واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: بايد بجنگيم تا فيلم دفاع مقدس بسازيم
بهعنوان يك فيلمساز نسبت به برنامههاي سينما سرگردانم .كارگردان فيلمسينمايي «به كبودي ياس» معتقد است: واقعا اگر بناست كه فيلمهايي ساخته نشوند، مسوولان اين موضوع را به روشني اعلام كنند تا هزينه و عمر افراد براي ساخت اين آثار صرف نشود و كارهاي آنها نابود نشود و مورد بيمهري قرار نگيرد. جواد اركاني در گفتوگويي با ايسنا،همزمان با اكران عمومي فيلم «به كبودي ياس» درباره وضعيت اكران فيلمش در قالب طرح اكران فرهنگي اظهار داشت:با اين شيوه اكران به نظرم اگر فيلم من اكران نميشد، بهتر بود. چراكه اين شكل اكران نه تنها كمكي به فيلم نميكند بلكه به نوعي ضدتبليغ براي اين آثار است. اين نوع فيلمها براي ديده شدن نياز به كمكهاي بيشتري دارند اما وقتي كه بدون هيچ كمكي و در چنين شرايطي اكران ميشوند به هيچ عنوان خوشايند و راضيكننده نيست. از طرفي هم هيچ سازوكاري براي اكران فيلمهاي مخاطب خاص نداريم و فيلمهاي كودك، روشنفكري و ارزشي و فرهنگي ما همه در چنين فضايي نابود ميشوند. به اعتقاد او؛ اين شيوه شلختهترين نوع اكران است و ادامه داد: همهجاي دنيا فيلمهاي مخاطب خاص هم جايي براي اكران دارند و هم مورد احترام قرار ميگيرند اما اينجا شيوههاي اكران فرهنگي همواره باعث شده كه برخي فيلمها قرباني شوند. اين شيوه اكران محدود و تكسانسي فيلمها را له ميكند و مختص يك فيلم هم نيست. اين مشكل بايد به طور اساسي حل شود. اما زماني كه با مسوولان فرهنگي كشور صحبت ميكنيم ميگويند كه اكران فيلمها جزء برنامههاي آنها نيست پخش كنندهها هم بحث خود را دارند و پخشكنندههاي دولتي هم امكانات محدود خود را دارند و به همين ترتيب اكران ما روزبهروز بيشتر به سمت فيلمهاي گيشهاي ميرود و همه به دنبال فيلمهاي كمدي و بازيگران خاص هستند. اين دردي است كه بايد درمان شود و اگر قرار نيست اين مشكل حل شود حداقل خوب است كه به فيلمسازان بگويند كه به شيوهاي خاص فيلم بسازند و برخي ژانرها را تعطيل كنند.
او با بيان اينكه؛ مسوولان تكليف سينما را روشن كنند، تصريح كرد:واقعا اگر بنا بر اين است كه فيلمهايي ساخته نشوند، مسوولان اين را به روشني اعلام كنند تا اينگونه نباشد كه هزينهاي صرف شود و عدهاي عمر بگذارند اما در نهايت كار نابود شود يا مورد بيمهري قرار بگيرد. اردكاني در عينحال خاطرنشان كرد: به عنوان يك فيلمساز به ويژه با تيم مديريتي جديد سرگردانم و نميدانم برنامه آنها چيست و قرار است كه آنها چه كنند. آيا قرار است سينما در اين دوره آزاد باشد و هركس هر فيلمي كه خواست بسازد و اكران كند يا اينكه قرار است دولت كمك كند و مشكلات مختلف را حل كند. فكر ميكنم كه لازم است تمام اين موارد مشخص شوند اما اكنون در اين فضاي بلاتكليفي و در فضايي كه اگر مشكلات حل نشوند روزبهروز به سمت قهقرا خواهيم رفت وكارمان سختتر خواهد شد، از مسوولان سينما خواهش ميكنم كه يكبار براي هميشه تكليف خودشان و ديگران را با سينما مشخص كنند.
