا شده گازي بين تهران و اسلام آباد از ابتداي سال جاري ميلادي پاكستانيها به ازاي هر روز تأخير بايد 3 ميليون دلار به ايران غرامت پرداخت كنند اما ايرانيها در جلسات فراواني كه برگزار شده است فعلاً از دريافت اين جريمه صرف نظر كردهاند. آنها از قطر محموله ال ان جي وارد كردند و قرارداد دوم براي احداث خط لوله را نيز به توافق رساندند.
اين در حالي است كه برخي از منابع پاكستاني اعلام كردند، چين ميتواند گره خط لوله صلح را باز كند، به طوري كه اين كشور قرار است در احداث خط لوله صلح سرمايهگذاري كند.
اخباري كه رسانههاي خارجي اعلام كردهاند، حاكي از آن است كه دولت پاكستان و دولت چين براي اجراي يك خط لوله انتقال گاز مايع به طول ۸۰۰ كيلومتر به توافق رسيدند.
شركت خط لوله چين از طرف دولت چين مأموريت اجراي اين خط لوله را بر عهده خواهد داشت و هزينه اجراي آن حدود 5/1 ميليارد دلار ارزيابي شده است كه تماماً توسط دولت چين تأمين خواهد شد.
دولت پاكستان، همچنين از احتمال اتمام اجراي لولهگذاري خط لوله انتقال گاز ايران به پاكستان موسوم به خط لوله صلح توسط دولت چين خبر داد.
دولت پاكستان اعلام كرده است كه نسبت به اجراي اين خط لوله متعهد بوده و در صورت لغو تحريمهاي بينالمللي عليه ايران، ۷۰ كيلومتر لولهگذاري مورد نياز براي اتصال به ايران را اجرايي خواهد كرد.
خط لوله صلح همان خط لوله گاز صادراتي ايران به هند و پاكستان است كه براساس تفاهم انجام شده، قرار بود ايران به مدت ۲۵ سال، گاز خود را با قيمت توافقي به هند و پاكستان بفروشد.
ساخت اين خط لوله كه از سال ۲۰۰۲ شروع شد، قرار بود در ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۴ به بهرهبرداري برسد، اما از سوي پاكستان تا كنون به منظور احداث خط لوله صلح كوچكترين كاري هم انجام نشده است.
از سوي ديگر سال گذشته بود كه فايننشالتايمز از حصول توافق گازي جديد وزير نفت پاكستان با مقامات ايراني خبر داده و اعلام كرد: اين توافق جديد كه از سوي شاهد خاقان عباسي وزير نفت پاكستان به صورت عمومي در اين كشور اعلام شد، دريافت غرامت از سوي ايران را منتفي ميكند.
همچنين ديليتايمز، به نقل از جم كمال از مقامات وزارت نفت پاكستان اعلام كرد كه اسلامآباد قصد ندارد پروژه خط لوله انتقال گاز ايران را كنار بگذارد، اما فعاليت روي اين پروژه به محض پايان يافتن تحريمهاي امريكا عليه ايران آغاز ميشود.
اين مقام پاكستاني خاطرنشان كرد، ايران ضربالاجل اتمام اين خط لوله را تمديد كرده است، از اينرو پاكستان با هيچ جريمهاي روبهرو نخواهد شد و دو كشور موضوعات مختلفي در رابطه با خط لوله آيپي را پس از اعمال تحريمها عليه ايران، برطرف كردهاند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]