تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 28 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ايمان مؤمن كامل نمى شود، مگر آن كه 103 صفت در او باشد:... باطل را از دوستش نمى پذيرد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854134764




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

چرخش زباني فلسفه (13)زمينه ديني هرمنوتيك ديلتاي


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: چرخش زباني فلسفه (13)زمينه ديني هرمنوتيك ديلتاي
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: به نظر ديلتاي آن چيزي كه ديدگاههاي ديني را از ديدگاههاي هنري و فلسفه متمايز مي‌كند اين است كه ديدگاههاي ديني در تلاشند ديدني‌ها را با ناديدني‌ها مرتبط سازند. ديلتاي در يكي از نوشته‌هايش مي‌نويسد: وقتي زندگي به صورت ديني‌اش تجربه شود، به چيزي ناآشنا اشاره مي‌كند.

ديلتاي با ورود به دانشگاه هيدلبرگ و انتخاب رشته الهيات، سنت خانوادگي خود را ادامه داد. در آنجا او توسط كونو فيشر با نظامهاي ايدئاليستي فلسفي آشنا شد. فيشر به دليل اعتقاد به وحدت وجود، در سال 1853 از تدريس بركنار شد لذا بعد از آن ديلتاي به دانشگاه برلين رفت و در آنجا تحت تأثير و تعليم شاگردان شلايرماخر مطالعات خود را ادامه داد. به همين جهت توجه خاص ديلتاي به سمت شلايرماخر جلب شد.

در سال 1859 از او خواسته شد كه نامه‌هاي شلايرماخر را ويرايش كند. همان سال انجمن شلايرماخر به برگزاري مسابقه مقاله اقدام كرد و مقاله ديلتاي با عنوان «نظام هرمنوتيكي شلايرماخر در ارتباط با هرمنوتيك پروتستان متقدم» (1860) جايزه نخست اين مسابقه را به دست آورد. با اين موفقيت، به ديلتاي ماموريت ديگري داده شد و از او خواسته شد كه بيوگرافي شلايرماخر را تدوين كند. اولين جلد اين بيوگرافي در سال 1870 منتشر شد. ديلتاي در اين كتاب نه تنها به فعاليتهاي الهياتي شلايرماخر پرداخت كه حضور او را در جنبشهاي ادبي و فلسفي برلين در سالهاي 1796 تا 1807 به‌خوبي نشان داد.

البته علاقه گسترده شخص ديلتاي به مباحث فلسفي و زيبايي‌شناختي در اين اثر محسوس است. او همچنين پايان‌نامه خود را درباره اخلاق شلايرماخر نوشت. ديلتاي به عنوان يك دانشجوي الهيات به مطالعه ساختارهاي اوليه ديدگاه مسيحي پرداخت، كه با وجود ناتمام ماندن اين مطالعات تأثيرات آنها در نوشته‌هاي بعدي ديلتي انكار ناپذير است. او مي‌نويسد: «بايد ماهيت زندگي مذهبي را در تاريخ جستجو كرد و آن را به زندگي امروز كه به‌شدت تحت تأثير مسائل حكومتي و موضوعات علمي است وارد كرد». اين بدان معناست كه به اعتقاد ديلتاي مذهب را نه فقط در تعاليم و آموزه‌هاي ديني بلكه در گوشه‌هاي تاريك و مخفي زندگي انسان و تجربيات انساني يافت. به شيوه‌اي مشابه، در جايي ديگر معتقد است كه « بايد ديدگاه فلسفي- ديني كه در زير ويرانه‌هايي از فلسفه و الهيات مدفون شده را دوباره به دست آورد»

ديلتاي باور دارد كه تجربه ديني به‌مثابه گسترش درك شلايرماخر از وابستگي مطلق است. اين يك تجربه مطلق است كه در آن احساس وابستگي با آگاهي از زندگي‌اي والا و مستقل از طبيعت در هم تنيده شده است. زندگي مذهبي نيز به‌مثابه پيشرفت فكري انسان و پيشرفتي كه خود را نه تنها در نظريه‌هاي علمي، بلكه در بازنمود اسطوره‌اي، تعاليم الهياتي و مفاهيم متافيزيكي نشان مي‌دهد، نگريسته مي‌شود.

از نظر ديلتاي اسطوره، آن گونه كه اغلب به نظر مي‌آيد، شكل باستاني مذهب نيست. او معتقد است كه اسطوره شكل باستاني نظريه علمي محسوب مي‌شود. با وجودي كه اسطوره همچون تجربه ديني به ارائه مستقيم حقيقت از طريق احساس مي‌پردازد اما اسطوره تنها يك دين ساده نيست. اسطوره همانند نظريه‌هاي علمي به دنبال يافتن ارتباط منطقي بين پديده‌هاي اجتماعي و طبيعي است.

ديلتاي در آثار بعدي خود كه ماهيت ديدگاههاي جهاني را مورد مطالعه قرار مي دهد، گاه و بيگاه به مسئله دين رجوع مي‌كند. به اعتقاد او آن چيزي كه ديدگاههاي ديني را از ديدگاههاي هنري و فلسفه متمايز مي‌كند اين است كه ديدگاههاي ديني در تلاش اند ديدني‌ها را با ناديدني‌ها مرتبط سازند. ديلتاي در يكي از نوشته‌هاي جالب توجهش مي‌نويسد: «وقتي زندگي به صورت ديني‌اش تجربه شود، طبق ماهيت واقعي اش – پر از سختي ها و همبسته با خوشحالي‌ها و رنجهايش – به چيزي غريب و ناآشنا اشاره مي‌كند، و همانگونه كه زندگي از منابع ناديدني ريشه مي‌گيرد - چيزي تحميل شده به زندگي اما از بيرون آن – قطعاً داراي ژرفناهاي خاص خودش است.

نگاه مشابهي به مذهب در آخرين نوشته ديلتاي در روزهاي آخر زندگي اش در سال 1911 ديده مي شود. اين مقاله با نام «مسئله مذهب» به اين واقعيت اشاره مي كند كه روشنگري مشكلات روزافزوني در مقابل آگاهي از ابعاد اسرارآميز تجربه ديني ايجاد كرده است. در اين ديدگاه اسرارآميز بودن به معناي غيرعقلاني بودن است. به اعتقاد ديلتاي، شلايرماخر توانست با ارتباط برقرار كردن بين تجربه ديني و فلسفه استعلايي اين غيرعقلاني بودن را از تجربه ديني بزدايد.

شلايرماخر به جاي تفسير احساس اسرارآميز از ارتباط گروهي با خدا، اين تجربه را به‌مثابه آگاهي عمومي مي داند كه انسانها را به وجود ناديدني چيزها نزديك مي‌كند. او با خوانش متعالي از چيزي كه احساس يا شهود ديني مي‌نامد، دين را به يك اصل خلاقانه تبديل مي‌كند. در حالي كه تصوف، در شكل سنتي خود، در دنياي امروز از ارزش زندگي مي كاهد، اما عرفان شلايرماخر براي زندگي در حكم يك ارزش محسوب مي‌شود.
 شنبه 28 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 402]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن