تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):راستى عزّت است و نادانى ذلّت.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833448067




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

25 آبان 1388 / 28 ذی القعده 1430 / 16 نوامبر 2009


واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
25 آبان 1388 / 28 ذی القعده 1430 / 16 نوامبر 2009
25 آبان 1388 / 28 ذی القعده 1430 / 16 نوامبر 2009

1) 25آبان سال 1359هجري شمسي: شهر مرزي سوسنگرد شاهد مقاومت حماسه گونه سپاهيان اسلام در مقابل مهاجمان بعثي عراق بود. عمليات تدافعي را فقط 400تن ازپاسداران با بسيجيان و عده‎اي ازاهالي شهركه سنگين ترين سلاح آنان دراوج درگيري و محاصره به دو خمپاره انداز خلاصه مي‎شد، اجرا كردند. دراين عمليات رزمندگان دليراسلام به فرماندهي شهيد دكترچمران سرسختانه درمقابل هجوم تانكهاي دشمن و درزيرباراني ازگلوله مقاومت كردند تا اينكه شهررا ازمحاصره بعثي‎ها خارج كردند. مدافعان اسلام درحاليكه بسياري ازياران و هم رزمان خود را ازدست داده بودند سه روز متوالي بدون مواد غذايي و آب آشاميداني و مهمّات جنگي شجاعانه جنگيدند و شهر را از سقوط حتمي نجات دادند. شهرت حملات برادران جان بركف و رزمندگان سپاهي و نيروهاي دلاور زميني و هوايي جمهوري اسلامي به حدي بود كه باعث شد رژيم بعثي عراق درجهنمي كه خود ساخته بود گرفتارآيد و به اين ترتيب برهمه تصورات پوچ صدام درمورد تصرف اين شهر خط بطلان كشيده شد. 2) 25آبان سال1365هجري شمسي: استاد محمد تقي مدرس رضوي نويسنده، اديب و محقق عاليقدر معاصر در 95سالگي درگذشت. وي سالها دردانشكده الهيات و ادبيات خدمت كرد و سپس كار درلغت نامه دهخدا را دنبال كرد. استاد بسياري ازمتون قديمي را تصحيح كرد و برآنها حاشيه زشت كه ازآن جمله است:« اَلمُعجَم، تاريخ بخارا، رساله آثارعلوي، احوال و آثارخواجه نصيرالدّين طوسي و ديوان انوري.»

3) درگذشت "ستارخان" مبارز آزادي خواهِ نهضت مشروطه، معروف به "سردارملي" (1293ش) ستارخان معروف به سردار ملي در حدود سال 1245ش در قره باغ آذربايجان به دنيا آمد. ستارخان در ابتدا به صورت جواني عيارمنش زندگي مي‏كرد اما پس از آغاز نهضت مشروطه، در صف مجاهدان قرار گرفت و رشادت‏هاي فراواني از خود نشان داد. قتل برادر و ظلم و ستم ماموران حكومتي به او و خانواده‏اش از يك سو و بستر اجتماعي، سياسي و اقتصادي تبريزِ آن دوران از سوي ديگر سبب شد تا با آشكار شدن فعاليت‏هاي مشروطه‏خواهي، روحيه سركش و معترض ستارخان به مشروطه‏خواهي تمايل پيدا كند. پس از به توپ بستن مجلس توسط محمدعلي شاه قاجار، مجاهدان تبريز با اين عمل به شدت مخالفت كرده و در برابر دولت مركزي قد علم كردند. در اين ميان، داستان‏هاي بسياري از رشادت‏ها و مجاهدت‏هاي ستارخان در اين دوران ذكر كرده‏اند. سرانجام قواي دولتي، تبريز را به محاصره درآورده و نبرد سختي روي داد. مرحله دوم درگيري، نبرد مشروطه خواهان و نيروهاي روس بود كه به كمك قواي دولتي آمده بودند. در نهايت، پس از ماه‏ها محاصره، نيروهاي مهاجم، تبريز را تسخير كرده و از آن پس، مشروطه‏طلبان راهي تهران شده و آن‏جا را فتح كردند. با ورود ستارخان و مجاهدان تبريزي به تهران و استقرار دوباره مشروطه، مخالفان سردار ملي سعي مي‏كردند به هر نحو ممكن او را از گردونه خارج سازند. از اين‏رو، قصد خلع سلاح مجاهدان را داشتند كه تبعيض دولت در خلع سلاح بختياري‏ها، باعث شد كه اين امر صورت نگيرد. در اين ميان، تلاش ستارخان براي جلوگيري از وقوع تشنج بي‏نتيجه ماند و سرانجام نيروهاي دولتي، مجاهدان را در پارك اتابك محاصره كردند. جنگي ناخواسته درگرفت كه كوشش سران مجاهدان براي ختم آن ناكام ماند و شمار بسياري از مجاهدان در جريان آن به خاك و خون كشيده شدند. بالاخره سردار هم تن به مقابله داد و هدف گلوله قرار گرفت و از ناحيه پا به شدت مجروح شد. پس از اين درگيري، ستارخان مدت‏ها خانه‏نشين شد و دولت مشروطه حتي با درخواست وي براي بازگشت به تبريز مخالفت كرد. سردار ملي سرانجام پس از دوره طولاني بيماري در بيست و پنجم آبان 1293 ش در چهل و هشت سالگي چشم از جهان فرو بست و در جوار حرم حضرت عبدالعظيم در ري به خاك سپرده شد.

