واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: چرا آسمان شب تمام شد؟"اگر از آسمان شب لذت مي بريد، ديدن آن را به ديگران توصيه کنيد." اين جمله اي بود که سياوش صفاريان پور در انتهاي هر يک از برنامه هاي آسمان شب تکرار مي کرد تا توجه مردم را به اين طبيعت فراموش شده معطوف کند. اما گويا متاسفانه عمر اين برنامه 10 ساله به سر رسيده است و ديگر از شبکه 4 سيما پخش نخواهد شد. عدم پخش آسمان شب سوالات بسياري را براي مخاطبان اين برنامه در پي داشته که در مطلب زير به آن ها خواهيم پرداخت.
معرفيآسمان شب را مي توان يكي از پايدارترين برنامه هاي تلويزيون دانست. پخش اين مجموعه تلويزيوني از 16 ارديبهشت 1380 در شبكه چهار سيما آغاز شد و ارديبهشت امسال، در ويژه برنامه اي 10 سالگي خود را در مرکز علوم و ستاره شناسي تهران جشن گرفت. راز ماندگاري آسمان شب را بايد در ميزان جذب بينندگان پرشمار آن جستجو كرد. اطلاع رساني اخبار و وقايع نجومي و خصوصاً بيان مفاهيم پيچيده ستاره شناسي به زبان ساده رويكرد ويژه اين مجموعه تلويزيوني در طول اين سالها بوده است. طيف مخاطبان اين برنامه تلويزيوني دامنه اي وسيع دارد و شامل دانش آموزان و محصلان تا چهره هاي برجسته فرهنگي و اجتماعي ايران و در عين حال عامه مردم است. آسمان شب كوشيده شده است تا با وفاداري به مفاهيم علمي، نجوم به زبان ساده به جامعه عرضه شود، تا در ميان انبوه علاقه مندان علوم ستاره شناسي و فضا، كالايي مفيد، جذاب و در دسترس از سوي رسانه ملي به پيشگاه مردم ايران تقديم شود. انتقادها و پاسخ عواملبه نظر برخي افراد اين برنامه ضعف هايي هم داشته است. به طوري که در چند سال اخير از طرف برخي انجمن هاي نجوم در سطح کشور بارها مورد انتقاد قرار گرفت. انتقادهايي که بسياري عدم پخش اين برنامه را با آن مرتبط مي دانند. شايعات پي در پي درباره اين انتقادها و ناگهاني پايان يافتن اين برنامه باعث شد تا صد و چهارمين باشگاه نجوم تهران موضوع اصلي برنامه خود را پايان پخش مجموعه تلويزيوني آسمان شب قرار دهد و با دعوت از چند تن از کارشناسان اين برنامه و سياوش صفاريان پور به برخي از اين سوالات و شايعات پاسخ دهد.در اين نشست نجومي صفاريان پور با رد اتهام کسب تمکن مالي با استفاده از عنوان برنامه «آسمان شب» که پس از تعطيلي اين برنامه از سوي برخي منتقدان مطرح شد، گفت: کساني که چنين مواردي را مطرح کردهاند، فارغ از بلندنظري و انديشهاي که دنياي نجوم همه را به آن دعوت ميکنند، هستند.وي همچنين، ضمن رد ادعاي برخي مبني بر انحصارطلبي و حلقهي تنگ کارشناسان اين برنامه، يادآور شد: فردي که به عنوان ميهمان يا کارشناس در يک برنامه تلويزيوني حضور مييابد، بايد داراي ويژگيها و قابليتهاي خاصي باشد و به همين خاطر، کارشناسان اندک اندک به برنامه اضافه ميشدند.«آسمان شب» متعلق به بچههاي روستايي است که معلمشان با ضبط برنامه، آن را در يک زنگ کلاس براي آنها پخش ميکرد.صفاريانپور با اشاره به تلاش براي انتخاب بهترين افراد به منظور انتقال بهترين محتوا در برنامه «آسمان شب»، اظهار کرد: هدف ما اين بود که علاقهمندان نجوم در سراسر کشور که شانس حضور در کلاس کارشناسان مطرح و کارکشته را ندارند، به وسيله برنامه «آسمان شب»، از چنين امکاني برخوردار شوند.صفاريان پور يک انتقاد جدي به برنامه «آسمان شب» را نپرداختن به اوضاع نابهسامان نجوم آماتوري و حرفه ايي عنوان و در عين حال تاکيد کرد: از آنجا که هدف «آسمان شب» ايجاد علاقه و دسترسي ساده عموم مردم به اطلاعات بود، فرصت اين موضوع پيش نيامد.در ادامه اين گردهمايي نجومي، فواد صفاريانپور ـ تهيه کننده برنامه «آسمان شب» ـ نيز در سخناني، با اشاره به اينکه برنامهسازي، روايت يک داستان با شخصيتهاي حقيقي است، اظهار کرد: يافتن افرداي که ضمن برخورداري از از دانش، الکن نباشند و توانايي مقابل دوربين قرار گرفتن را نيز داشته باشند، کار سادهاي نبود.وي ادامه داد: کارشناساني که با «آسمان شب» همکاري ميکردند، با چگونگي جذب و نگه داشتن مخاطب خود آشنا هستند و اين موضوع، يکي از عوامل استمرار حيات اين برنامه تلويزيوني بود.
فواد صفاريانپور با بيان اينکه ظهور دنبالهدار «هيل باب» در دههي هفتاد براي هيچ کس اهميت نداشت، افزود: اين در حالي است که چند سال بعد، وقوع هر ماه گرفتگي با پخش زنده از سوي چند شبکه تلويزيوني همراه شد.تهيهکننده «آسمان شب» با اشاره به اينکه بابت پايان اين برنامه، انتقادي بر رسانه نيست، افزود: انتقاد اصلي اين موضوع به جامعه نجومي بازميگردد، اينکه افرادي قادرند درون آن ورود، قدرت نمايي و عرض اندام کنند و موجب تعطيلي يک برنامه علمي با کيفيت بالا و با قدمتي ?? ساله شوند.وي با بيان اينکه «آسمان شب» متعلق به بچههاي روستايي است که معلمشان با ضبط برنامه، آن را در يک زنگ کلاس براي آنها پخش ميکرد، لذت «آسمان شب» به همين اندازه بود و اگر کسي ميخواهد با بداخلاقي، به گونهاي ديگر از آن لذت ببرد، مانعي نيست.فواد صفاريان پور با رد ادعاي برخي مبني بر سياسي بودن دلايل پايان يافتن برنامه «آسمان شب»، يادآور شد: مشکل اصلي را بايد در جامعه نجومي جستوجو کرد.ادامه اين برنامه با کادري جديدگفته مي شود قرار است سري جديد برنامه آسمان شب به تهيه کنندگي محمد جوزاني در 16 قسمت 40 دقيقه اي به زودي از شبکه چهار به روي آنتن برود. در سري جديد، برنامه از حالت گفتگوي يک طرفه خارج مي شود و بخش هاي جديدي از جمله گزارش از رصد خانه هاي کشور به برنامه اضافه خواهد شد. قرار است در برنامه آسمان شب مخاطبان علاوه بر آشنايي با علوم ستاره شناسي و پيشرفتهاي حوزه نجوم، تازه ترين اخبار اين علم نيز اطلاع رساني شود .به گفته تهيه کننده برنامه بخش پرسش و پاسخ ازديگر بخشهاي جديد اين برنامه است که مخاطبان سئوالات خود را با کارشناسان برنامه مطرح خواهند کرد . در سري جديد تيتراژ و دکور برنامه نيز تغيير خواهد کرد. م.ح.اربابي فربخش دانش و زندگياخبار برگرفته از: astroc.ir / ch4.iribtv.ir / isna.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 352]