واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ناكامي زنان؛ پارلمان كويت در اختيار سلفيها
به رغم اينكه حدود 60 درصد از اين واجدان شرايط را زنان و تنها حدود 40 درصد را مردان تشكيل ميدادند، اما هيچ يك از 28 زن كانديد شده، نتوانست به پارلمان راه يابد و اين دوره نيز پارلمان كويت مانند دوره پيش كه در سال 2006 ميلادي برگزار شد، شاهد حضور حتي يك زن نيز نخواهد بود.
سرويس بينالملل «تابناك»، فؤاد پورعبادي: در چهار سال آينده، پارلمان كشور دو ميليون نفري كويت، در دست اكثريت سلفي خواهد بود. به باور برخي كارشناسان مسائل سياسي، شايد شكلگيري چنين پارلماني، كويت را كه از دير هنگام يكي از همپيمانان اصلي ايالات متحده آمريكا در منطقه بوده، تا حدودي از اين ابرقدرت جهاني دور كند.
حدود دو ماه پيش و پس از ماهها اختلاف شديد ميان كابينه دولت و پارلمان كويت، شيخ «صباحالاحمد الصباح»، پادشاه اين كشور، راهي جز انحلال كابينه و پارلمان نيافت و پس از آن، دولت موقت تشكيل و برگزاري انتخابات زودهنگام اعلام شد.
دو روز پيش (هفدهم مي) اين انتخابات پارلماني در پنج دايره گوناگون در كويت برگزار شد. آمار رسمي اعلام شده از سوي وزارت كشور كويت، شركت بيش از 60 درصد از واجدان شرايط در اين انتخابات را نشان ميداد.
به رغم اينكه حدود 60 درصد از اين واجدان شرايط را زنان و تنها حدود 40 درصد را مردان تشكيل ميدادند، اما هيچ يك از 28 زن كانديد شده، نتوانست به پارلمان راه يابد و اين دوره نيز پارلمان كويت مانند دوره پيش كه در سال 2006 ميلادي برگزار شد، شاهد حضور حتي يك زن نيز نخواهد بود.
كارشناسان مسائل سياسي، علت شكست زنان در اين انتخابات و انتخابات پيشين را عاطفي بودن و نداشتن تجربه سياسي لازم دانستهاند.
از سوي ديگر، نتايج اوليه اعلام شده نشان ميدهد جنبش اسلامگرايان افراطي (سلفيها) با به دست آوردن هفده كرسي، اكثريت اين مجلس را تشكيل داده و برنده اصلي اين رقابتها به شمار ميرود، اما جنبش اخوان المسلمين كويت كه با نام «جنبش قانوني» شناخته ميشود، در حالي كه در دوره گذشته، توانسته بود شش كرسي را به خود اختصاص دهد، در اين رقابت توانست تنها چهار كرسي را به دست آورد. بدين ترتيب، اسلامگرايان اهل سنت در مجموع بيش از 40 درصد از پنجاه كرسي اين دوره پارلمان كويت را از آن خود كردند.
وضعيت شيعيان نيز در اين دوره، اندكي بهبود يافت، به گونهاي كه در دوره گذشته، چهار كرسي اما در اين دوره، پنج كرسي را به خود اختصاص دادند. نكته قابل توجه اين كه دو نماينده شيعه در پارلمان سابق كه چندي پيش به دليل شركت در مجلس ختم شهيد عماد مغنيه، فرمانده نظامي حزبالله لبنان، مورد انتقاد شديد رسانهها و جناحهاي سياسي كويت قرار گرفته بودند، توانستند در اين دوره نيز به پارلمان راه يابند.
ليبرالها كه در دورههاي پيش از موقعيت خوبي در پارلمان اين كشور برخوردار بودند، در اين دوره توانستند تنها هفت كرسي را از آن خود كنند و كارشناسان مسائل سياسي كويت، اين مسأله را شكستي نسبتاً سنگين براي ليبرالها در اين كشور عربي دانستهاند.
نامزدهاي وابسته به قبايل كويتي نيز موفق شدند، دوازده كرسي اين دوره را از آن خود كنند و پنج كرسي باقيمانده سهم نامزدهاي مستقل شد.
بدين ترتيب، پارلمان اين كشور دو ميليون نفري در مدت چهار سال آينده در دست اكثريت سلفي خواهد بود. به باور برخي كارشناسان مسائل سياسي، شايد وجود چنين پارلماني افراطي، كويت را كه از دير هنگام يكي از همپيمانان اصلي ايالات متحده آمريكا در منطقه بوده، تا حدودي از اين ابرقدرت جهان دور كند.
گفتني است، بنا بر قانون اساسي كويت، كابينه موقت اين كشور در دو هفته آينده بايد استعفا دهد و پس از آن دولت جديد تشكيل خواهد شد و در برابر پارلمان جديد سوگند ياد خواهد كرد.
در بيشتر كشورهاي پادشاهي عربي حاشيه خليجفارس، پارلمانها، حداكثر نقش مشورت دادن به امير و شاه را دارند و ميتوان گفت، كويت دستكم در مقايسه با اين كشورها از دمكراسي قويتري برخوردار است.
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]