4) ترور نافرجام "حسين علاء" نخست وزير پهلوي به دست فدائيان اسلام (1334 ش) در سال 1334، حسين علاء نخست وزير وقت پهلوي، تصميم گرفت تا ايران را به پيمان استعماري سنتو ملحق سازد. اين عمل بامخالفت فدائيان اسلام مواجه گرديد و آنان نيز ترور علاء را پي‏ريزي مي‏كنند. در 25 آبان به مناسبت درگذشت سيدمصطفي كاشاني، فرزند آيت‏اللَّه سيدابوالقاسم كاشاني رهبر مذهبي ملي شدن صنعت نفت، مراسمي در مسجد شاه تهران برگزار گرديد و در ساعت چهار بعداز ظهر، حسين علاء نخست‏وزير پهلوي وارد مسجد گرديد. در شبستان مسجد، به طرف او شليك شد ولي گلوله در لوله گير كرد و خارج نشد. در نتيجه، ضارب با اسلحه به شدت به سر علاء كوبيد كه اين عمل، خونريزي مختصري در سر او ايجاد كرد. پس از دستگيري ضارب، معلوم شد كه وي عضو جمعيت فدائيان اسلام مي‏باشد و مظفرعلي ذوالقدر نام دارد. او به دستور سيدمجتبي نواب صفوي رهبر فدائيان اسلام به ترور نخست‏وزير مبادرت كرده بود. با اين حال، علاء زنده ماند و دو روز بعد جهت شركت در افتتاحيه پيمان، راهي بغداد شد. اين ترور باعث شد كه رژيم به فكر دستگيري اعضاي اين جمعيت افتاده و پس از محاكمه اعدام نمايد. با اعدام سران فدائيان اسلام در 27 دي 1334، پرونده ده سال فعاليت سياسي واجتماعي اين جنبش ديني نيز بسته شد.

5) درگذشت شاعر و غزل‏سراي نامي ايران "محمدحسين رهي معيري" (1347ش) محمدحسين بيوك رهي معيري در سال 1288 ش در تهران به دنيا آمد. وي پس از پايان تحصيلات وارد خدمات دولتي شد و مشاغل متعددي يافت. او از اعضاي مؤثر و فعال انجمن ادبي حكيم نظامي، انجمن ادبي فرهنگستان و انجمن موسيقي ايران بود. او در ساخت تصنيفات خود از هنر شاعري و موسيقي بهره برده و آثار پرارزشي را در اين زمينه پديد آورده است. در مجموع، رهي، در شعر، طبعي توانا و ذوقي لطيف و پرورده داشت و از اين طريق، ترانه سرايي را در ايران اعتلاي بسيار بخشيد. رهي معيري يكي از مشهورترين غزل‏سرايان معاصر است كه از شيوه سنتي شعر پيروي مي‏كرد و از جهات مختلف، تحت تاثير شاعراني همچون سعدي، حافظ، مولوي و صائب تبريزي بود. رهي در قطعات و مثنوي‏هايش، ابتكار و بدعت‏گذاري را در آفرينش مضمون، آشكار مي‏سازد و شايد از اين حيث، ارزش آنها از غزل‏هايش بيشتر باشد. همچنين تشبيهات نو و تعبيرات تازه در اشعار رهي فراوان است. گرايش طبع رهي، بيشتر به شعر عاشقانه است. در عين حال، وصف مظاهر جهان، شعر او را تسخير كرده است. اُنس رهي با گل و انعكاس آن در اشعارش نشان از طبع زيباپسند او دارد. همچنين تنوع و رنگارنگي شعر او حاكي از ذوق لطيف و آفريننده اوست. مجموعه غزل‏هاي او به نام سايه عمر و تصنيفاتش با نام آزاده، منتشر شده است. رهي معيري سرانجام در بيست و پنجم آبان 1347ش در پنجاه و نه سالگي در گذشت و در مقبره ظهيرالاسلام در تهران به خاك سپرده شد. 6) شهادت مدافعان سوسنگرد در نبرد با دشمن متجاوز بعثي (1359ش) عمليات دفاعي رزمندگان اسلام در برابر نيروهاي متجاوز عراقي در حراست از شهر سوسنگرد، تنها به مدد دويست نفر از پاسداران، بسيجيان و شماري از اهالي شهر، با سلاح‏هاي سبك صورت گرفت. در اين عمليات، رزمندگان دلير ايراني، به فرماندهي شهيد دكتر مصطفي چمران، سرسختانه و شجاعانه در برابر هجوم تانك‏هاي دشمن و در زير گلوله باران توپخانه آنان مقاومت كردند، تا اين كه شهر را از محاصره بعثي‏ها خارج نمودند. اين موفقيت بزرگ و تاريخي در حالي به دست آمد كه مدافعان مسلمان شهر سوسنگرد، بسياري از ياران خود را از دست داده و سه روز متوالي بدون آب و غذا و مهمّات جنگي، مانده بودند. 7) عمليات نامنظم ظفر 3، در منطقه دربنديخان توسط سپاه (1366ش)

8) رحلت فيلسوف شهير و نويسنده توانا، علامه "محمدتقي جعفري" (1377 ش) علامه محمدتقي جعفري در سال 1304 ش (1344ق) در تبريز به دنيا آمد و پس از گذراندن دوران ابتدايي، براي ادامه تحصيل راهي تهران گرديد. ايشان سپس به نجف رفت و در مدت هفده سال اقامت در حوزه علميه نجف اشرف از محضر فقيهان، فيلسوفان و استادان نامداري همچون سيدابوالقاسم خويي، سيدمحسن حكيم، سيدعبدالهادي شيرازي، سيدمحمدهادي ميلاني، سيدمحمود شاهرودي و سيدجمال گلپايگاني كسب فيض كرد. علامه جعفري پس از مدتي به مقامات عالي علمي و معنوي نائل شد و از آن پس به تدريس علوم ديني و تأليف كتب پرداخت. ايشان در سال 1337 ش به ايران بازگشت و ضمن تدريس و تحقيق در حوزه‏هاي علميه مشهد و تهران، با دانشگاهيان ارتباط برقرار كرد و در دانشگاه‏ها به ايراد سخنراني و تبيين معارف اسلامي پرداخت. علامه جعفري ضمن شركت در كنگره‏ها، همايش‏ها و كنفرانس‏هاي متعدد بين‏المللي، با بسياري از شخصيت‏هاي برجسته علمي جهان مكاتبه، مصاحبه و ارتباط علمي داشت. از ويژگي‏هاي مهم استاد جعفري اتصال ميان حوزه و دانشگاه و علوم جديد و قديم بود. وي از ضرورت‏هاي زمان و نيازهاي فكري و فرهنگي دنياي معاصر به خوبي آگاهي داشت و با توجه به همين نياز، آثاري از خود به جاي گذاشت كه بسيار ارزشمند و گران‏بهاست. علامه جعفري با اشراف به فقه، فلسفه، هنر و زيبايي‏شناسي در اسلام و نيم قرن فعاليت علمي و پژوهشي، بيش از يكصد جلد كتاب و رساله تحرير نمود كه شرح و تفسير نهج‏البلاغه در 27 جلد، كشف الابيات مثنوي معنوي در 4 جلد و تفسير و نقد و تحليل مثنوي در 15 جلد و... از جمله آثار اين علامه بزرگوار است. استاد محمدتقي جعفري، همچنين هفتاد جلسه بحث و گفتگو با شخصيت‏هاي متفكر بين‏المللي همچون برنارد آرتور، برتراند راسل، پروفسور عبدالسلام، روژه گارودي و پروفسور رُزِنتال داشته است. ايشان با التفات و علاقه ويژه‏اش نسبت به هنر و ادبيات، بيش از يكصد هزار بيت شعر فارسي و عربي و نيز بخش‏هايي از ادبيات غرب را در سينه محفوظ داشت. سخنراني‏ها، مقالات و كتاب‏هاي متعدد اين محقق فرزانه در زمينه زيبايي و هنر، هنوز يكي از مهم‏ترين منابع درباره هنر از ديدگاه فلسفه و حكمت اسلامي است. علامه محمدتقي جعفري سرانجام در 25 آبان 1377 ش برابر با شب مبعث سال 1419 ق در يكي از بيمارستان‏هاي لندن دار فاني را وداع گفت و بنا به وصيت معظم‏له، در مشهد مقدس به خاك سپرده شد. 9) رحلت استاد محقق حجت الاسلام دكتر "محمد هادي اميني نجفي" (1379 ش) 11) 28ذيحجه سال63هجري قمري: واقعه حرّه بوقوع پيوست. دراين سال مردم مدينه، مروانِ بن حَكَم عامِل يزيد را ازمدينه بيرون راندند زيرا ازظلم به تنگ آمده بودند. بعد ازاين رويداد مسلم بن عُقبَه با سپاهي عظيم ازشام به طرف مدينه حركت كرد و دست خود را به خون مردم اين شهرآلوده كرد. كشتارمسلم بن عُقبَه درتاريخ صدرالسلام بي سابقه ذكرشده است؛ بطوريكه دربرخي منابع آمده است كه بيش از10000تن بدست مسلم بن عُقبَه كشته شدند. 12) 28ذيحجه سال852هجري قمري: « اِبن حَجَرعَسقَلاني» فقيه، محدث و مورخ بلندپايه مصري درگذشت. او همچنين شاعري توانا بود. ابن حجراز10سالگي سفري طولاني را آغازكرد و هرجا فقيهي مي‎يافت بي درنگ به ديدارش مي‎شتافت و ازمحضرش بهره مي‎برد. ابن حجردرآغازتدريس، درمدارس متعددي همچون صالحيّه و منصوريّه جلسات درس داشت و شيفتگان درسهاي او بويژه فقه و تفسيربسياربودند. ازآثارابن حجر«تاريخ اَبناءُ الغمرو لِسانُ الميزان و فَتحُ الباري في شرحِ حديثِ البُخاري» را مي‎توان نام برد. 13) 28ذيحجه سال1332هجري قمري: شِبلي نعماني ازنويسندگان كشور هندوستان درگذشت. او در تاريخ و فلسفه دانشمندي بزرگ بود و به سبب داشتن قريحه شاعري، اشعاربسياري نيزسروده است. شبلي براي تحصيل علم مسافرتهاي بسياري كرد و بعد ازبازگشت به وطن دركالج علي گربه تدريس پرداخت. وي همچنين براي آگاه كردن مسلمانان هندي مجله‎اي بنام«اَلنَّدوَه» دايركرد. ازآثارشبلي نعماني«شِعرُ العَجَم، مقالات شبلي و ديوان شبلي» را مي‎توان نام برد. 14) وفات "ابوالقاسم طبراني" محدث مسلمان(360 ق) ابوالقاسم سليمان بن احمد بن ايوب لَخمي شامي در سال 260 ق در طبريّه‏ي شام به دنيا آمد. اين عالم مسلمان و دانشمند و محدث مشهور قرن چهارم هجري، براي كسب علوم ديني و جمع‏آوري احاديث به سرزمين‏هاي اسلامي سفر كرد و پس از 33 سال تحقيق و مطالعه، به تدريس پرداخت و شاگردان بسياري را تربيت كرد. طبراني سه مجموعه در باب علم حديث نوشته كه به نام‏هاي مُعجم كبير، مُعجم وسط و مُعجم صغير مشهورند. همچنين كتبِ تفسير و دلائل النُّبُوَّه نيز از آثار طَبَراني است. اين دانشمند مسلمان سرانجام در سال 360 ق در يكصد سالگي در اصفهان درگذشت. 15) درگذشت "اسعد دمشقي" پزشك شهير سوري(652 ق) اسعد بن حلوان دمشقي پزشك مشهور و حاذق سوري، در سال 593 ق به دنيا آمد و پس از فراگيري علوم پزشكي، در رديف پزشكان برجسته‏ي عصر خود قرارگرفت. اين طبيب چيره دست، ادبيات، منطق و رياضيات رابه خوبي مي‏دانست و در هر يك از اين رشته‏ها، آثاري تأليف كرده است.

