واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تأكيد دكتر مصطفوي بر ايجاد زمينه مبادلات فرهنگي
روابط فرهنگي- همشهري آنلاين:
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در افتتاحيه سمينار بينالمللي گفتگوي فرهنگي ميان ايران و آمريكاي لاتين، بر ايجاد زمينه مبادلات فرهنگي تأكيد كرد.
دكتر مصطفوي گفت: اكنون كه ارتباطات سياسي و اقتصادي گستردهاي ميان جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين شكل گرفتهاست بايد در كنار آن به بسط ارتباطات فرهنگي روي آورد و زمينه ايجاد مبادلات فرهنگي را فراهم كرد.
وي با اشاره به گذشته تمدني ايران خاطر نشان كرد: همگان از پيشينه درخشان تمدني ايران و ايرانيان آگاهند و تاريخ نيز بر اين امر گواهي ميدهد. شواهد تاريخي به جامانده از تمدن ايران حاكي از نوعي مهرباني٬ احترام به ديگران و به عبارت امروزي آن تحمل عقايد و فرهنگهاي متفاوت بوده است.
وي ادامه داد: اگر نگاهي به متون راجع به تمدن هاي بشري بيفكنيم٬ تمدن ايران را متفاوت مييابيم و يكي از اركان اين تفاوت را در شيوه برخورد ايرانيان با ديگران ميبينيم. ما در كتابهاي تاريخي كه نويسندگان آنها اكثرا از غرب هستند به اطلاعات جالب و بينظيري از رافت ايرانيان حتي در برخورد با دشمنان دست مييابيم.
دكتر مصطفوي افزود: آنچه بشر امروز به عنوان نماد فرهيختگي و انسانيت بدان افتخار ميكند٬ در گذشتههاي دور ايران زمين اموري معمول و عادي بودهاند. اين اطلاعات تاريخي ما را از گذشته ملتي آگاه ميسازد كه همواره خواهان احترام و رعايت حقوق ديگران بودهاست.
وي با تقسيم تمدن ايران به دو بخش ايران پيش از اسلام و ايران پس از اسلام افزود: اشاره پيشين من به ايران پيش از اسلام بود. اما هنگامي كه اسلام وارد قلمرو ايران شد٬ فرهنگ غني گذشته به زيور تعاليم انساني اسلام آراسته شد و در حقيقت ايران به مهد تمدن اسلامي تبديل شد. گرچه خاستگاه اسلام ايران نبوده است اما با ظهور اسلام و گسترش آن٬ عملاً ايران به مهم ترين سرزمين اسلامي تبديل شد.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، اشاره كرد: اگر نگاهي به منابع تاريخي و علمي تاريخ اسلام و ايران بعد از اسلام بيندازيد٬ درمي يابيد كه بزرگ ترين دانشمندان و علماي دوران اسلامي از ميان مسلمانان ايران زمين بوده اند. در واقع اسلام بستري شد براي رشد استعدادهاي بالقوه ايرانيان و سمت و سو دادن به آن به سوي مسيري انساني و متعالي.
وي افزود: اين ويژگي ايرانيان در كسب معارف ديني باعث شده كه اكنون نيز جهان و مردمان سرتاسر دنيا ايران را مهد اسلام و حركتهاي اسلامي بدانند. اين پيشرفت ها و تحولات عظيم ريشه در مردم اين سرزمين داشتهاست. حاكمان جبار خصوصاً در يك صد سال اخير سعي در زدودن اسلام از اين تمدن غني داشتند. اما مردم با انقلاب اسلامي نشان دادند كه هر گاه بخواهند هيچ قدرتي جلودار عزم آنان براي بازگرداندن ارزش هاي اصيل ايراني – اسلامي نيست.
وي گفت: هدف من از ذكر اين نكات يادآوري ويژگي تاريخي ايران و ايرانيان و نشان دادن مشابهت گذشته ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين بود. مردم آمريكاي لاتين نيز گذشته اي تقريباً مشابه داشته اند. هر دو تمدن از مردماني باهوش٬ فهيم و بااراده برخوردارند. حركت هاي مردمي در تعيين سرنوشت خود در هر دو ديار مشهود بوده است. در دوران استعمار نيز ما و شما تجربه نسبتاً مشابهي داشته ايم. گرچه ايران مستعمره هيچ كشوري نبوده است اما در برخي از مقاطع تاريخي، ميزان دخالت و تصرف بيگانگان غربي ( به ويژه اروپايي ) به حدي عميق و گسترده بوده كه دست كمي از استعمار نداشته است.
