تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):خوش اخلاقى در بين مردم زينت اسلام است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831048885




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارش خبري- تحليلي مهر/11 دليل اساسي بحران برنج در جهان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري- تحليلي مهر/11 دليل اساسي بحران برنج در جهان
خبرگزاري مهر- گروه اقتصادي: پژوهشها نشانگر اين است كه 11 عامل از جمله افزايش مصرف، كاهش سرمايه گذاري عمومي، بلاياي طبيعي، رشد جمعيت، رشد اقتصادي و افزايش قيمت نفت در بروز بحران برنج در جهان دخيل بوده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، سال 2008 را اگرچه نمي توان به طور 100 درصد سال افزايش فقر و گرسنگي در جهان دانست؛ اما حداقل مي توان سال گراني و كمبود مواد غذايي در دنيا عنوان كرد.

بسياري از كارشناسان جهاني دليل ثروتمند شدن بسياري از كشورهاي صادركننده نفت به ويژه در حوزه خاورميانه و آفريقا را افزايش قيمت نفت مي دانند. حال آنكه تعداد كشورهاي صادركننده نفت محدود بوده و كشورهايي كه از گراني و كمبود موادغذايي دچار آسيب مي شوند، بسيار بيشتر از اين تعداد هستند.

بنابر اعلام فائو، قيمت جهاني مواد غذايي فقط طي ماه مارس بيش از 57 درصد افزايش يافته است و سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد(فائو) همچنين در گزارشي از افزايش 56 درصدي قيمت غلات در كشورهاي فقير خبر مي دهد و در عين حال عنوان مي كند كه طي سالهاي 2006 و 2007 نيز اين قيمتها رشدي معادل 37 درصد داشته اند.

اين سازمان به دليل افزايش قيمت غلات را شرايط آب و هوايي و تقاضاي بالاي خريد بالاخص در كشورهايي چين و هند اعلام مي كند. اين سازمان جهاني در عين حال تصريح مي كند كه سرمايه گذاري تاجران محتكر در بازار پيش فروش نيز بي تاثير نيست.

بحران جهاني

طي دو سال گذشته قيمت مواد غذايي در جهان حداقل به دو برابر افزايش يافته است. عوامل عرضه و تقاضا، بكاررفتن زمينهاي كشاورزي مورد استفاده در توليد غلات براي توليد ذرت جهت تهيه سوختهاي BIOFUELS ، بالارفتن قيمت نفت كه در نتيجه آن بهاي توليد مواد غذايي افزايش پيدا مي كند.

خشكسالي در استراليا و قزاقستان براي توليد گند، همگي از مسائل و عوامل تاثيرگذار بر بحران مواد غذايي به شمار مي روند، تا چند ماه گذشته قيمت ذرت، برنج، سويا و گندم به ترتيب 30 درصد، 74 درصد، 87درصد و 130 درصد افزايش پيدا كرده است.

هشدار سازمان ملل

دبيركل سازمان ملل اعلام كرده كه روند صعودي قيمت مواد غذايي، تلاش براي محو فقر در جهان را به خطر انداخته و در صورت ادامه آن، رشد اقتصادي و امنيت جهاني آسيب خواهد ديد. بان كي مون همچنين هشدار داد در صورت عدم مقابله با بحران گران شدن مواد غذايي اين مشكل به مشكلي بعدي تبديل مي شود كه تهديدي براي رشد اقتصادي، پيشرفت اجتماعي و امنيت سياسي در سراسر جهان خواهد بود.

رئيس فائو گفته در حال حاضر اين خطر جدي وجود دارد كه مردم كشورهاي در حال توسعه نه تنها به خاطر افزايش قيمتها، بلكه به دليل ارسال كمكهاي غذايي كمتر براي اين كشورها با عدم دسترسي به مواد خوراكي روبرو شوند.

رئيس صندوق بين المللي پول نيز تاكيد كرد اگر روند صعودي قيمت جهاني مواد غذايي ادامه يابد، صدها هزارنفر در سراسر جهان با كمبود مواد غذايي مواجه مي شوند.

بحران در بازار برنج

فقيرترين افراد در جهان كه روزانه كمتر از يك دلار درآمد دارند، 1/1 ميليارد نفر هستند. حدود 700 ميليون نفر اين جمعيت در كشورهاي توليدكننده برنج در آسيا زندگي مي كنند.

برنج غذايي اصلي و غالب در آسيا است وبيش از 40 درصد كالري مصرفي بيشتر آسيايي ها را تشكيل مي دهد. مردم فقير بيش از 30 از 40 درصد درآمد خود را به تنهايي صرف برنج مي نمايند.