16) رحلت فقيه بزرگ شيعه "آقا ضياء الدين عراقي" استاد بزرگ حوزه‏ي‏علميه‏ي ‏نجف(1361 ق) آقا ضياءالدين عراقي از بزرگانِ علماي شيعه در قرن چهاردهم هجري، در سال 1278 ق در قربه‏ي سلطان آباد اراك به دنيا آمد. او علوم مقدماتي را در زادگاهش فرا گرفت و سپس در نجف در محضر آقاسيدمحمد فشاركي حضور يافت. آقاضياء عراقي سپس در حلقه‏ي درس مدرسان ناموري همچون حاج ميرزا حسين خليلي، آخوندملامحمد كاظم خراساني، شيخ الشريعه‏ي اصفهاني و علامه يزدي جاي گرفت و فقيهي والا مقام، اصولي و محدث رجالي و از مراجع تقليد طراز اول عصر خويش گرديد. آقا ضياء، پس از وفات آخوند خراساني ، حوزه‏ي درس خارج خود را تشكيل داد و بسياري از شاگردان آخوند را به مجلس خود جذب كرد. از اين پس، او مرجعيت يافت و به عنوان استاد مسلَّمِ اصول و مجدّد اين عالم به حساب آمد. وسعت مشرب وي سبب شد كه مجلس درسش پذيراي طلاب فاضلي باشد و حوزه‏ي درس فقه و اصول او محل استفاده‏ي بزرگان قرار گيرد. در محضر آقاضياءالدين عراقي عالماني همچون حضرات آيات عظام سيدمحمدتقي خوانساري، سيدعبدالهادي شيرازي، سيد ابوالقاسم خويى، سيدعلي يثربي كاشاني، شيخ محمدتقي آملي، شيخ محمدتقي بروجردي، ميرزاهاشم آملي، سيدمحسن حكيم و شيخ عبدالنبي عراقي و بسياري ديگر پرورش يافتند. آقا ضياءعراقي در لطافت بيان و رواني كلام، شيوه‏ي نگارش و حسن تحرير از ديگران امتياز داشته است. كتاب مقالات الاصول و شرح تبصره‏ي علامه از آثار قلمي اين شخصيت بزرگ مي‏باشد. آقاضياء در فقه نيز تأليفات ديگري دارد. وي در ذي‏قعده‏ي سال 1361 قمري در 83 سالگي در نجف اشرف بدرود حيات گفت و در صحن شريف علوي مدفون گرديد. 17) 16نوامبرسال 1945ميلادي: ميهن پرستان ويتنام نبرد خونين ويتنام را براي ريشه كن كردن نفوذ فرانسويان درآن سرزمين كردند. دراين نبرد كه عامل اصلي وقوع آن تجاوز قواي فرانسه به خاك ويتنام بود. مردم اين كشور به فرماندهي هوشي مينه فرانسويان را شكست دادند. سرانجام پس از9سال جنگ و تحمل مرارتهاي بسيارآنان را مجبور به خروج ازكشورشان كردند. شايان توجه است كه پس ازاين جنگ به موجب موافقت نامه ژنو، ويتنام به دو بخش جنوبي و شمالي تقسيم شد. 18) مرگ "خسرو انوشيروان" پادشاه معروف سلسله ساساني (579م) خسرو اول معروف به انوشيروان يعني روان جاودان و بي‏مرگ به عنوان يكي از مشهورترين و بزرگترين پادشاهان سلسله پادشاهي ساساني، پس از مرگ پدرش قباد اول در سال 531م بر تخت سلطنت نشست. انوشيروان پس از به دست گرفتن قدرت، در ابتدا وضعيت ماليات‏ها را سر و سامان بخشيد و آرامش نسبي را در جامعه ايجاد كرد. سپس به اصلاح امور لشكري پرداخت و براي اين‏كه قدرت خاندان‏هاي بزرگ شاهي را محدود سازد، طبقه جديدي از رجال را با عنوان بزرگان شكل داد و بدين وسيله خاندان‏هاي پيشين را تضعيف نمود. انوشيروان در دوران طولاني سلطنت خود، جنگ‏هاي متعددي با روميان و برخي همسايگان خود انجام داد و با فتح سرزمين‏هاي پهناور، قلمرو حكومتي خود را از رود سِنْد در شبه قاره هند تا درياي سرخ در غرب شبه‏جزيره عربستان وسعت بخشيد. اگرچه انوشيروان را پادشاهي دادگر، دانش‏دوست و دوست‏دار فلسفه و حكمت ناميده‏اند. و در بعضي از تواريخ از او به عنوان "شاه عادل" ياد مي‏شود اما وي نيز مانند بيشتر پادشاهان در ظلم و ستم نسبت به اطرافيان و مردم جامعه خود كوتاهي نكرد. خسرو در زمان پادشاهي خود چندين بار با روميان جنگيد و علي‏رغم پيروزي‏هايى كه به دست آورد، در نهايت در آخرين جنگ، شكست خورد. از اين رو از امپراتور روم تقاضاي صلح كرد ولي در حين عقد قرارداد و بررسي شرايط صلح، پس از 48 سال سلطنت، در شانزدهم نوامبر 579م درگذشت. شكست خسرو ناشي از شرايط و اوضاع به وجود آمده از جنبش مزدك بود كه شيرازه سلطنت او را سست كرد و قوانين مملكتي، اوضاع اجتماعي و فرهنگ كشور را بي‏ثبات و مشوش نمود. خسرو انوشيروان سرانجام پس از 48 سال سلطنت سرانجام در 16 نوامبر 579م درگذشت. معروف‏ترين اثر به جا مانده از دوران پادشاهي انوشيروان، كاخ كسري در مدائن، نزديك بغداد، پايتخت عراق است كه ويرانه‏هاي آن پس از گذشت پانزده قرن، پابرجاست. لازم به ذكر است كه پيامبر مكرم اسلام، حضرت محمد(صلّی الله علیه و آله و سلّم) در زمان پادشاهي انوشيروان به دنيا آمدند و آن حضرت به هنگام مرگ پادشاه ساساني، نه ساله بودند.