دكتر مصطفوي اشاره كرد: مشابهت تاريخي ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين در يك صدسال گذشته بسيار بيشتر بوده است. به قدرت رسيدن ديكتاتورهاي دست نشانده غرب به ويژه ايلات متحده هم در ايران و هم در بيشتر كشورهاي آمريكاي لاتين وضعيت مشابهي داشته است.
وي افزود: تاراج منابع و ذخاير ملي توسط بيگانگان و سركوب مردم توسط ديكتاتورهاي مورد تاييد كاخ سفيد، تجربه تلخي است كه هم ايرانيان و هم مردم آمريكاي لاتين داشته اند. اما در يك مقطع زماني مشخص، ايرانيان به ستوه آمده از ستم شاهان در اين سوي دنيا و مردمان كشورهاي آمريكاي لاتين در آن سوي دنيا به قيام عليه ظالمان مورد حمايت آمريكا برخاستند و با فداكاري و مبارزه بي امان و تحمل سختيها، آنان را سرنگون كردند و حكومتهايي برخاسته از دل مردم براي اداره سرزمين خودبرگزيدند و خود حاكم سرنوشت خويش شدند. بنابراين چنانچه ميبينيم، تجربههاي تاريخي مشابهي ميان ايرانيان و مردم آمريكاي لاتين وجود دارد.
وي خاطرنشان كرد: ويژگي هاي فرهنگي بسياري در ميان مردم ايران و مردم كشورهاي مختلف آمريكاي لاتين وجود دارد كه ايرانيان و مردم آمريكاي لاتين درباره آن شناخت كافي ندارند. در حقيقت مردم ايران و مردم آمريكاي لاتين به دليل وجه اشتراكات تاريخي نيازمند شناخت بيشتري از يكديگرند. اين شناخت از طريق مطالعه و ارتباط به وجود مي آيد. اكنون كه ارتباطات سياسي و اقتصادي گسترده اي ميان جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين شكل گرفته است بايد در كنار آن روابط به بسط ارتباطات فرهنگي روي آورد و زمينه ايجاد مبادلات فرهنگي را فراهم كرد.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي تاكيد كرد: به نظر من آنچه اكنون در دانشكده مطالعات جهان شكل گرفته است مي تواند زمينه بسيار مناسبي براي گسترش شناخت و ارتباط بيشتر ميان ايران و آمريكاي لاتين باشد . فرهنگ شناخت مسائل و باورها و رفتارهاي يكديگر با اين حركت و موارد مشابه ديگر در ميان دانشگاهيان و فرهيختگان جا مي افتد و ما به جاي تحقيق درباره ديگران از طريق منابعي كه توسط ديگران نوشته شده اند بايد خود دست به كار شويم و خودمان را براي يكديگر تشريح كنيم، زيرا هرچه شناخت ما از يكديگر بيشتر باشد زمينه ارتباط گسترده تر، بيشتر فراهم مي شود.
دكتر مصطفوي در پايان خاطر نشان كرد: من بسيار خوشحالم كه سمينارهايي از اين دست برگزار مي شود زيرا زمينه ساز همان شناختي است كه به آن اشاره كردم. اينكه استادان ايراني متخصص در امور آمريكاي لاتين كه بسياري از آنان سال هايي از عمر خود را در ميان مردم كشورهاي آمريكاي لاتين گذرانده اند، در كنار استادان فرهيخته اين كشورها درباره مسائل فرهنگي و ارتباط فرهنگي با هم گفت و گو كنند، مي تواند آغاز بسيار خوبي براي ارتباط نزديك تر و شناخت بيشتر باشد.
تاريخ درج: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 17:32 تاريخ تاييد: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 17:50 تاريخ به روز رساني: 22 ارديبهشت 1387 ساعت 18:47
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]