اطمينان از عرضه كافي برنج و قابل تهيه بودن آن موجب كاهش فقر مي شود با اين وجود، افزايش شديد در قيمتهاي برنج موجب نگراني زياد مي شود.

كشورهاي عمده صادركننده نظير ويتنام و هند اعلام كرده اند كه محدوديتهاي مختلفي بر صادرات برنج به منظور حمايت از مصرف كنندگان داخلي اعمال مي نمايند. اين محدوديتها به افزايش بيشتر قيمت برنج كمك نموده، به طوريكه عرضه جهاني برنج كاهش يافته است.

اين درحالي است كه صادركنندگان موجود برنج را نگه مي دارند و واردكنندگان براي خريد برنج به به بازار هجوم مي آورند تا بتوانند نيازهاي مصرفي برنج را تامين نمايند. از سوي ديگر موجودي خود را افزايش دهند. احتكار به وسيله تجار براي اهداف سفته بازي نيز هيزم آتش گراني برنج را در برخي كشورها افزايش داده است.

كمبود برنج در بازار و افزايش قيمت آن اكنون به نقطه بحراني رسيده است، شورش و آشوب براي مواد غذايي در چند كشور روي داده و سربازان از كاميونهاي مواد غذايي به منظور جلوگيري از غارت آنها محافظت مي نمايند.

دلايل اساسي بحران برنج

افزايش مصرف بيش از توليد يكي از عوامل اساسي بحران برنج است. البته چندين عامل بلندمدت و كوتاه مدت به بحران برنج دامن زده است. افزايش مداوم قيمتها طي 7 سال اخير نشان مي دهد كه مصرف بيش از توليد بوده است. اين عدم تعادل در تقاضا و توليد قسمتي به وسيله كاهش در ذخيره برنج مستتر شده است.

در حقيقت ذخاير برنج به سرعت در حال كاهش است و از سال 1988 به كمترين سطح خود رسيده است. كاهش ذخاير، افزايش قيمت برنج را اندكي معتدل نموده است، در غير اين صورت قيمتها از آنچه كه هست افزايش بيشتري را تجربه مي كرد. ذخيره پايين فعلي برنج احتمال چنين تاثير آرامي را در آينده خنثي مي كند و ريسك افزايش شديد در قيمت برنج را موجب خواهد شد.

عامل دوم رشد سالانه آرام عملكرد است به اين معنا كه يكي از دلايل عدم تعادل درعرضه و تقاضا، رشد اندك در عملكرد محصول است كه در طي 10 تا 15 سال اخير در بيشتر كشورها به طور اساسي كاهش يافته است. در جنوب آسيا متوسط رشد عملكرد از 14/2 درصد در هر سال در دوره90-1370، به 4/1 درصد در هر سال در دوره 2005- 1990 كاهش يافته است.

در برخي سالها، اين رقم به زير يك درصد نيز رسيده است. رشد عملكرد در كشورهاي جنوب شرق آسيا به طور مشابه كاهش يافته است و در كشورهاي عمده توليد كننده آسيا، رشد عملكرد طي 5 تا 6 سال گذشته تقريبا صفر بوده و به طور كلي عملكرد كمتر از يك درصد در هر سال طي سالهاي اخير رو به فزوني بوده است.

عامل سوم افزايش اندك در سطح زيركشت است به نحوي كه امكان افزايش سطح زيركشت برنج تقريبا در تمام كشورهاي آسيايي ميسر نيست. با افزايش اندك در سطح زيركشت و افزايش آرام درعملكرد، رشد توليد در برنج كمتر از تقاضا بوده و اين درحالي است كه رشد جمعيت در كشورها ادامه داشته است.

عامل چهارم، كاهش سرمايه گذاري عمومي در بخش تحقيق و توسعه كشاورزي است. يكي از عوامل مهم كاهش در رشد عملكرد، كاهش سرمايه گذاري عمومي در بخش تحقيق و توسعه كشاورزي است. بعلاوه حمايت كنندگان بين المللي حمايت كافي را از تحقيق وتوسعه به عمل نياورده اند كه اين موضوع به طور مستقيم در افزايش بهره وري محصول موثر است.

بيشتر دولتها قادر نيستند كه اين كاهش را به وسيله منابع خود جبران كنند. چنين سرمايه گذاري در آسيا براساس نرخ واقعي در طول زمان كاهش يافته است. هزينه هاي عمومي انجام شده در بخش تحقيقات در آسيا به طور متوسط 9/3 درصد در سال در دهه 1990 افزايش داشته است. در حاليكه اين رقم در دوره قبل ¾ درصد بوده است. در سال 2000 كل سهم هزينه هاي عمومي تحقيقات از توليد ناخالص داخلي كمتر از 53/0 درصد در كل كشورهاي در حال توسعه بوده است.

