واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آب گرمکن خورشيدي در منازل آينده(2)در ادامه قسمت قبل به بررسي ساختار آبگرم کن هاي خورشيدي مي پردازيم:معمولا يک کويل الکتريکي براي مواقعي که انرژي خورشيدي به گردآور نمي رسد، جهت ايجاد حرارت در روي مخازن ذخيره آب گرم نصب مي گردد. شکل زير يک سيستم آبگرمکن خورشيدي با مخزن افقي و جريان طبيعي را نشان مي دهد. اين سيستم بايد مجهز به يک شير فشار شکن نيز باشد.
آبگرمکن خورشيدي در حالت ترموسيفون(جريان طبيعي)، اين محدوديت را دارد که مخزن ذخيره حتما بايد بالاتر از گردآور نصب شود. اما اگر به هر علت اين امر امکان پذير نباشد مي توان مخزن را در محل مناسب حتي پايين تر گردآور نصب کرده و براي جريان دادن آب بين گردآور و مخزن ذخيره از يک پمپ جرياني (سيرکولاتور) استفاده کرد. در اين حالت سيستم آبگرمکن خورشيدي را سيستم اجباري مي گويند. ناگفته نماند که پمپ و کنترل قطع و وصل آن، هزينه اين آبگرمکن را افزايش داده و علاوه بر آن، لزوم انرژي الکتريکي در محل، و افزايش هزينه هاي جاري، مزاياي اين سيستم را کاهش مي دهد. ساده ترين کنترل پمپ جرياني در اين آبگرمکنها، ترموستاتي است که با افزايش دماي آب گردآور، پمپ را به کار انداخته و باعث جريان آب بين گردآور و مخزن ذخيره آبگرمکن خورشيدي مي گردد. معمولا در سيستم هاي اجباري ذخيره آبگرم کن از نوع مخزن دو جداره و کويلي است که در شکل زير يک آبگرمکن خورشيدي با مخزن دو جداره نشان داده شده است.
از مزاياي اين سيستم آنست که آب گرم کننده که در گردآور و جدار خارجي مخزن ذخيره گردش مي کندهرگز با آب گرم مصرفي مخلوط نمي شودو به راحتي مي توان آب گرم کننده را آب ناخالص و يا سيال واسطه ديگري که دماي انجماد آن پايين بوده و گرماي ويژه بالايي دارد، انتخاب کرد. پمپهايي که در اين سيستم به کار گرفته مي شوند بايد قادر باشند سيال جرياني را در تمامي سيستم به جريان بياندازند.در سيستم هاي باز قدرت پمپ برابر است با مجموع اصطکاک داخل لوله ها و اختلاف ارتفاع بين گردآور و مخزن ذخيره، در صورتيکه در سيستم هاي بسته قدرت پمپ تنها برابر است با مجموعه اصطکاک داخلي لوله ها. در بعضي از سيستم هاي آبگرم کن خورشيدي معمولا از يک مخزن اضافي بنام مخزن اوليه استفاده مي شود. شکل زير چنين سيستمي را نشان مي دهد. در اين آبگرم کن مخلوط ضد يخ و آب در مداري است که شامل جدار خارجي مخزن اوليه، پمپ، گردآور و منبع انبساط مي باشد. آبسرد به قسمت پايين مخزن اوليه وارد شده و آب گرم از قسمت بالا خارج مي شود.در قسمت خروجي آبگرم، شير کنترلي وجود دارد و در صورتي که درجه حرارت آبگرم خروجي بالاتر از 50 درجه سانتيگراد باشد اين شير مقداري آب سرد به آن اضافه مي کند تا همواره آب ورودي به مخزن دوم 50 درجه سانتيگراد باشد. نسبت حجم مخزن اوليه به مخزن دومي قابل تغيير بودده مثلا اگر تانک اوليه در حدود 300 تا 500 ليتر ظرفيت داشته باشند حجم تانک ثانويه 120 تا 200 ليتر خواهد بود که البته به سطح گردآور نيز بستگي خواهد داشت.
به منظور ايجاد يک دبي يکنواخت و همگون در گردآورها معمولا 2 روش مرسوم است که به نام روش جريان معکوس و روش جريان موازي ناميده مي شود. در جريان معکوس در گردآور سمت چپ کمتر است و بيش از 50 درصد دبي را حمل مي کند ولي در جريان موازي مقاومت ها در هر دو گردآور يکي است ولي لوله کشي بيشتري مورد نياز است. سيستم کنترل آب گرم کن ها توسط ترموستات مقايسه اي عمل مي کند به اين ترتيب وقتي که اختلاف درجه حرارت بين گردآور و مخزن در حدود 6 درجه سانتيگراد باشد، ترموستات پمپ را روشن کرده و سيال جريان مي يابد. پمپ تا زماني کار مي کند که به حدود 2 درجه سانتيگراد برسد که در اين حالت ترموستات پمپ را خاموش مي کند.آبگرم کن هاي نوع ترموسيفوني(جريان طبيعي) و پمپي با يک يا چند گردآور که داراي يک يا دو مخزن ذخيره داشته باشند هريک کاربرد خاصي داشته و استفاده از سيستم هاي فوق بستگي کامل به شرايط محيط ، محاسبات اقتصادي، و سطح تکنولوژي موجود در منطقه خواهد داشت ولي براي روستاهاي آفتاب خيز، سيستم هاي ترموسيفوني با مخازن عايق شده توصيه مي شوند.تهيه کننده: محمدصادق ابراهيمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 909]