واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تفنگ سر پر
در امتداد جاده پوشيده شده از درختان چنار و افرا و در مركز مجموعه تاريخيـ فرهنگي سعدآباد موزه نظامي ايران به چشم ميخورد و 2 عراده توپ جنگي چرخدار در بدو ورود به موزه به بازديدكنندگان خيرمقدم ميگويند. بناي موزه در كاخي بزرگ كه در ضلع شمال غربي و مشرف به كوه ساخته شده است خودنمايي ميكند. اين عمارت كه به كاخ شهرام مشهور است، در 2 طبقه ساخته شده و كل فضاي آن به نمايش ادوات جنگي و نظامي ايران اختصاص يافته است. اگر دوست داريد با سير پيدايش و تكامل ارتش در ايران آشنا شويد، بازديد از موزه نظامي فرصت خوبي برايتان خواهد بود! در طبقه دوم موزه انبوهي از سلاحها، نشانها و ادوات جنگي به چشم ميخورد و به طور شاخص سير تكامل سلاح و مهمات ايران از زمان ورود تفنگهاي سرپر، چخماقي و در نهايت چاشنيدار به نمايش درآمده است تالار يادمان و يادگاران دفاع مقدسدر قسمت كوچكي از اندرونيهاي طبقه دوم موزه نظامي يكي از گمنامترين بخشهاي اين مجموعه واقع شده و در حقيقت به نمايش آثار و چهرههاي ماندگار ارتش اختصاص دارد. اين تالار با به نمايش گذاشتن چهرههاي فرماندهان نظامي دوران دفاع مقدس همچون شهيد صياد شيرازي، شهيد آبشناسان، شهيد فلاحي، شهيد كلاهدوز، شهيد ستاري و شهيد همت كه فرماندهي ناوچه هميشه قهرمان پيكان را به عهده داشت تلاش ميكند كه ياد و خاطره اين دليرمردان را هميشه در اذهان زنده و جاويد نگه دارد.
در ويترينهاي اين تالار لباسها، آثار، ادوات و دستنوشتههاي اين شهيد و ديگر افتخارآفرينان ارتش به نمايش درآمده و در بخش ديگري از آن ماكت مقياسي عمليات ثامنالائمه كه به شكست حصر آبادان و تسريع در عملياتهاي جنگي جنوب ايران منجر شد با طراحي 3 بعدي كالك منطقه، محورهاي دسترسي، مرز و ... به نمايش گذاشته شده است. در بخش ديگري از اين سالن ويترين ادوات غنيمت گرفته شده از نيروهاي بعثي عراق به چشم ميخورد و درون آن ابزارهاي ارتباطي نظير بيسيم، كلاه مخابراتي، انواع سلاح انفرادي و ... ديده ميشود. از تفنگداران قزاق تا مسلسل وينچسترآثار موجود در تالار اصلي در واقع يكي از ديدنيترين قسمتهاي موزه به شمار ميرود. در ابتداي اين بخش لباسهاي رزمي سربازان دوران هخامنشي، ساساني، صفويه، قاجاريه و در نهايت قزاقها به نمايش درآمده و در كنار آنها سپرها، درفشها، كلاهخودها بر جذابيت بيشتر آن افزوده است.در بخش اول اين تالار ويترينهاي متعددي وجود دارد كه در يكي از آنها مدال دست پوينت كه نشان يكي از مهمترين دانشكدههاي افسري امريكا است خودنمايي ميكند. اين مدال توسط ژنرال فردريك ارونيك رئيس دانشكده دست پوينت در سال 1952 به ايران اهدا شد. از ديگر آثار موجود در اين بخش ميتوان به كلاشينكف ارتشبد فريدون جم، كلت كاليبر 22 روسي و امريكايي، برنو محمدرضا پهلوي و تفنگ ژ3 اهدا شده توسط رئيسجمهوري تركيه در ارديبهشت سال 54 اشاره كرد.مسلسل اسپانيولي 1970، تفنگ لول شكاري هندي، تفنگ 5 تير تركيه، طپانچه اتوماتيك جمشيد آموزگار، مسلسل وينچستر و ماكزيم از ديگر آثار خاص اين بخش از موزه است. در قسمتهاي مختلف اين سالن سرستون نقرهاي ارتش هندوستان اهدا شده در مراسم تشييع جنازه رضا خان ديده ميشود و در ساير بخشها پرچم فوج فولادين، شمشيرها، نشانهاي دوران پهلوي به همراه ماكت توپ اهدايي به ستاد ارتش قرار داده شده است. فوجهاي قاجاريه و سلاح زنبوركيكي ديگر از آثار خارقالعاده اين موزه دفتر اسامي و مشخصات فوجهاي مخصوص ناصرالدين شاه است كه با دقت خاصي نوشته شده است. در بالاي اين دفتر تابلو عظيمي كه دربرگيرنده نمايش مراسم سلام در حضور ناصرالدين شاه قاجار است ديده ميشود. اين تابلو را سردار سيفالسلطنه علياكبر خان افشار قاسميلو در سال 1303 اهدا كرده است.