عامل پنجم، افزايش مصرف آفريقا است. برنج در كشورهاي آفريقايي يك غذاي معمول و رايج است به طوريكه كل واردات اين قاره يك سوم كل تجارت جهاني اين محصول را تشكيل مي دهد. اين امر طي زمان افزايش يافته به طوريكه رشد توليد برنج بسيار كمتر از رشد كل تقاضا است. انتظار اين است كه رشد تقاضاي كشورهاي آفريقايي ادامه داشته باشد.

عامل ششم و هفته به ترتيب رشد جمعيت و رشد اقتصادي است كه براي عامل ششم پيش بيني مي شود در سال 2015، آسيا به تولدي 38 ميليون تن برنج بيش از سال 2005 نياز خواهد داشت. به طور كلي تقاضا در هرسال حدود 5 ميليون تن افزايش خواهد يافت و اين موضوع بدان معنا است كه در ده سال آتي جهان به توليد 50 تن برنج بيش از توليد فعلي نياز خواهد داشت.

در مورد رشد اقتصادي نيز مي توان گفت كه در كشورهايي نظير چين و هند، تقاضا براي غلات هم براي مصرف انساني و هم براي خوراك دام افزايش مي يابد كه اين امر منجر به افزايش قيمت غلات در كل جهان خواهد شد.

همچنين آبياري، قيمت نفت و شرايط آب وهوايي نيز بر اين عوامل افزوده مي شود. قيمت نفت درسال گذشته به شدت افزايش يافته كه اين مورد علاوه بر كمك به فشار تورم عمومي، هزينه هاي حمل و نقل براي كشورهاي وارد كننده برنج را نيز افزايش داده است.

از سوي ديگر، بلايايي نظير خشكسالي در كشورهاي هند وچين در سال 2002، توفان در فيليپين در سال 2006 و سيل در بنگلادش در سال 2007 به كاهش توليد در سالهاي اخير كمك كرده است. همچنين از از شيوع آفات و بيماري ها نيز به عنوان عامل يازدهم افزايش قيمت برنج ياد مي شود.

راه مقابله با كمبود و افزايش قيمت برنج

به گزارش خبرگزاري مهر ، بهترين استراتژي براي پايين نگه داشتن قيمت برنج اطمينان به افزايش توليد سريعتر از تقاضا است. توليد برنج مي تواند با گسترش سطح زيركشت و يا عملكرد در هكتار افزايش يابد؛ البته تركيبي از اين دو نيز مي تواند موثر باشد. فرصت براي افزايش بيشتر سطح زيركشت در آسيا اكنون تقريبا غيرممكن است.

افزايش سطح زيركشت برنج در آسيا به بيش از 136 ميليون هكتار فعلي غيرممكن است. اگرچه تاكنون افزايشي در برخي از محصولات امكان پذير است اما سطح زيركشت برنج در اثر صنعتي شدن، شهرنشيني و تبديل به ساير محصولات ديگر كاهش يافته است. بر اين اساس منبع اصلي افزايش توليد، افزايش عملكرد در واحد سطح است. متوسط عملكرد جهاني برنج بايد سالانه به حدود 50 كيلوگرم در هكتار افزايش يابد.

رشد بهره وري از طريق توسعه و انتشار تكنولوژي هاي بهتر تنها راه بلندمدت كاهش قيمتها و جلوگيري از افزايش بيشتر قيمت برنج است.

بر اين اساس پيشنهاد مي شود در كوتاه مدت فعاليتهاي فوري دولتهاي ملي و آژانسهاي بين المللي بايد بر روي دو عامل بهره برداري سريع از تكنولوژي هاي موجود براي افزايش عملكرد و اصلاح سياستهاي موجود براي بهبود وضعيت غذايي خانورهاي فقير كار كرد.

از جمله ساير سياستهاي بلندمدت و ميان مدت نيز مي توان به ايجاد انقلاب اقتصاد كشاورزي در توليد برنج آسيا به منظور كاهش شكاف عملكرد درواحد سطح بالقوه و بالفعل، تسريع در تحويل تكنولوژي هاي پس از برداشت به منظور كاهش ضايعات، تسريع در تهيه و انطباق واريته هاي جديد با عملكرد بالا، افزايش سرمايه گذاري عمومي در زيرساختهاي كشاورزي، اصلاح سياستها به منظور بهبود كارايي سيستمهاي بازاريابي براي نهاده ها و محصول و نيز تقويت شبكه امنيت غذايي براي خانوارهاي فقير اشاره كرد.
 يکشنبه 29 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 399]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن