واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: افشاي پناهگاه زيرزميني جنگ جهاني
جهان- ترجمه: زهرا صدري:
فرانسه درب غارهايي را كه در سالهاي بسيار دور زير شهر شمالي ارس (erse) ساخته شده بود مجددا گشود.
ارتش انگليس با هدف پناه دادن ۲۴ هزار سرباز در طول جنگ جهاني اول، اقدام به ساخت پناهگاههاي زير زميني در اين منطقه كرده بود. اين غار در عمق ۱۸ متري زمين قرار داشته و بسيار سرد و فاقد نور مناسب است. بهنظر ميرسد كه تحمل اين محيط بسيار سخت باشد.
در جنگ جهاني دوم از اين غارها بهعنوان پناهگاهي در مقابل حملات هوايي استفاده ميشد. از آن به بعد درب آنها بسته و براي مدت زمان طولاني به فراموشي سپرده شده بود. اما هم اكنون اين غارها به موزه تبديل شدهاند.
تونلها بسيار عريض و مرتفع بودند. بهطوري كه در بعضي از مكانها ارتفاع سقف به ۱۲ متر نيز ميرسيد. اين ويژگي تونل، ارتش انگليس را قادر ميساخت كه شبكههايي پيچيده و كارآمد براي دستيابي به اهداف خود ايجاد كند. اين تونلها كاملا عملياتي طراحي شده بودند.
در آن بيمارستاني ۷۰۰ تخت خوابي، آشپزخانه و همچنين صندوق پستي براي نوشتن و ارسال نامه سربازان به خانوادههاي خود، در نظر گرفته شده بود.
در اين تونلهاي به هم متصل – كه طول آن به ۱۹ كيلومتر ميرسيد – ستونهايي وجود داشت. روي هر كدام از اين ستونها عددي به وضوح قابل مشاهد بود. اين اعداد در يافتن مسير به سربازان كمك ميكرد. مهندساني كه در ساخت اين غار همكاري داشتند، قسمتهاي مختلف آن را نامگذاري كرده بودند.
نكته بسيار جالب اين است كه اين مكان مخفي كه در عمق ۲۰ متري شهر كوچكي در فرانسه قرار دارد، براي اهالي منطقه ناشناخته بوده است. در روز يكشنبه عيد پاك، يك روز قبل از نبرد ارس، مراسمي با هدف شكرگزاري براي شجاعت توسط سربازان برگزار گرديد. هنوز هم ميتوان آثار به جا مانده از شمعهاي ذوب شده در مراسم شكرگزاري سربازان را روي ستونها مشاهده كرد.
سربازان در ساعت ۵:۳۰ صبح روز بعد با آرايش نظامي حركت كرده و از پلهها بالا رفتند تا وارد دنياي خارج از تونل شوند. در آخرين لحظات به آنها دستور داده شد كه براي آنكه سرعت عمل بيشتري داشته باشند، بايد اوركتهاي خود را در آورند. زماني كه آنها از تونل خارج شدند، اولين چيزي كه ديدند، زميني بود كه با برف پوشيده شده بود.
يك نگاه به گورستان ارس به ما خواهد گفت كه چه اتفاقي براي اكثر اين سربازان افتاده است. در طول ۶ هفته جنگ، آمار كشته شدگان ارتش انگليس به ۴ هزار نفر در روز ميرسيد.
پناهگاه سربازان جنگ
۲۴ هزار سرباز بهمدت ۸ روز قبل از جنگ ارس در سال ۱۹۱۷ درون اين غار پناه داده شده بودند. در زمان استقرار اين سربازان، شدت سرما تا مغز استخوان آنها نفوذ كردهبود.
آثار ساكنين اين غار در همه جاي آن به چشم ميخورد.
نقش و نگاري كه روي هر كدام از ديوارها وجود دارد، بازگوكننده ترس و وحشت و نااميدي سربازان است. يكي از اين تصاوير تصوير زن ميانسالي است كه توسط يكي از سربازان روي ديوار نقاشي شده بود. بهنظر ميرسيد آن نقاشي متعلق به مادرش است. شايد آن سرباز اين اثر را براي ستايش از او ترسيم كرده باشد.
bbc.co.uk
۵ مي ۲۰۰۸
تاريخ درج: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 19:08 تاريخ تاييد: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 20:30 تاريخ به روز رساني: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 20:30
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 312]