واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: زنده شدن خاطرات قدیمی با رکن الدین خسروی
صدای رکنالدین خسروی بعد از سالها زمانی در تالار اصلی تئاتر شهر پیچید که او برای زنده کردن خاطرات قدیمی شعر «آی آدم ها» سروده نیما یوشیج را قرائت کرد.مراسم بزرگداشت رکنالدین خسروی هنرمند پیشکسوت تئاتر ایران شنبه شب 27 شهریور در تالار اصلی تئاتر شهر با حضور جمع گستردهای از بازیگران و کارگردانان تئاتر ایران به همت انجمن بازیگران تئاتر ایران برگزار شد.در این مراسم که با اجرای الهام پاوه نژاد آغاز شد هنرمندانی چون حمید سمندریان، جمشید مشایخی، ولی الله شیراندامی، جعفر والی، داریوش اسدزاده، احمدرضا اسعدی، اکبر زنجانپور، فرهاد تجویدی، سهراب سلیمی، ایرج راد، رویا تیموریان، مسعود رایگان، گوهر خیراندیش، کوروش نریمانی، اسماعیل خلج، صدیقه کیانفر، سیروس الوند، هادی مرزبان، نادر سلیمانی، کاظم هژیرآزاد، فرزانه نشاط خواه، جمشید جهان زاده، آزیتا حاجیان، پردیس افکاری، مهتاج نجومی، شقایق فراهانی، حسین پاکدل، مهدی سلطانی، حمید پورآذری، محمدرضا خاکی، مسعود دلخواه، احمد علامه دهر ، محمدرضا ورزی و ... حضور داشتند. در این مراسم که بدون حضور خسروی و با مشارکت چشمگیر شاگردان و همکاران و دوستدارانش برپا شد، پیام صوتی خسروی پخش شد. در این پیام خسروی اظهار داشت: «با درود فراوان به دوستان گرامی و با سپاس از برنامهای که دوستان برای زندگی هنری و تئاتری من در پیش دارند. در این سالها من از مصاحبه تلفنی پرهیز داشتم زیرا بر این باورم که سخن درباره مسائل فرهنگی و هنری باید رو در رو و با تبادل افکار صورت بگیرد.»او ادامه داد: «با سپاس از گردانندگان انجمن بازیگران خانه تئاتر و انجمن کارگردانان و دستاندرکاران آن که این برنامه را تدارک دیدند. به یاد هنرمندان سالیان پیش و جوانان امروز قطعهای از شعر نیما را به مناسبت این برنامه میخوانم.»خسروی در این پیام گفت: «نیما «آی آدمها» را در سال 1320 شمسی سروده بود. امیدوارم این سروده خاطرات خوب و زیاد دوران گذشته را در ذهن دوستان زنده کند.»در ابتدای این مراسم پاوه نژاد بعد از سپاس و تشکر ازهنرمندان اعلام کرد که دلیل اصلی کنار هم جمع شدن این هنرمندان حضور رکن الدین خسروی است.وی بعد از پخش تصاویری از نمایش هایی که خسروی کارگردانی کرده است اشاره داشت نمایش "اسب سفید" تنها اثر خسروی است که هم نوشته و هم کارگردانی کرده است.سپس از جمشید مشایخی بازیگر این نمایش دعوت کرد که روی سن بیاید.
مشایخی با تشویق حضار روی سن آمد و گفت: شما معلمین من هستید و بیش از همه استاد سمندریان و جعفر والی. من سال 1366که سال تاسیس اداره هنرهای نمایشی بود در این مکان با رکن الدین خسروی آشنا شدم. بعدها کارگردان های بزرگی چون آقای خسروی، سمندریان، عباس جوانمرد و والی در این اداره آغاز به کار کردند. آقای سمندریان یک کارگردان واقعی بودند. من در نمایش اسب سفید نقش یک سردار مغول خائن را بازی می کردم. من در آثار دیگری چون "خاموش دریا"، "گنج یا جایی که صلیب می گذارند"، با خسروی کار کردم. ایشان فردی اهل فرهنگ و مطالعه بودند و من افتخار می کنم که امروز خاطره ای از ایشان نقل کردم. در ادامه مراسم عکس هایی از نمایش "ادیپوس" پخش شد و پس از آن رویا تیموریان در نقش "ژوکارت" قسمت هایی از نمایش را روی صحنه اجرا کرد. تیموریان بعد از اجرای نقش گفت: سال 67 شش ماه نمایش ادیپوس را تمرین کردم چون آقای خسروی قصد پرورش و ساختن بازیگران را داشتند. یکی از آرزوهای من این است که دوباره در نمایشی به کارگردانی رکن الدین خسروی حضور داشته باشم. همین جا یاد مرحوم جمشید لایق را هم گرامی می داریم. پس از آن عکس هایی از نمایش "سی زوئه بانسی مرده است" به نمایش در آمد و پاوه نژاد از اکبر زنجانپور بازیگر این اثر دعوت کرد که روی صحنه حاضر شود.