واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تشخيص و درمان سنگ هاي کليوي
تست هاي تشخيصيچنان چه پزشک مشکوک به وجود سنگ کليوي شود، تست ها و فرايندهايي را به منظور تشخيص قطعي ترتيب مي دهد که عبارت هستند از:* آزمايش خونآزمايشات خون، افزايش کلسيم و يا اسيد اوريک بالا را در خون شما آشکار مي کنند. آزمايش خون به پزشک اين امکان را مي دهد تا احتمال ديگر بيماري ها را بررسي کرده و سلامت کليه هاي شما را ارزيابي کند.* آزمايش ادراردر صورت ابتلا به سنگ کليه، آزمايش ادرار 24 ساعته نشان دهنده ي مقادير املاح زيادي در سنگ دفع شده خواهد بود.* آزمايش هاي تصويريتست هاي تصويري هر نوع سنگي را در دستگاه ادراري شما نشان مي دهند. تست هاي تصويري معمولاً شامل سي تي اسکن و در برخي موارد غير معمول شامل اشعه X مي باشند.* آناليز سنگ هاي دفع شدهاز شما خواسته مي شود که در هنگام دفع ادرار از يک صافي استفاده کنيد تا هر تعداد سنگ دفع شده اي را جمع آوري نماييد. از اين طريق سنگ ها براي تست هاي آزمايشگاهي جمع آوري مي شوند. آناليزهاي آزمايشگاهي، ساختار و نوع سنگ هاي کليوي را آشکار مي سازند. پزشک از اين دسته اطلاعات به منظور تعيين علت تشکيل سنگ استفاده مي کند و نيز برنامه اي براي پيشگيري از تشکيل سنگ هاي کليوي در آينده تنظيم خواهد کرد. درمان و داروهادرمان سنگ کليوي بسته به نوع و علت تشکيل آن متفاوت است.
درمان سنگ هاي کوچکي که با علائم خفيفي همراه هستند:بسياري از سنگ هاي کليوي به درمان هاي تهاجمي نياز ندارند. شما از طريق روش هاي زير قادر خواهيد بود يک سنگ کوچک را از دستگاه ادراري عبور داده و دفع کنيد:* نوشيدن آبنوشيدن 9/1 تا 8/2 ليتر آب در روز به شستشوي سيستم ادراري کمک مي کند.* مُسکن هاعبور يک سنگ کوچک با درد و ناراحتي همراه خواهد بود. پزشک در جهت تسکين دردهاي متوسط، مُسکن تجويز خواهد کرد به عنوان نمونه ايبوپروفن(ادويل، موترين و غيره )، استامينوفن(تيلنول و غيره) و يا ناپروکسن. درمان سنگ هاي بزرگ و انواعي که منتهي به علائم و نشانه هاي شديد تر مي شوند:آن دسته از سنگ هاي کليوي که با درمان هاي ساده و سنتي قابل درمان نيستند(يعني بزرگ تر از آن هستند که بتوانند به خودي خود دفع شوند و همچنين منجر به خون ريزي، آسيب کليه و عفونت پيش رونده ي دستگاه ادراري شده اند) به درمان هاي تهاجمي نياز دارند. اين نوع درمان ها و فرايند ها عبارت هستند از:* استفاده از امواج صوتيدر اين فرايند سنگ شکني از امواج صوتي به منظور توليد ارتعاشات قوي به نام امواج شوکي استفاده مي کنند که سنگ را به تکه هاي بسيار ريزي خرد مي کند که اين خرده ها از طريق ادرار دفع مي شوند. اين فرايند صداي بلندي توليد مي کند و با درد متوسطي نيز همراه است بنابراين براي راحتي بيشتر يا تحت بي هوشي خفيفي قرار مي گيريد و يا از مُسکن ها استفاده مي کنند. نوع فرايند بسته به تجهيزات مورد استفاده متفاوت است.سنگ شکني از طريق امواج شوکي ممکن است منجر به خون ريزي از طريق ادرار، کبود شدگي در ناحيه ي کمر يا شکم و خون ريزي در اطراف کليه و يا ارگان هاي مجاور شود. عبور خرده هاي سنگ از دستگاه ادراري نيز مي تواند با درد و ناراحتي همراه باشد.* جراحي به منظور حذف سنگ هاي بزرگبه منظور درآوردن سنگ هاي بزرگ، کليه را باز مي کنند. در واقع از طريق جراحي برش کوچکي در ناحيه ي کمر بيمار ايجاد مي کنند. زماني از اين نوع جراحي استفاده مي شود که درمان از طريق امواج شوکي ناموفق بوده و يا سنگ موجود بسيار بزرگ باشد.
* استفاده از يورتروسکوپ در حذف سنگدر برخي موارد به منظور درمان سنگ کليه از يورتروسکوپ استفاده مي شود که وسيله اي براي مشاهده ي درون دستگاه ادراري است. بدين شکل که لوله ي مجهز به دوربين آندوسکوپ را از طريق مثانه به سمت حالب عبور مي دهند و نهايتاً آن را به سمت سنگ حرکت مي دهند. زماني که محل سنگ تعيين شد از طريق ابزار خاصي آن را به تکه هاي ريزي مي شکنند تا از طريق ادرار دفع گردد.* جراحي غده ي پاراتيروئيدبرخي از سنگ هاي کلسيمي به دليل فعاليت بيش از حد غدد پاراتيروئيد ايجاد مي شوند. غدد پاراتيروئيد در 4 گوشه ي غده ي تيروئيد شما واقع هستند. زماني که اين غدد بيش از حد هورمون پاراتيروئيد ترشح کنند، سطوح کلسيم بدن افزايش مي يابد و منتج به دفع مقادير بالايي کلسيم از ادرار مي گردد. يک تومور خوش خيم در يکي از 4 غده ي پاراتيروئيد مي تواند منجر به ايجاد چنين شرايطي شود. معمولاً جراحان اين نوع تومورها و يا غدد پاراتيروئيد را از طريق جراحي خارج مي سازند.براي مشاهده ي وب سايت دکتر فرشچي مي توانيد به آدرس اينترنتي www.novindiet.com مراجعه نماييد.دکتر حميدرضا فرشچي - همکار تبيانمتخصص تغذيه - فوق تخصص ديابت و چاقي اگر مي خواهيد با پزشکان سايت مشورت کنيد، اينجا را کليک کنيد. براي شرکت در بحث هاي انجمن سايت مرتبط با بهداشت و سلامت، اينجا را کليک کنيد. اگر مي خواهيد با کارشناسان تغذيه ي سايت مشورت کنيد، اينجا را کليک کنيد. * مطالب مرتبط:سنگ هاي کليوي؛ علايم، علل و انواعچرا سنگ کليه مي گيريم؟همه چيز درباره سنگ کليهتوصيه هاي مهم در سنگ کليهرژيم غذايي در افراد مبتلا به سنگ هاي کليه (1) و (2)راه حل هايي ساده براي جلوگيري از ابتلا به سنگ کليهآب پرتقال از تشکيل سنگ کليه پيشگيري ميکنداطلاعاتي درباره ي بيماري هاي کليوينکاتي مهم در مورد کليه هاسلامت کليه ها خيلي مهم استبيماري نارسايي کليهمصرف زياد مسکنها به کليه ها صدمه مي زندعفونت کليه ها
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 647]