اين كارگردان درباره عدم استفاده از بازيگران حرفهاي در«به كبودي ياس» عنوان كرد: از طرفي شخصيتمحوري اين فيلم يعني شهيد برونسيفردي شهرستاني بوده و روستايي بودن و تعلق ايشان به طبقات پايين اجتماعي يكي از فاكتورهايي بود كه براي ما مهم بود و دوست داشتيم حتي از نظر لهجه هم بازيگر فيلم نزديك به ايشان باشد. از سوي ديگر بازيگراني كه ميتوانستند اين نقش را به حالت طبيعي ايفاء كنند، تعدادشان بسياركم بود و همان تعداد كم هم در آن زمان مشغول كارهاي ديگر بودند. وي در عينحال عنوان كرد: نكته ديگري كه در اين نوع انتخاب تأثيرگذار بود آن است كه طي اين سالها فيلمهاي دفاع مقدس زيادي ساخته شده كه تعداد زيادي از آنها مولفههاي گيشهاي مانند طنز، عشق مثلثي و يا بازيگران متعدد را داشتهاند اما با اين وجود در گيشه توفيق چنداني كسب نكردهاند. به همين دليل ما نخواستيم كه فضا را مخدوش كنيم ما از ابتدا هم ميدانستيم كه قرار نيست اين فيلم، فيلم گيشه باشد لذا ممكن بود استفاده از بازيگران گيشه براي ما شكست مضاعف محسوب شود. كارگردان «به كبودي ياس» در ادامه اين گفتوگو به بحث فيلمهاي گيشهاي پرداخت و گفت: اكنون هم با مشكل خاصي مواجه شدهايم و ذائقهي خاصي بر سينما حاكم شده است. ديگر نه فيلمهاي دفاع مقدس اينچنيني، نه فيلمهاي فرهنگي و نه حتي فيلمهاي كودك مورد رغبت كسي قرار نميگيرد و با وضعيت فعلي سينما همه اين فيلمها محكوم به ديده نشدن هستند، حتي اگر از حضور بازيگران مختلف بهره گرفته باشند. وي در ادامه در پاسخ به اين سوال ايسنا كه فيلمهاي ارزشي معمولا به هدف تأثيرگذاري روي جامعه ساخته ميشوند اما زماني كه مخاطب اين فيلمها را نبيند اين آثار به هدف خود نرسيدهاند؟ توضيح داد:اين تعريفي قديمي از اكران است كه اكنون برخي از مديران سينمايي هم گرفتار آن شدهاند. اكنون ديگر اكران محدود به سينما نيست و ميتوان از طرق مختلف از جمله شبكههاي مختلف ماهوارهاي، رسانههاي تصويري، تلويزيون و .... فيلمها را به نمايش گذاشت. حتي برخي از كشورها توليداتي دارند كه از ابتدا براي بازاري غير از سينما ساخته ميشود. لذا بدينترتيب امكان ديده شدن آثار قطعا فراهم خواهد بود. اردكاني ادامه داد: سينما اكنون دچار مشكل پيچيدهاي است و اگر مديران و فيلمسازان بخواهند سليقه خود را با آن سازگار كنند، همه به سمت نوعي سينماي گيشهاي و خطرناك گام برخواهيم داشت. كارگردان «به كبودي ياس» درباره پرداخت به زندگي نامه يك سردار دوران جنگ هم عنوان كرد: اين نوع انتخاب به برخي باورهاي مشخص بنده برميگردد. من در تمام سريالها و كارهاي سينماييام سعي كردهام كه پيش از آنكه سينما برايم محل كسب درآمد باشد، آن را نوعي مسووليت در نظر بگيرم. چراكه وقتي فرد اثري ميسازد با افكار عمومي سروكار دارد و فكر ميكنم وقتي فردي اثري ارايه ميكند به ميزان تأثيرات مثبت يا منفياي كه ميگذارد مورد بازخواست قرار ميگيرد. وي ادامه داد: به شخصه بر اين باورم كه فيلمهايي از اين دست هم به فرهنگ خدمت ميكند و هم به دين و كشور و همين مسأله موجب ميشود كه مسووليت آنها را با اطمينان قبول كنم.
اردكاني در عينحال عنوان كرد: فكر ميكنم اگر طي اين سالها به شهدا نپردازيم، شايد 20 سال ديگر نتوانيم مثل امروز درباره آنها فيلم بسازيم. چراكه به هرحال فرصتي محدود در اختيار ماست و پس از گذشت مدتي تمام آشنايان، همرزمان و دوستان شهدا و يا رزمندگان ديگر در جمع ما نخواهند بود. لذا بايد در اين فرصت محدود، هشتسال باشكوه دفاع مقدس را به تصوير بكشيم. بنده به شخصه اين مسأله را براي خودم نوعي وظيفه ميدانم و يكي از دلايلي كه كارهايم اغلب سبكي مستندگونه دارند هم به همين موضوع برميگردد. كارگردان «به كبودي ياس» در بخش پاياني صحبتهايش به لزوم حمايت دولت از اين نوع آثار پرداخت و گفت: از بخش خصوصي انتظار نميرود كه چنين فيلمهاي سخت و پرهزينهاي را مورد حمايت قرار دهد. اما در بخش دولتي هم گاه آنقدر حجم مشكلات زياد است كه فيلمساز اصلا نميداند كه آيا ميتواند كار خود را به نتيجه برساند يا خير؟ بنده اكنون يكسال از عمر خود را صرف فيلم زندگي شهيد كاوه كردهام، اما با اين وجود نميدانم كه چندسال ديگر بايد براي آن وقت بگذارم. چراكه فضاي آمادهاي وجود ندارد كه بخواهد ما را حمايت و يا ترغيب به ساخت اين نوع فيلمها كند. وي همچنين خاطرنشان كرد: طي 30 سال گذشته ما چند فيلم دفاع مقدس داشتهايم كه به عنوان اسناد موثق بيانگر دوره جنگ باشد؟ حال آنكه به تصويركشيدن اين مسأله، مسووليتي چنان سنگين است كه بايد بسياري از نهادها وارد عمل شوند، اما اكنون شرايط به گونهاي است كه بايد جنگيد تا اين فيلمها ساخته شوند. به گزارش ايسنا، «به كبودي ياس» نگاهي به سالهاي دفاع مقدس و شخصيت بالاي شهيد برونسي كه از فرماندهي برجستهي سپاه خراسان بود، دارد. تنظيم براي تبيان : مسعود عجمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 279]