شمشير فولادي شوسكه روسيه متعلق به سال 1829 و اهدا شده توسط نيكلاس اول به فتحعلي شاه قاجار را بايد در رديف محبوبترين آثار اين گنجينه قرار داد. تفنگهاي قلعهاي دوره عثماني، قمه قشوني 1911 ميلادي، تفنگ سرپر مصري، تپانچه فشنگزني رولور 1 تا 6 اول به همراه تپانچه موسوم به شيشه عطر و اسلحه خودكاري ساخت صنعتكاران كرمانشاه نيز بر جذابيتهاي اين بخش از موزه افزوده است.در وسط محوطه تالار يك شتر تاكسيدرمي شده كه حامل سلاح زنبورك است بسياري از نظرها را به سمت خود جلب ميكند. اين سلاح ساخت ايران بوده و در زمان نادر شاه به كار برده ميشد. در ساير ويترينهاي اين قسمت از موزه نظامي آثار و ادواتي از وسايل مربوط به ساخت گلولههاي سرپر ديده ميشود و در بخش ديگري از آن انواع دوربينهاي جنگي و شكاري قرار گرفته است. ديدن تفنگ برادران شرلي، تفنگ طهماسب، تفنگ 8 لول فيتيلهاي به همراه دبه باروت و سپر پوست كرگدن در كنار شمشير سفير كبير ايران، شمشير فولادي و طلاكوب شده شاه عباس و به همراه شمشير فولادي ساخت ايران در دوره صفويه خالي از لطف نيست تفنگ سرپر و دوران طلايي چاشنيدر طبقه دوم موزه انبوهي از سلاحها، نشانها و ادوات جنگي به چشم ميخورد و به طور شاخص سير تكامل سلاح و مهمات ايران از زمان ورود تفنگهاي سرپر، چخماقي و در نهايت چاشنيدار به نمايش درآمده است. از آثار جالب توجه اين تالار ميتوان به تپانچه سرپر ساخت ايران و تپانچه چاشنيدار عباس ميرزا قاجار اشاره كرد.مسلسل ماكزيم 130، مسلسل هاچكيس 1905 فرانسه و مسلسل 3 لوله ولن مظفرالدين شاه ساخت 1887 ميلادي در كارخانه نوردن فلت انگلستان از ديگر جاذبههاي موزه نظامي محسوب ميشود. تفنگهاي سرپر شاه عباسي مربوط به سالهاي 938 تا 1038 قمري، تفنگ چخماقي دوران صفويه و قاجاريه كه ساخت صنعتكاران ايران و قفقاز در قرون 12 تا 14 قمري است از ديگر بخشهاي جذاب اين تالار است.همچنين ديدن تفنگ برادران شرلي، تفنگ طهماسب، تفنگ 8 لول فيتيلهاي به همراه دبه باروت و سپر پوست كرگدن در كنار شمشير سفير كبير ايران، شمشير فولادي و طلاكوب شده شاه عباس و به همراه شمشير فولادي ساخت ايران در دوره صفويه خالي از لطف نيست. از عجايب موجود در اين سالن ميتوان به نقشه شهر هرات و عصا تفنگي به منظور حفاظت از شخصيتهاي سلسله قاجاريه اشاره كرد. توپهاي تاريخي ايراناز ابتداي ورود به محوطه موزه و در امتداد سالنهاي آن شكلهاي مختلفي از توپهاي جنگي ايران كه در دورانهاي گذشته مورد استفاده قرار گرفته و اكنون به عنوان ميراثي ارزشمند در اين موزه نگاهداري مي شود نظر بازديدكنندگان را به خود جلب ميكند. با گذشتن از توپهاي برنجي ساخت ايران و توپ قلعهاي قاجار كه ساخت كارخانه مباركه اصفهان كار بود به توپ كوهستاني كاليبر 75 بوفورس ميرسيم كه تاريخ ساخت آن به سال 1312 بازميگردد و در كنار آن هيولاي عظيم جثه كه به توپ تكلول دريايي شهرت يافته خودنمايي ميكند؛كمي آنطرفتر 4 لوله توپ سنگين قلعهاي كه تاريخ ساخت 1828 ميلادي بر روي آن حك شده جالب توجه است. اين توپها از طرف امپراطور روسيه به عباس ميرزا و به منظور حفظ صلح، مهر و ايجاد اعتماد در زمان امضاي عهدنامه تركمانچاي اهدا شده است. در سكوي جنوب موزه نيز 8 عراده توپ شامل آستريان 80 ميليمتري ساخت اطريش، توپ كاليبر 90 چرخدار 1878، سيندار فرانسوي، توپ 75 كشتي ساخت انگلستان، هويتزر 105، اشكودا لول بلند 105، توپ روسي كانن 120 ساخت سال 1914 و توپ كاليبر 75 سوئدي ديده ميشود. گروه گردشگري تبيان- الهام مراديمنبع: همشهري آنلاين
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8839]