تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بنگر در چه (لباسى) و بر چه (چيزى) نماز مى گزارى، اگر از راه صحيح و حلالش نباشد، قبول ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826561459




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

رسانش در مواد مختلف


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: رسانش در مواد مختلف
رسانش در مواد مختلف
 

مریم: یکی از جنبه های مهم نیمه رساناها جفت شدگی الکترون – حفره است. برای این که یک نیمه رسانا را وادار به انتقال جریان کنیم، باید الکترون را از یک تراز اشغال شده به تراز اشغال نشده ای بپرانیم. وقتی این اتفاق بیفتد یک حفره (فضای خالی) باقی خواهد ماند. این حفره می تواند با یک الکترون دیگر پر شود، که این خود یک حفره ی جدید به وجود می آورد. بنابراین می توانیم بگوییم که الکترون و حفره، همان طور که دور ماده می چرخند در رسانش ماده هم مؤثر هستند.حفره را می شود به عنوان بار مثبت (نبود بار منفی) و الکترون را به عنوان بار منفی در نظر گرفت.  

علی: این کمی شبیه یک پازل ساده است که در آن شما سعی می کنید با جابه جایی اجزاء به تصویر شکل دهید. قطعاتی که جدا می شوند، مثل الکترون ها رفتار می کنند.  

مریم: همان طور که قبلاً گفتیم، ظرفیت رسانایی در نیمه رساناها چیزی بین مواد رسانا و نارسانا است. اگر ما دقیق تر به مواد نگاه کنیم، می توانیم به علت این رفتار آن ها پی ببریم. قبل از شروع بحث توجه کنید که علی رغم نام پیشنهادی، نوار رسانش تنها نواری نیست که ممکن است در آن رسانش اتفاق بیفتد، رسانش ممکن است در تراز ظرفیت هم اتفاق بیفتد. 

 در یک رسانای خوب مانند آهن، آخرین نوار انرژی و نوار ظرفیت هر دو نیمه پر اند. معنی اش این است که الکترون ها می توانند شتاب بگیرند و به نوارهای بالاتری بروند که خالی بوده اند و انرژی بیشتری داشته اند. این کار به راحتی انجام می شود چون رساناها در تراز رسانش فضای خالی زیادی برای الکترون ها دارند. 

 در نیمه رساناها فاصله ی بین نوار رسانش و نوار ظرفیت ناچیز است. در دماهای خیلی پایین تمام تراز ظرفیت پر می شود و فضای خالی ای برای الکترون ها باقی نمی ماند که در آن شتاب بگیرد. به همین دلیل در دماهای پایین، نیمه رساناها درست مثل عایق عمل می کنند. در دمای اتاق، الکترون ها در تراز ظرفیت شروع به ارتعاش می کنند به طوری که بعضی از آن ها از تراز ظرفیت به جاهای خالی موجود در تراز رسانش منتقل می شوند. رسانش در دمای اتاق آن قدر ناچیز است که عملاً نمی شود گفت که جریان مشخصی عبور کرده است. 

 در عایق ها، نوار ظرفیت کاملاً پر است. به علاوه نوار ممنوعه ی بین نوار ظرفیت و رسانش هم خیلی عریض می باشد. هیچ الکترونی نمی تواند در دمای اتاق به طریقی به نوار رسانش بپرد. در نتیجه ماده عایق اصلاً امکان رسانایی ندارد. 

علی: اگر فکر می کنید که توضیحات مریم در مورد خاصیت رسانایی در مواد مختلف کافی بوده، می توانید از این بخش صرف نظر کنید. ولی اگر کمی شک دارید، من سعی خواهم کرد که به یک روش دیگر این پدیده را برای شما توضیح بدهم. من برای توضیح بهتر از یک لیوان غیر واقعی استفاده می کنم که از قسمت های مختلف تشکیل شده باشد. هرکدام از این قسمت ها شبیه نوار های انرژی هستند و آب هم مثل الکترون هایی می ماند که این ترازها را اشغال کرده باشد. این بار لیوان فقط دو قسمت دارد. یکی متناظر تراز ظرفیت و دیگری تراز رسانش.  در یک رسانا، نوار ظرفیت نیمه پراست. معنایش این است که در لیوان ما، نوار ظرفیت تا نیمه با آب پر شده است. اگر لیوان را از این پهلو به آن پهلو کنیم، می بینیم که آب به راحتی عقب و جلو می رود. درست شبیه الکترون ها که در رسانا همین اتفاق برایشان می افتد. دمای بالا - دمای پایین  یک نیمه رسانا در دمای پایین مثل عایق عمل می کند به خاطر این که الکترون ها فضایی ندارند که بتوانند در آن راحت جا به جا بشوند. قسمت ظرفیت کاملاً پر شده و اهمیتی ندارد که ما لیوان را چه طور حرکت بدهیم چون اصلًا فضایی برای جا به جا شدن آب وجود ندارد. در دمای اتاق، انرژی گرمایی اتم ها را به ارتعاش های ناچیز وا می دارد، همین هم برای بعضی از الکترون ها کافیست تا به محدودیت هایشان غلبه کنند و وارد نوار رسانش شوند. اگر ما بتوانیم بخشی از الکترون ها را از نوار ظرفیت به نوار رسانش انتقال بدهیم، فضای خالی برای آب (الکترون ها) ایجاد می شود تا در هر دو نوار بتوانند به راحتی جا به جا بشوند. اگر لیوان مان را کج کنیم، آب در هر دونوار رسانش و ظرفیت جا به جا می شود. بنابراین ما در دمای اتاق هم رسانای ضعیفی داریم.  در عایق ها، نوار ظرفیت کاملاً پر است و در نتیجه هیچ الکترونی امکان حرکت ندارد. در لیوان هر طور هم که لیوان را کج و کوله کنیم، هیچ آبی جا به جا نمی شود. نوار ممنوعه ی بین نوار ظرفیت و نوار رسانش خیلی زیاد است. برای انتقال آب (الکترون) از قسمت ظرفیت به رسانش نیاز به آن چنان انرژی ای داریم که قبل از انجام هر جور جهشی خود لیوان در آستانه ی شکستن قرار می گیرد. مترجم: پویا قسوره





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9193]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن