واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همايش بررسي جايگاه رودكي در شعر و ادب فارسي در تاجيكستان برگزارشد
فرهنگ و هنر
دوشنبه -همايش علمي بررسي جايگاه ابوعبدالله رودكي درشعر و ادبيات فارسي روز جمعه در دانشگاه اسلاوياني تاجيكستان در شهر دوشنبه برگزار شد.
به گزارش ايرنا، در اين همايش يكروزه كه با حضور انديشمنداني از ايران تاجيكستان ، افغانستان ازبكستان و روسيه تشكيل شد حدود ۵۰مقاله و گزارش علمي در ارتباط با رودكي ارائه شد.
علي اصغر شعردوست سفير جمهوري اسلامي ايران در تاجيكستان در آغاز اين همايش طي سخناني از رودكي به عنوان يك شخصيت برجسته در شعر و ادب فارسي ياد كرد و نقش او را در تقويت و گسترش زبان فارسي ، و ايجاد صنايع شعري و ادبي بيبديل خواند.
وي گفت : رودكي با خلق آثار گرانقدر خود زبان فارسي و مليت ايراني را تثبيت و راه را براي شعراي بعد از خود هموار كرد.
سفير ايران اظهار داشت :آنچه را كه يكهزار و يكصد وپنجاه سال پيش رودكي معمار شعر پارسي به جهان شعر وادب عرضه كرد تنها دستاورد ادبي نبود بلكه بنيانگذاري شيوهاي در نگرش به فرهنگ كهن ايران زمين بود.
شعردوست افزود: معماري و طراحي هنري رودكي به گونهاي انجام گرفته است كه گذشت قرنها نتوانسته در اسلوبهايي كه او در حوزه شعر فارسي خلق كرده است تغيير ايجاد كند.
سفير كشورمان به نقش رودكي در شكلگيري قصيده ،غزل و ديگر انواع شعر و ادب فارسي اشاره كرد و گفت :آنچه رودكي در منظوم كردن كليله و دمنه انجام داد به مثابه راهنماي عملي براي ديگر شعراي بزرگ فارسي است و از اين رو وي بر شاعران بعد از خود همچون فردوسي ، مولانا ،نظامي و حافظ حق استادي دارد.
بهروز عبدالستاراف استاد دانشگاه مشترك روسيه و تاجيكستان (اسلاوياني ) هم در اين همايش با ارائه مقالهاي باعنوان كاربرد واژههاي قديم در آثار رودكي گفت : اشعار آدم الشعرا جداي از اينكه بازتاب هنر بلند شعرگويي است ،خزانه با ارزش زبان فارسي نيز ميباشد.
وي افزود: علي رغم اين كه از دوران خلق اشعار رودكي بيش از ۱۱قرن گذشته است اما واژههايي كه او در اشعارش استفاده كرده هنوز در ميان فارسي زبانان جهان از جمله در تاجيكستان كاربرد فراوان دارد.
جلال بدخشي محقق ادبيات و فرهنگ فارسي مقيم لندن هم در اين همايش گفت :
استاد رودكي از جمله شعرايي است كه در ميان اهل فرهنگ و علم اروپا نيز شناخته شده است .
وي افزود: هرچند جايگاه اين مرد ميدان شعر فارسي بالاتر و مقدم تر از ديگر شعرا است ولي بدليل كم ترجمه شدن آثار رودكي به زبانهاي اروپايي در غرب با اشعار مولوي ، خيام و حافظ بيشتر از رودكي آشنا هستند.
بدخشي گفت : اكنون لازم است كه آثار رودكي به بهانه بزرگداشت يكهزار و يكصد و پنجاهمين سالگرد تولد وي كه در تاجيكستان ، ايران و افغانستان برگزار ميشود براي جامعه اروپايي و جهان بيشتر معرفي شود.
قهرمان سليماني رايزن فرهنگي ايران در تاجيكستان نيزدر اين همايش گفت : رودكي بر علاوه اين كه ابداعكننده نمونهها و انواع مختلف شعري است نخستين كسي است كه ظرفيت آهنگ شعر فارسي را براي سرودن منظومههاي بلند كشف كرد.
وي افزود: تاثير و نفوذ وزن اشعار رودكي حتي از آثار ابولقاسم فردوسي نيز چشمگير بوده و صنعت شعري كه در آثار حكيم فردوسي رواج يافته است قبلا از سوي پير سمرقند استاد رودكي كشف شده بود.
رايزن فرهنگي ايران تاكيد كرد: رودكي از جمله نخستين شعراي ادب فارسي است كه منظومههاي بلند شعر فارسي را سروده است ولي متاسفانه حوادث روزگار نمونههاي زيادي از اشعار او از دسترس ما خارج كرد.
جمعه 27 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 523]