واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ميهمانان رمضان در نمايشگاه قرآن
شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم، 9شهريورماه در مصلاي امام خميني(ره) تهران افتتاح شد و تا 6 مهرماه، تاميزبان ارادتمندان ساحت كلام وحي در روزها و شبهاي پربركت ماه رمضان باشد.
نمايشگاه امسال كه براي سومين سال متوالي در مصلاي امام خميني(ره) برگزار شده است، همچون دورههاي پيشين، داراي بخشهاي گوناگوني است كه با توجه به نياز و خواست بازديدكنندگان انتخاب شده است.
نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم در طول سالهاي برگزاري از جمله نمايشگاههايي است كه با وجود تخصصي بودن، پذيراي آحاد مختلف مردم است و از جمله نمايشگاههايي به شمار ميآيد كه به عنوان مجموعهاي مذهبي، فرهنگي و هنري، اوقات ماندگاري را در خاطر بازديدكنندگان برجاي گذاشته است. چه بازديدكنندگاني كه براي اولين بار ميهمان اين مجموعه هستند و چه آنهايي كه بنا به تجربههاي سالهاي پيش، به بازديد نمايشگاه امسال آمدهاند، در يك مورد هم عقيدهاند كه برگزاري اين نمايشگاه، تاثير بسزايي در گسترش فرهنگ قرآني در جامعه دارد.
ايران؛ پيشگام كشورهاي اسلامي
اسقف اعظم كليساي واشنگتن كه سال گذشته بازديدي از نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم داشت، با تعجب گفته بود كه هيچ حوزه و كشور ديني را نديده است كه براي كتاب مقدس الهي خود، چنين نمايشگاه عظيمي برپا كند.
اين خاطرهاي است كه محمدعلي خواجهپيري، رئيس سازمان تبليغ و ترويج فعاليتهاي قرآني و مسئول شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم در خلال سخنان خود به آن اشاره ميكند و درباره اهداف برگزاري اين نمايشگاه ميگويد:
- يكي از مهمترين اهداف برپايي نمايشگاه بينالمللي قرآن اين است افرادي كه از كشورهاي خارجي در اين نمايشگاه شركت ميكنند، به عظمت قرآن در ايران پي ببرند. انتقال اين پيام توسط بازديدكنندگان خارجي نيز سبب ميشود تا جايگاه قرآن درايران بيشتر شناخته و ميزان عشق و علاقه مردم ايران نسبت به قرآن و چگونگي وضعيت محافل قرآني به تصوير كشيده شود. مهمتر از همه اين كه نشان داده شود قرآن در تمامي صحنههاي زندگي ايرانيان، نقش محوري ايفا ميكند.
او با بيان اين كه آن چه در اين نمايشگاه به معرض نمايش گذاشته شده، بخشي از فعاليتهايي است كه در حوزه قرآن در كشور انجام ميشود، ميافزايد:
- بيش از 2 هزار موسسه قرآني در ايران فعاليت دارند كه از ميان آنها، تنها 35 موسسه در اين نمايشگاه شركت كردهاند. همچنين از ميان 100 حوزهعلميهاي كه به فعاليتهاي قرآني مشغولاند، تعداد كمي در اين نمايشگاه حاضرند.
خواجهپيري با اشاره به اين كه 200 ناشر در نمايشگاه امسال حضور پيدا كردهاند، تاكيد ميكند: نرمافزارهاي متعدد در حوزه ديني طراحي شده است و اين موضوع ميتواند اين ادعا را ثابت كند كه ايران از ديگر كشورها در حوزه فعاليتهاي ديني، بسيار جلوتر است.
خواجهپيري درباره بخش بينالمللي نمايشگاه توضيح ميدهد: نمايشگاه امسال با حضور انديشمندان و پژوهشگران 21 كشور كار خود را آغاز كرده است و با افتتاح بخش بينالملل، اطلاعرساني در مورد فعاليتهاي اصلي نمايشگاه قرآن به روز و به 4 زبان فارسي، انگليسي، فرانسه و عربي انجام ميشود و اين امكان براي تمامي علاقهمندان فراهم ميآيد كه بهتر بتوانند در نمايشگاه بينالمللي قرآن، از بخشي از فعاليتهاي عظيم قرآني در ايران، اطلاعات كسب كنند.
بخشهاي نمايشگاه
در نمايشگاه امسال 40 ناشر و 30 نهاد دانشگاهي حضور دارند كه علاوه بر ارائه آثار و محصولات قرآني، فعاليتهاي جنبي قابل توجهي ارائه دادهاند.
معرفي و تقدير از پاياننامههاي برتر قرآني، نشريات قرآني دانشجويي و مولفان كتب مهدوي و برپايي مراسم دفاعيه تعدادي از پاياننامهها با حضور دانشجويان و استادان، از برنامههاي جنبي، بخش دانشگاهي نمايشگاه قرآن است.
ايجاد غرفه ويژه انقلاب اسلامي و برگزاري كارگاههاي هنري استادان در 11 رشته مانند خوشنويسي، نقاشي، صنايع دستي و تذهيب، از ويژگيهاي نمايشگاه شانزدهم است. تاكيد بر بخش پژوهش و حضور پژوهشگران در رشتههاي مختلفي نظير ماخذشناسي، پيشينهشناسي و مشاوره، ارائه بيش از 2 هزار اثر منتخب از پژوهشهاي قرآني و 10 هزار پژوهش قرآني جهان اسلام، 40 نشست قرآن پژوهشي و 14 نشست تخصصي در حوزه قرآن كريم، از ديگر فعاليتهاي اين نمايشگاه است.
ارائه هزار مقاله قرآن به صورت موضوعي، برگزاري 10 نشست علمي با حضور استادان حوزهها، بخش مشاوره احكام در نمايشگاه، ارائه پاياننامههاي برتر، انتخاب نشريات برتر دانشگاهي، انتخاب نرمافزارهاي برتر قرآني، چاپ برچسبهاي ويژه محصولات قرآني، برپايي كلاسهاي آموزش وبلاگنويسي، برگزاري كارگاههاي هنري و 15 شب شعر و حضور تصويرگران كتابهاي قرآني، برخي از ديگر برنامههاي شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم است.
انقلاب اسلامي در نمايشگاه قرآن
يكي از ابتكارات شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم كه جلوهاي خاص به آن داده، بخشي است كه به مناسبت سيامين سال پيروزي انقلاب اسلامي ايجاد شده است تا به اين بهانه، ريشههاي قرآني انقلاب اسلامي ايران به نمايش گذاشته شود.
عسگري، مدير بخش ياد شده توضيح ميدهد: با توجه به سيامين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي؛ بخش ويژهاي مرتبط با اين موضوع در نمايشگاه قرآن در نظر گرفته شده و از مدتها پيش كارهاي پژوهشي در ارتباط با ريشههاي قرآني انقلاب اسلامي، صورت گرفته است.
او با تاكيد بر بنيادي بودن ريشههاي انقلاب اسلامي در آموزههاي قرآن كريم ميگويد: رهبر اين نهضت، فقيهي اسلامشناس و آگاه به مسائل زمانه بود كه سردمدار اين حركت الهي قرار گرفت و مردم نيز پيام ايشان را درك كردند و با عزم راسخ، فرامين حضرت امام خميني (ره) را به اجرا گذاشتند. عسگري ميافزايد: با توجه به ضرورت آشنايي نسل سوم انقلاب اسلامي با چگونگي ارتباط اين نهضت مقدس با آموزههاي قرآني قرار شد با حداكثر توان و با كمك گرفتن از ابزارهاي هنري و تكنيكها، به فضاسازي دوره تاريخي از قبل انقلاب اسلامي تا عصر حاضر پرداخته شود. به اين منظور از سخنراني حضرت امام خميني (ره) در 13 خرداد 1342 كه مصادف با عاشوراي حسيني بود و به قيام تاريخي 15 خرداد منجر شد، آغاز كرديم و با تصويرپردازي مقاومت مبارزان، مفهوم شهادت، ورود حضرت امام در 12 بهمن 1357به ميهن اسلامي، پيروزي انقلاب اسلامي، دفاع مقدس و استكبارستيزي، به عصر حاضر و دستاوردهاي انقلاب اسلامي پرداختيم. همچنين كوشش شده است به آفات و آسيبشناسي انقلاب اسلامي پرداخته و مقايسه قبل از انقلاب اسلامي با بعد از آن، در خصوص اقامه دين انجام شود.
وي ادامه ميدهد: در پايان اين سير تاريخي كه در نحوه چينش پوسترها، پلاكاردها، عكسها و دكورهاي تجسمي لحاظ شده است، ضمن پرداختن به بحث ولايت به عنوان پايه و ستون انقلاب اسلامي و با تاكيد بر اين كه تمام پيشرفتهاي اين انقلاب در لواي ولايت شكل گرفته است، بخشي نيز به عنوان غرفه ظهور تدارك ديده شده است.
عسگري با تقسيم راههاي تحقق اين هدف به 3 طرح سير قرآني، سير پژوهشي و دكورهاي تجسمي مي گويد: در طول ماه مبارك رمضان، نشستهايي با حضور برخي از مبارزان انقلاب اسلامي با موضوع براي مخاطبان علاقمند برگزار ميشود.
غرفه ويژه سيامين سالگرد انقلاب اسلامي ايران، با يك شهر فرنگ به شيوه قديم آغاز شده است و در آن تصاويري از روزهاي انقلاب براي مخاطبان پخش ميشود. در فضاي داخلي غرفه نيز ضمن استفاده از تزئينات هنري و دكورهاي متناسب با فضاي تاريخي، از آيههاي قرآني مرتبط با فعاليتهاي صورت گرفته در انقلاب اسلامي استفاده شده است.
جلوههاي قرآني در ادبيات فارسي
بخش جلوههاي قرآني در ادبيات فارسي، دوگونه نشست دارد كه دسته اول، نشستهاي شبانه است كه به 3 دسته تقسيم ميشود: نخست، نشستهاي ، با حضور و سخنراني اساتيد ادبيات قرآني و قرآنپژوهاني است كه طي 9 شب، بهطور پراكنده از حضور آموزههاي قرآني در ادبيات فارسي سخن ميگويند.
دسته ديگر، نشستهاي شبانه محفل ادبي با عنوان است كه در 10 شب از ماه مبارك رمضان با اجراي سهيل محمودي و حضور يكي از شعرا يا اديبان كشور برگزار ميشود و در اين برنامه، يكي از شاعران جوان نيز به شعرخواني ميپردازد. بخش ديگر نشستهاي شبانه نيز نام دارد كه در 10 شب از 10 شاعر برجسته كشور دعوت ميشود تا به شعرخواني بپردازند.
10 هزار جلد كتاب قرآني
بخش پژوهش از بخشهاي پرمخاطب نمايشگاه بينالمللي قرآن است كه بيشتر بازديدكنندگان آن، پژوهشگران، نويسندگان، طلاب و دانشجويان هستند. محمدي، مسئول بخش پژوهش درباره واحدهاي چهارگانه اين بخش ميگويد: دربخش ماخذشناسي و پيشينهشناسي با تلاشي 30 ساله و مسافرت به كشورهاي عربي و شركت در نمايشگاههاي بينالمللي داخلي و خارجي بيش از 5 هزار عنوان (12 هزار جلد) كتاب قرآني فراهم شده است كه در مقايسه با ساير كتابخانههاي قرآني كشور، از نظر تعداد كتابهاي خاص و از نظر موضوعي بينظير است.
