واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آفت در نمايشگاه بينالمللي كتاب
محمدعلي مشكيان
[email protected]
بسياري از ما بازديدكنندگان نمايشگاه (فروشگاه) بينالمللي كتاب تهران، بدون خريد حتي يك جلد كتاب، تنها به قصد گردش به نمايشگاه ميرويم. انگار اين سالها شاخه جديدي به صنعت گردشگري ما اضافه شده و آن «گردشگري نمايشگاه كتاب» در ارديبهشت ماه هر سال است.
همكار عكاسم در بازديدي كه از نمايشگاه داشتيم، ميگفت: در ميان اين انبوه جمعيت، دقايقي معطل مانده تا بازديدكنندهاي كتاب به دست براي سوژه عكسش پيدا كند. پسزمينه اين سخنش من را حسابي به فكر فرو برد... .
در نمايشگاه، در مجموع كتاببهدست كم ميبيني و اگر هم از قشر گردشگران، كسي خريد كند، جنس كتاب بازاري يا زرد است. رواج كتابهاي عامه پسند، آفتي است كه در نمايشگاه كتاب به شدت مشهود است و عرصه نشر فاخر و وزين كشور را به جد تهديد ميكند.
غرفهاي در شبستان مصلي، كتابي را با نام «فرزند دختر يا پسر؛ تعيين جنسيت» روي پيشخوان خود گذاشته و غرفه خود را با آن آذين بسته است. در غرفه ديگري، كتابي با نام «چگونه دختردار يا پسردار شويم» ارايه ميشود. در اين غرفه، روي كاغذي نوشته شده تعيين جنسيت فرزند آينده خود را به كارشناس پرستاري ما بسپاريد!
داخل همين راهرو و مقابل همين غرفه، كتاب ديگري به نمايش گذاشته شده با نام «پسر ميخواهيد يا دختر؟» و زير عنوان اصلي اين كتاب نيز نوشته شده است: «با استفاده از تكنيكهاي دقيق و مدرن امروزي، جنسيت فرندان خود را با دقت 99/99 درصد تعيين كنيد.
غرفه ديگري كتابي با نام «راهنماي نوعروسان و تازهدامادها» عرضه كرده است. سالانه دهها كتاب با نام «آداب زناشويي» در بازار كتاب تهران و شهرستانها منتشر ميشود. بازديدكننده جواني پس از خريد يكي از اين كتابها ميگفت: تا حالا چند تا از اين كتابها خريدهام، ولي انگار همه اينها مثل هم هستند، اما در مقابل مسئول غرفه بلافاصله گفت: فروش اين كتابها خيلي خوب است و مشتري ما بيشتر جوانان هستند.
در حالي كه گله اهل قلم و نشر فاخر را از فراواني آثار بازاري مثل «زن شكمصاف»، «چگونه يك شبه پولدار شويم»، «تازهترين متد تعبير خواب»، «زن، خودشناسي، دلربايي»، «پيامكهاي 86» و... كه به راحتي منتشر و عرضه ميشوند،،ميشنويم، غرفه ناشراني كه از اين قبيل كتابها چاپ و منتشر ميكنند، از وضعيت مطلوبي در نمايشگاه برخوردار است.
در راهروهاي شبستان در نمايشگاه كتاب تهران، ميتوان غرفههاي بسياري را با عناويني از اين دست ديد كه نبودنشان هم هيچ لطمهاي به فرهنگ عمومي و ساختار فكري و ذوقي شهروندان و بازديدكنندگان نمايشگاه كتاب تهران نميزند.
پيش از آغاز نمايشگاه اعلام شده بود كه فروش پوستر و لوح فشرده در نمايشگاه ممنوع است، اما در اين روزها تعدادي از غرفهها به اين كار مشغولند. در بخش كودكان و سرگرمي، كمتر شاهد حضور كودكان بوديم و مخاطبان اين بخش را غالبا بزرگترها تشكيل ميدادند. غرفهاي ديگر هم با چند محصول عجيب بسياري از بازديدكنندگان را مسحور خود كرده بود؛ چنگ ليزري كه با عبور انگشت از روي خطوط نوراني، توليد اصوات موسيقايي ميكرد و روباتي كه پشت يك پيانو قطعاتي را مينواخت. به تله انداختن نور و ايستادن يك فرفره روي هوا هم از ديگر تردستيهاي اين غرفه بود. استقبال بسيار گرم از اين غرفه، در حالي بود كه بسياري از غرفههاي كتاب ،آن هم در نمايشگاه كتاب، خالي از بازديدكننده بودند.
اينها همه در حالي است كه رئيس نمايشگاه كتاب تهران، پيش از اين، گفته بود كتابها بر پايه ضوابط نمايشگاه، در بخشهاي داخلي و خارجي ارزيابي ميشوند و برخي از كتابها اجازه ورود به نمايشگاه كتاب را ندارند. به گفته او، برخي از ناشران داخلي ضوابطي را كه پيش از نامنويسي به آنها اعلام ميشوند، رعايت نميكنند و به همين خاطر در روزهاي برگزاري نمايشگاه به مشكل برميخورند؛ البته او جمعآوري كتاب از نمايشگاه كتاب تهران را مختص ايران و اين دوره نميداند و بر اين باور است اين برخورد در بسياري از نمايشگاههاي كتاب ديگر جهان هم وجود دارد.
در حالي كه هشت هزار و 296 ناشر در كشور فعاليت ميكنند، به نظر ميرسد بايد درباره نحوه حضور يك ناشر بازاري و يك ناشر با كتابهاي فاخر و جدي در نمايشگاه بينالمللي كتاب تفاوت قايل شد. بيشك، كسي كه صد عنوان كتاب بازاري چاپ كرده، با كسي كه صد عنوان كتاب جدي و فاخر منتشر كرده، تفاوت دارد.
نقد حركت به سمت زرد شدن فضاي نشر كشور، انتقادي به برگزاركنندگان نمايشگاه بينالمللي كتاب - كه اين روزها خيلي باب شده ـ نيست، بلكه آفتي است كه بايد ارباب نشر فاخر آن را دفعش كنند.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]