زنجانپور ابتدا با اشاره به هنرمندانی که در فقر و محرومیت کامل فعالیت می کنند و نامی از آنها برده نمی شود از همه حاضران تقاضا کرد که برای احترام به این هنرمندان که عاشقانه و بدون چشمداشت کار می کنند یک دقیقه از جا برخیزند. رکن الدین خسروی جزء کارگردان هایی است که به غیر از مهارت هایی که به یک بازیگر آموزش می داد خلاقیت و تخیل خود را وارد کار می کرد. من در نمایش " سی زوئه بانسی مرده است" 23 نقش را بازی می کردم. من از همین جا برای ایشان سلام می فرستم. بخش بعدی مراسم اختصاص به نمایش "زیتون" به کارگردانی آرمان امید داشت که در گذشته به کارگردانی خسروی و بازی مصطفی طاری، بهروز بقایی و خانم مهرین فر اجرا شده بود و فرناز رهنما به جای بازیگر زن نمایش که در خارج به سر می برد نقش او را ایفا کرد. سال است که در دنیایی زندگی می کنم که هر شب خلق می شود من از گذشته ای که سپری کردم احساس لذت می کنم. رکن الدین خسروی از جمله هنرمندانی بود که به تئاتر مملکت صمیمانه و بی اجر و مزد خدمت کرد اما سه نقطه. در ادامه عکس های نمایش "لبخند با شکوه آقای گیل" نوشته اکبر رادی پخش شد و محمد مطیع بازیگر این نمایش ضمن تعریف خاطره ای از بازی در این اثر گفت: من شانس این را داشتم که با استادانی چون عباس جوانمرد، جعفر والی، حمید سمندریان و ... همکاری داشته باشم. یکی از افتخاراتم هم این است که در نمایش های "از پشت شیشه ها"، " حکومت زمان خان"، "لبخند باشکوه آقای گیل"، همراه با هنرمندانی چون محمد علی کشاورز، ایرج راد، فریده صابری، جمیله شیخی و ... با رکن الدین خسروی همکاری داشته باشم.
در ادامه فیلم مستندی درباره خصوصیات اخلاقی و نحوه کار رکن الدین خسروی از زبان همکاران و بازیگران آثارش به کارگردانی هوشمند هنرکار پخش شد و پس از آن آزیتا حاجیان و فرزانه نشاط خواه قسمتی از نمایش "ژاندارک" را اجرا کردند.این دو بازیگر بعد از اجرای نقش هر دو با هم اعلام کردند که سال 56 در نقش " ژاندارک" تمرین می کردند و مجبور شدند سرشان را از ته بتراشند اما این نمایش هرگز اجازه اجرا نشد. پخش تصاویر مکالمه تلفنی فرزانه نشاط خواه همراه دیگر هنرمندان با خسروی یکی دیگر از برنامه های این بزرگداشت بود و پس از آن پیام صوتی خسروی همراه با نمایش عکس های آثارش پخش شد که از همه هنرمندان، انجمن بازیگران و کارگردانان که این بزرگداشت را برای وی ترتیب داده بودند تشکر کرد و شعر "آی آدما" سروده نیما یوشیج را برای حاضرین خواند. پاوه نژاد در ادامه برنامه با خواندن نقدی درباره بازی جعفر والی در نمایش "ابراهیم توپچی" در نقش آقا بیگ از وی دعوت کرد تا روی سن حاضر شود.والی ضمن خوشحالی از دور هم جمع شدن هنرمندان در این مراسم یکدل و یکرنگ بودن آنها ابراز خرسندی کرد که امشب همه از خاطره ها سخن می گویند. او گفت 60 سال است که در دنیایی زندگی می کنم که هر شب خلق می شود من از گذشته ای که سپری کردم احساس لذت می کنم. رکن الدین خسروی از جمله هنرمندانی بود که به تئاتر مملکت صمیمانه و بی اجر و مزد خدمت کرد اما سه نقطه.
والی ضمن تعریف خاطراتی از بازی در نمایش "ابراهیم توپچی" از دانش، هوش و استعداد خسروی تعریف کرد. بهزاد فراهانی رئیس انجمن بازیگران تئاتر و بانی مراسم گفت: آقای جمشید جهانزاده کارگردان مراسم از من درخواست کردند که از همه عزیزانی که در برگزاری این بزرگداشت به ما کمک کردند تشکر کنم. امیدوارم این گرامیداشت آغازگر مهربانی ها و برگزاری مراسمی باشد که همه ما را دور هم جمع کند و بتوانیم برای دیگر هنرمندان نیز این مراسم را برگزار کنیم. فراهانی ضمن تشکر از محمد هراتی که طراحی صحنه مراسم را بر عهده داشت از همه هنرمندانی که با رکن الدین خسروی در گذشته همکاری داشتند درخواست کرد که روی سن حاضر شوند و عکس یادگاری بیندازند. هدایا و لوح تقدیر نیز به مریم مقدم داده شد تا از طرف برگزار کنندگان این جشن به خسروی در لندن تقدیم کند. در پایان هنرمندانی چون سهراب سلیمی، مریم رحیمی، فرزانه نشاط خواه، اکبر زنجانپور، محمد مطیع، مجتبی یاسینی، کاظم هژیر آزاد، نادر سلیمانی، گوهر خیراندیش، مسعود دلخواه، هرمز هدایت، بهروز بقایی، ایرج راد، بیوک میرزایی و ... روی صحنه حاضر شدند و همراه با صدیق تعریف تصنیف "لیلی حوزک" را اجرا کردند. تهیه و تنظیم : مسعود عجمی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 358]