واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: سفري آسان به مريخمريخ اين شبها در حالي پرتوافشاني ميکند که انسان روياهاي زيادي درباره اين سياره را در ذهن خود ميپروراند، روياهايي که او را به آيندهاي دور منتقل ميکنند، روياي سفر انسان به مريخ، روياي ساخت شهرکهاي مريخي و روياي آنکه روزي مريخ را چون زميني ديگر بسازيم. اين شبها فرصت مناسبي است تا بار ديگر به تخيلمان اجازه پرواز دهيم تا درباره آينده رابطه ما و اين سياره سرخ خيال پردازي کند.
مريخ در طول تاريخ همواره سيارهاي مرموز براي علاقهمندان آسمان بوده است. درخشش سرخ فام اين سياره باعث شده بود تا بسياري از اقوام اوليه آن را نشانهاي از جنگ و سلحشوري بدانند. اما وقتي نگاه انسان به آسمان دقيقتر شد فهميد با سيارهاي استثنايي مواجه است.مريخ که در همسايگي زمين و حاشيه کمربند حيات منظومه شمسي قرار گرفته است، زماني مورد توجه دانشمندان قرار گرفت که نخستين رصدهاي تلسکوپي آن نشان داد اين سياره دوره حرکت وضعي مشابه زمين دارد يعني مانند زمين تقريبا هر 24 ساعت يکبار به دور خود ميگردد و بدين ترتيب شبانهروز آن شبيه شبانهروز زمين است. از سوي ديگر، بررسيهاي بعدي آشکار کرد اين تنها شباهت زمين و مريخ نيست. شباهت مهم ديگر اين بود که محور چرخش مريخ با صفحه منظومه شمسي مشابه انحراف محور زمين است. يعني محور هر 2 سياره تقريبا 24 درجه با صفحه زاويه دارند و همين عامل باعث ميشود هر 2 سياره فصلهاي مشابه را تشبيه کنند، يعني هر 2 سياره داراي 4 فصل بهار، تابستان، پاييز و زمستان هستند. اين تشابهات، مريخ را در کانون توجه قرار ميداد. آيا بالاخره جايي در منظومه شمسي پيدا شده است که با تشابهات فراوان خود با زمين بتواند ميزبان نوعي از حيات باشد؟ آن روزها اين باور بسيار عموميت داشت که مريخ قطعا ميزبان موجوداتي هوشمند است. اين افسانه به ويژه زماني قوت گرفت که شياپارالي، اخترشناس ايتاليايي در توصيف بخشي از ساختارهاي مريخ از واژه کانال استفاده کرد و بدين ترتيب بسياري آن را به معني کانالهاي مصنوعي ترجمه کردند. بعدها رصدگران ديگري به دليل ضعف ابزارهاي خود چنين شبحي از کانالهاي مريخي را مشاهده کردند و همين مساله داستان مريخيهاي هوشمند را توسعه داد. مدارگردهايي که دور اين سياره در حال چرخش بودند نشانههايي از متان را در جو اين سياره مشاهده کردند که ميتوانست نشان دهنده وجود نوعي فعاليت زمينشناسي يا حياتي باشد. نشانههايي از وجود منابع يخزده آب در مناطقي بسيار دورتر از قطبين مريخ مخابره شد و مدارگردهايي که دور اين سياره در حال چرخش بودند نشانههايي از متان را در جو اين سياره مشاهده کردند که ميتوانست نشان دهنده وجود نوعي فعاليت زمينشناسي يا حياتي باشد. در اين شبها که مريخ به خوبي در آسمان ديده مي شود، بد نيست قدري هم به آينده مريخ فکر کنيم. بسياري از دانشمندان صحبت از آرزوي سفر انسان به مريخ ميکنند، آرزويي که احتمالا بايد مدتي طولاني منتظر وقوعش باشيم، به ويژه خبرهايي که از ناسا ميرسد نشان ميدهد طرح قبلي که سفر به مريخ را در سال 2030 پيشبيني ميکرد واقعي نخواهد شد و براي اين سفر تاريخي بايد زمان بيشتري صرف کرد.اکنون دانشمندان علوم راکتي سازمان ناسا اعلام کردند فناوري جديد فضايي مي تواند مدت زمان سفر زمين به مريخ را از سه سال به تنها 39 روز کاهش دهد.
محققان موسسه MIT اعلام کردند دستيابي به سياره سرخ با استفاده از راکت پيشرفته VASIMR مي تواند با سرعت بالاتري انجام گيرد. اين راکت از اکنون به دهها سال ديگر براي تکميل و فعال شدن نياز خواهد داشت. اين راکت به سرعت به بخش مرکزي استراتژي هاي آينده ناسا تبديل شده است و اين سازمان در جستجوي شرکتهاي خصوصي است تا بتواند با توسعه دادن اين فناوري با هزينه هاي اکتشافات فضايي مقابله کند.در راکت جديد VASIMR انرژي الکتريکي براي تبديل سوخت هايي مانند هيدروژن، هليوم يا ديوتريوم به گازهاي پلاسمايي که حرارت آنها تا 19.8 ميليون درجه فارنهايت افزايش پيدا مي کند مورد استفاده قرار مي گيرد سپس اين گاز پلاسمايي با استفاده از ميدان مغناطيسي براي انرژي دادن به فضاپيما به لوله هاي موتور انتقال داده مي شوند.اين فناوري مي تواند يک فضاپيما يا شاتل را با سرعتي 55 کيلومتر بر ثانيه بيشتر از پيش به مريخ يا ماه بفرستد. به گفته محققان شتاب بالاي فضاپيماها در اين فناوري مي تواند منجر به شکل گيري سفرهاي 39 روزه به جاي سفرهاي سه ساله به مريخ شود. منبع:خبرگزاري مهرجام جم آنلاينتنظيم براي تبيان:م.ح.اربابي فر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 279]