19) مرگ "واسكو دو گاما" مكتشف، دريانورد و پيشاهنگ استعمار پرتغال (1524م) واسكو دوگاما، دريانورد پرتغالي در 17 فوريه 1469م در پرتغال به دنيا آمد و از جواني به كار در دريا علاقه‏مند شد. در همان اوقات كه كريستُف كُلمب، دريانورد معروف ايتاليايى، راهي را به طرف هندوستان جستجو مي‏كرد، واسكودوگاما درصدد يافتن مسيري از طرف دماغه اميد نيك در جنوبي‏ترين نقطه قاره افريقا بود تا از طريق خليج عمان به هند برسد. از اين رو در سال 1497م در 28 سالگي از دماغه اميدنيك عبور كرد و به سواحل زنگبار در تانزانياي كنوني رسيد. ولي مخالفت اعراب، كه تا آن زمان بازرگاني بين هند و مديترانه در دستشان بود او را مجبور كرد تا به كشورش باز گردد. از اين رو با كمك پادشاه پرتغال و با همراهي 20 كشتي، راه ناتمام قبلي را ادامه داد و به خليج عمان رسيد و اعراب را شكست داد. وي پس از آن، مقدمات نفوذ استعمار پرتغال را در نواحي متصرفه فراهم ساخت و اين استعمار را قوت بخشيد. با اين حال هنگامي كه در سال 1503م به پرتغال بازگشت بر اثر حسادت و بدگويى اطرافيان، واسكو دوگاما مورد بي‏مهري شاه قرار گرفت و از آن پس به مدت 20 سال خانه نشين بود. وي درنهايت در سال 1524م به عنوان نايب السلطنه هند، راهي آن ديار شد، ولي پيش از سر و صورت دادن به وضع متصرفات استعماري پرتغال، در شانزدهم نوامبر 1524م در 55 سالگي در هندوستان درگذشت. 20) آزادي اصفهان پايتخت صفويه از سيطره افغان‏ها و پايان حكومت آنان (1729م) موهوم پرستي و خرافات، اختلافات عقيدتي و فرقه‏اي، تعصبات گوناگون همراه با بي‏كفايتي آخرين پادشاه سلسله صفوي، دست به دست هم داد تا اين‏كه كار به جايى رسيد كه سپاهيان افغانستان به فرماندهي محمود افغان به اصفهان يورش برده و با فتح پايتخت صفوي، اين پادشاهي چهارصد ساله را منقرض ساختند. با اين حال، سلطه افاغنه عمر چنداني نداشت و سرداران ايراني درصدد بيرون راندن متجاوزان بودند. در اين ميان، به دنبال پيروزي‏هاي نادر قلي‏افشار در خراسان و هرات و تحكيم مواضع وي، اين جنگجوي ايراني در نخستين نبردي كه در 29 سپتامبر 1729م در منطقه مهمان‏دوست دامغان با افغان‏ها داشت، سپاه دشمن را شكست داد. در دومين رويارويى طرفين در دهم نوامبر آن سال كه در مورچه خورت در نزديكي اصفهان درگرفت، نيروهاي افغان باز هم منهزم شدند و به سمت اصفهان عقب‏نشيني كردند. در اين هنگام، اشرف افغان، فرمانده افاغنه، با خزائن پادشاه صفوي و اموالي كه در اين مدت به دست آورده بود به سوي شيراز فرار كرد و از درگيري با نادر افشار اجتناب نمود. از اين رو، نادر شاه افشار، در شانزدهم نوامبر 1729م، وارد اصفهان شد و پايتخت صفويه را كه پس از 7 سال استيلاي افغان‏ها به‏صورت مخروبه‏اي درآمده بود، تصرف كرد. نادر بي‏درنگ به دنبال افغاني‏هاي فراري رفت و در سومين و آخرين نبردي كه در زرقان فارس صورت گرفت، افغان‏ها را به سختي شكست داد و با فرار اشرف افغان به سوي قندهار، فتنه افاغنه كه سالياني اين مرزوبوم را مورد تاخت و تاز و غارت قرار داده بودند، فرونشست.

