واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: برگ ايران در بازي انتخاباتي آمريكا
جهان- ابراهيم متقي:
روند مقدماتي و انتخابات ايالتي آمريكا در شرايطي ادامه يافته كه هنوز سرنوشت حزب دمكرات براي حضور در رقابتهاي آبانماه (نوامبر ۲۰۰۸) در وضعيت ابهام باقي مانده است.
بهطور كلي، انتخابات آمريكا را ميتوان در زمره طولانيترين انتخابات رياستجمهوري جهان دانست. اين امر از مارس سال انتخاباتي در «نيوهمپشاير» آغاز ميشود و تا اولين سهشنبه ماه نوامبر همان سال ادامه خواهد يافت.
در چنين روندي، نامزدهاي انتخاباتي از شرايط و همچنين فرصت لازم براي طرح مواضع سياسي خود برخوردارند. آنان موضوعات مختلفي را در ارتباط با حوزه سياست خارجي، تورم، سرمايهگذاري، نرخ مالياتها، تامين اجتماعي و... مطرح ميسازند.
روند رقابتهاي مقدماتي بهگونهاي سازماندهي شده است كه در هر مرحله، نامزدهاي رقيب مبادرت به طرح مواضع درباره اصليترين دغدغههاي اجتماعي– سياسي و اقتصادي آمريكا ميكنند. در چنين شرايطي آنان تلاش ميكنند تا نسبت به مواضع و حساسيتهاي جامعه آمريكا واقف بوده و از اين طريق به خواستهها و نيازهاي دروني شده جامعه آمريكا پاسخگو باشند.
در وضعيت موجود، جامعه آمريكا نسبت به بحران عراق، حضور نظاميان آن كشور در حوزههاي بحراني همانند افغانستان و عراق نگران بوده و در نتيجه تلاش دارند تا مواضع و رويكرد نامزد رياستجمهوري را در ارتباط با موضوعات بحراني مورد بررسي قرار دهند. اين امر به مفهوم آن است كه دغدغههاي آمريكا در مورد امنيت ملي آن كشور با سياستهاي منطقهاي و رويكرد بينالمللي ايران پيوند يافته است.
مواضع اين نامزد در ارتباط با مذاكره با ايران يا اقدام نظامي عليه اين كشور در نوع كسب آراي آنان تأثيرگذار خواهد بود. تاكنون باراك اوباما دوستانهترين مواضع را نسبت به ايران ابراز داشته است. وي بر اين اعتقاد است كه بايد سياست و نگرش آن كشور نسبت به ايران تغيير يابد. الگوي رفتاري و نگرش سياسي اوباما براساس تغيير در الگوهاي سنتي آن كشور قرار گرفته است.
به اين ترتيب، وي در مواضع و ديدگاههاي خود اين موضوع را مطرح ميكند كه بايد شكل جديدي از روابط سياسي و امنيتي با ايران برقرار شود. نامبرده تلاش داشته تا سياستهاي همكاريجويانهتري را در ارتباط با ايران ارائه دهد.
اين سياستها ميتواند ماهيت تعارضي روابط ايران – آمريكا را دگرگون كرده و شكل جديدي از روابط بين ۲ كشور ايجاد كند. سياست اوباما بر تغييرات همهجانبه، گسترده و فراگير در حوزههاي امنيتي، اقتصادي و اجتماعي قرار گرفته است.
برخلاف اوباما، ساير نامزدهاي رياستجمهوري در آمريكا نگرش خصمانهتري را نسبت به ايران ابراز داشتهاند.
بهطور كلي ميتوان جهتگيري هيلاري كلينتون را در راستاي مواضع و سياست لابيهاي اسرائيلمحور موردتوجه قرار داد. وي در آستانه انتخابات مقدماتي پنسيلوانيا به ابراز مواضع خصمانه جدالگونه نسبت به ايران پرداخته است.
كلينتون در مصاحبهخود بيان داشته كه هرگونه رويكرد تعارضي ايران عليه اسرائيل با واكنش شديد آمريكا همراه خواهد شد و از واژههاي تحريككنندهاي استفاده كرده است. هيلاري در اين مصاحبه بيان داشت كه هرگونه اقدام تعرضي ايران منجر به سياست نابودسازي آن كشور از سوي آمريكا خواهد شد.
علاوه بر كلينتون، مواضع افراطي و ضدايراني مككين هم جالب توجه است؟ اين امر نشان ميدهد كه در شرايط بحران، گروههاي راديكال آمريكايي تلاش دارند تا از طريق بهكارگيري «ادبيات تهاجمي» افكار عمومي آمريكا را هدايت كنند.
هماكنون ۲ ديدگاه در ارتباط با ايران ارائه شده است. ديدگاه تهاجمي و رويكرد همكاريجويانه نامزد انتخابات رياستجمهوري آمريكا را ميتوان از شاخصهاي واكنش مردم آمريكا دانست.
تاريخ درج: 29 ارديبهشت 1387 ساعت 20:47 تاريخ تاييد: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 00:12 تاريخ به روز رساني: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 00:12
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]