همچنين اين بخش شامل آثار و كتابهاي عربي و فارسي و نشريات قرآني از ايران و جهان اسلام است. البته به دليل محدوديت كتابها در نمايشگاه، اغلب آثار صرفا به نمايش درميآيند و بقيه آنها در صورت علاقه مخاطبان، براي فروش در طبقه پايين نمايشگاه عرضه ميشوند.
يكي از واحدهاي فعال بخش پژوهش، واحد مشاوره و پاسخگويي است كه محمدي درباره آن ميگويد: اين بخش با همراهي جمعي از كارشناسان زبده حوزه علميه قم، در حوزههاي مختلف عمومي و تخصصي به كودكان، نوجوانان، پژوهشگران و محققان در زمينههاي فقهي و قرآني مشاوره ميدهد و خانوادهها نيز ميتوانند با حضور در نمايشگاه، از مشاوره اين متخصصان بهره بگيرند.
وي به معرفي واحد نشر رسانهاي و نشريه ميپردازد و ميگويد: اين بخش پشتيباني اينترنتي ساير بخشهاي نمايشگاه را برعهده گرفته است و همچنين نشريه در زمينه اطلاعرساني فعاليتهاي نمايشگاه، منتشر ميشود.
محمدي، واحد ايدهپردازي و چشمانداز 20 ساله قرآني را يكي ديگر از واحدهاي بخش پژوهش ميخواند و توضيح ميدهد:
- در اين بخش با فراخوانهايي كه صورت گرفته و در سايت نمايشگاه قرار داده شده است، به برگزاري مسابقاتي در جهت ارائه ايدههاي نو ميپردازيم. قسمت آموزش وبلاگنويسي قرآني و قسمت فيزيك جهان هستي در قرآن مجيد، كه حقايق نجومي موجود در قرآن كريم را معرفي ميكند، از قسمتهاي جذاب بخش پژوهش است.
سرا فلسطين، بازگوي واقعيتها
از آنجا كه فلسطين از مسائل مهم دنياي اسلام به شمار ميآيد، در نمايشگاه قرآن كريم امسال نيز بخشي تحت عنوان به بازگويي واقعيتهاي فلسطين ميپردازد. اين بخش كه به همت جمعيت دفاع از ملت فلسطين اداره ميشود، در زمينه مسئله فلسطين، صهيونيسم و ارتباط مسئله فلسطين با آموزههاي قرآني در نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم فعال است.
قدوسي، مسئول غرفه سراي فلسطين ميگويد: در قرآن كريم، از فلسطين با عنوان بيتالمقدس و سرزمين مقدس يادشده است و ما بر خود واجب دانستيم با توجه به فضاي كلي نمايشگاه، در اين زمينه به اطلاعرساني بپردازيم.
براي دستيابي به اين هدف نيز كوشيدهايم از نمايش فيلم، كليپ، عكس و مستندهاي مختلف بهره بگيريم و محصولات مختلف فرهنگي مانند ويژهنامه، كتاب، نقشه، بنر و پوستر را ارائه دهيم.
***
شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي قرآن كريم تا 6مهرماه، از ساعت 15 تا 24 در انتظار علاقمندان به حوزه قرآن است و فرصتي مناسب براي تبادل اطلاعات پيرامون قرآن كريم محسوب ميشود.
استقبال از اين نمايشگاه، گواه حضور قدرتمند قرآن كريم در لايههاي مختلف جامعه است.
كودكان، نوجوانان، پژوهشگران، شاعران و هنرمندان تنها بخشي از بازديدكنندگان اين نمايشگاه بينالمللي هستند، نمايشگاهي كه عظمت حضور قرآن را در ميان ايرانيان، نزد جهانيان به تصوير مي كشد.
چهارشنبه 27 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]