21) درگذشت "فرانتس شوبرت" آهنگ ساز نامي اتريشي (1828م) فرانتس پيتر شوبِرتْ، آهنگ‏ساز و موسيقي‏دان معروف اتريشي، در 14 آوريل 1797م در خانواده‏اي گمنام و تهي‏دست درنزديك ويِن پايتخت اتريش به دنيا آمد. وي از كودكي به موسيقي علاقه‏مند شد و پس از تحصيل در اين رشته، قبل از هجده سالگي، مشغول آهنگ‏سازي گرديد. اما اين امر موجبات ترقي او را فراهم نياورد و شوبرت همچنان، زندگي محقري داشت. وي در سراسر عمر، گمنام، بيكار و فقير بود و هرگز در زمان حيات، به ثروت و شهرت نرسيد. شوبرت تمام روز را آهنگ مي‏ساخت و شب‏ها با دوستانش به تفريح مي‏پرداخت. نبوغ واقعي شوبرت در زمان حياتش، چنان كه بايد شناخته نشد و كسي مقام و شخصيت واقعي او را درك نكرد. شوبرت به محض آنكه شعري را مي‏خواند، در انديشه‏اش تبديل به موزيك مي‏شد و با سرعتي زياد براي آن آهنگ مي‏ساخت، سپس با دقت فراواني، در آن تجديد نظر مي‏كرد. شوبرت در دوران زندگي كوتاه خود، بيش از شش‏صد ترانه ساخت، ولي هيچ كدام از آن‏ها، با استقبال مردمي مواجه نگرديد. اما اين آثار بعدها در دنيا با احترام و ستايش روبرو شدند. فرانتس شوبرت سرانجام در شانزدهم نوامبر 1828م در 31 سالگي درگذشت. 22) انتشار نخستين شماره روزنامه "فيگارو" در پاريس (1866م)

23) تولد "اُرويل رايْتْ" سازنده اولين هواپيماي موتوردار جهان (1871م) (ر.ك: 17 دسامبر) 24) مرگ "جان داويدسُن راكْفِلِر" سرمايه‏دار معروف امريكايي (1938م) جان داويدسُن معروف به راكْفِلِر، ثروت‏مند افسانه‏اي امريكا و مؤسس شركت نفتي استاندارد اويل، در هشتم ژوئيه 1839م در نيويورك به دنيا آمد. وي سال‏هاي اوليه زندگي را با فقر و تهي‏دستي گذراند اما از جواني به تجارت روي آورد و در 31 سالگي با مشاركت عده‏اي، سهام يك پالايشگاه را خريد. بدين ترتيب با سرمايه يك ميليون دلار شركت نفتي استاندارد اويل را تأسيس نمودو طي چهار سال با به كار بستن فنون اقتصادي مقام اول پالايش نفتي امريكا را به دست آورد. راكفلر در چهل سالگي به مدد سرمايه‏اي كه از رقابت با ساير بازرگانان كسب كرده بود، طي چندين سال به خريد پالايشگاه‏هاي كوچك محلّي مبادرت ورزيد و همه آنها را در مجتمع توليدي واحدي متمركز ساخت. وي در سايه مناقصه‏هاي قابل توجه، شبكه‏هاي خطوط آهن نيويورك و انحصار تصفيه نفت منطقه‏اي ديگر را به دست آورد. راكفلر به تدريج در مناطق ديگر امريكا پالايشگاه‏هايى را تأسيس كرد و به اين ترتيب شبكه فروش عظيمي را به راه انداخت. سپس كمپاني‏هاي حمل و نقل نفت از راه لوله‏هاي نفتي را نيز يكي پس ازديگري به انحصار خود درآورد و بدين ترتيب توانست انحصار پالايش و حمل و نقل را در سراسر امريكا به دست آورد. در دهه 1880م، كمپاني استاندارد اويل كه به وسيله راكفلر تأسيس شده بود، به عنوان اولين تراست عظيم نفتي جهان شناخته شد. اندكي پس از سال 1900م ،راكفلر اغلب رقباي خود را از ميدان بيرون راند و خود يكّه‏تاز شبكه توليد، پالايش و توزيع نفت گرديد. راكفلر در دوران حيات خود براي انحراف اذهان عمومي، حدود پانصد ميليون دلار صرف كارهاي خيريه كرد و چندين كليسا، درمانگاه و بيمارستان و نيز دانشگاه شيكاگو را تأسيس و احداث نمود. تشكيلات راكفلر تنها به سبب دارابودن قدرت مالي توانست در بحران مالي دهه 1930برقرار بماند و كمترين ضرر را بدهد. راكفلر به عنوان ثروت‏مندترين مرد امريكا در آغاز قرن بيستم، به دليل نفوذ و قدرت مالي خود، بر سياست امريكا نيز تاثير بسيار گذارد. در سال‏هاي آخر عمر راكفلر، مسئوليت امور بر عهده پسرش قرار گرفت و جان داويدسُن راكْفِلِر كه آرزو داشت يك‏صد سال عمر كند، سرانجام در 16 نوامبر 1937م در نود و نه سالگي درگذشت. او هنگام مرگ در رأس يك دودمان متحوّل و سرمايه دار قرار داشت و تمامي سرمايه‏داران مشهوري كه با نام راكْفِلِر پس از وي در عرصه اقتصاد و سياستِ امريكا ظاهر شدند، عموماً از نزديكان او مي‏باشند. 25) آغاز قيام ملت ويتنام عليه سلطه استعماري فرانسه به رهبري "هوشي‏مينه" (1945م) فرانسوي‏ها از اوايل قرن نوزدهم ميلادي، پس از پيروزي در مقابل ديگر رقيبان استعمارگر در جنوب شرقي آسيا، تقريباً تمام سرزمين‏هايى كه امروزه سه كشور ويتنام، لائوس و كامبوج را تشكيل مي‏دهند، تحت سلطه خود قرار دادند و آن را هندوچين فرانسه ناميدند. در فاصله جنگ جهاني اول و دوم، شورش‏هاي پراكنده‏اي عليه سلطه فرانسويان به رهبري هوشي‏مينِ، كمونيست معروف ويتنامي آغاز گرديد. اين شورش‏ها در حين جنگ جهاني دوم به شهرهاي بزرگ ويتنام راه يافت و پس از وقفه‏اي 2 ساله به دليل دستگيري هوشي‏مينِ، ادامه پيدا كرد. با پايان جنگ، نيروهاي انقلابي ويتنام، بخش بزرگي از شمال ويتنام را در دست گرفتند و هوشي‏مينِ نيز در دوم سپتامبر 1945م، تشكيل حكومت دموكراتيك ويتنام را اعلام كرد. در اين حال علي‏رغم پيشنهاد مذاكره، دوستي و اتحاد ويتنام با فرانسه از جانب هوشي‏مينِ، فرانسوي‏ها كه مطامع استعماري گذشته خود را دنبال مي‏كردند، حاضر به مصالحه نشدند. از اين رو، جنگ‏هاي ويتنام بين فرانسويان و انقلابيون ويتنامي از شانزدهم نوامبر 1945م آغاز شد كه طي نه سال، صدها هزار نفر از نيروهاي طرفين كشته و زخمي شدند و در جريان آن خسارات سنگين مالي به بار آمد. فرانسوي‏ها سرانجام پس از تحمل چند شكست خفت بار، حاضر به مصالحه و مذاكره شدند و جنگ‏هاي دو طرف پس از امضاي قرارداد ژنو در 20 ژوئيه 1954م، در اول نوامبر 1954م پايان يافت. در اين ميان، هنگامي كه مذاكره درباره شرايط متاركه جنگ و تقسيم موقت ويتنام به دو بخش شمالي و جنوبي و انجام انتخابات پارلماني در حال انجام بود، با تحريك امريكايي‏ها بر ضد ويتنام شمالي، جنگي ديگر دامن‏گير اين سرزمين گرديد كه آن نيز با شكست مفتضحانه امريكا روبرو شد.

26) اختراع باران مصنوعي توسط "پروفسور لايمر" شيمي‏دان امريكايي (1964م) /س
#سرگرمی#





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: راسخون]
[مشاهده در: www.rasekhoon.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سرگرمی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن