واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مروری بر 10 سال بایگانیشدن «سفر سرخ»در پی حضور در جشنوارهی فیلم فجر مروری بر 10 سال بایگانیشدن «سفر سرخ» حمید فرخنژاد حمید فرخنژاد از دریافت مجوز نمایش «سفر سرخ» ابراز رضایت كرد.
وی كه فیلمش پس از گذشت 10 سال از ساختش مجوز نمایش دریافت كرده است گفت:از همه كسانی كه برای آزادی و نمایش «سفر سرخ» تلاش كردند تشكر میكنم. «سفر سرخ» تنها ساخته سینمایی فرخ نژاد در مقام كارگردانی است كه در سال 80 در میان 20 فیلم بخش مسابقه بیستمین جشنواره بینالمللی فجر انتخاب شد و گفته میشد در میان آثار بخش بینالملل نیز پذیرفته شده است. اما صدا و سیما بهعنوان تهیهكننده این فیلم به علت آنكه از 10 فیلم ارائه شده توسط این سازمان تنها یك فیلم انتخاب شد، آنرا از جشنواره خارج كرد و اعلام نمود: «در فرصتی نهچندان دور با پخش فیلمهای مذكور از شبكههای مختلف سیما، اقشار عمومی ملت عزیز را به قضاوت درباره آثاری كه جشنواره فجر از پذیرش آنها در بخش مسابقه خودداری كرده است، دعوت میكنیم. به گزارش ایسنا ،پس از خروج این فیلم از بخش مسابقه، گروه سازنده این فیلم با ارسال نامهای به دكتر علی لاریجانی ریاست وقت سازمان صدا وسیما از وی خواستند تا با حضور این فیلم در جشنواره موافقت كند كه آن هم موثر واقع نشد.» عبدالحسن برزیده، مدیر عامل وقت انجمن سینمای دفاع مقدس اولین نفری بود كه به این تصمیم واكنش نشان داد و گفت: «بیرون كشیدن «سفر سرخ» به این شكل از جشنواره این سوء تفاهم را ایجاد میكند كه تصمیم گیرندگان هیچ اهمیتی برای كسانی كه با زحمت زیاد در صدا و سیما ، مبادرت به ساخت فیلم دفاع مقدس میكنند، قایل نیستند. چون با اختلافاتی كه پیش آمده است،سازندگان و عوامل فیلم از حق به نمایش درآمدن اثرشان در جشنواره فجر محروم شدهاند. رعایت نكردن این حقوق از سوی مسولان سیما، دلزدگی و نبود انگیزه برای ساخت فیلمهای دفاع مقدس را تشدید میكند.» من این فیلم را دیدهام. با وجود این كه مضمون فیلم، مستقیم و صریح به موضوع دفاع مقدس نپرداخته، در عین حال فیلمی سالم و متفاوت در عرصه جنگ استوی افزود: «من این فیلم را دیدهام. با وجود این كه مضمون فیلم، مستقیم و صریح به موضوع دفاع مقدس نپرداخته، در عین حال فیلمی سالم و متفاوت در عرصه جنگ است.» در اواخر خرداد 81 از سوی بنیاد سینمایی فارابی اعلام شد: «با پیگیری مسوولین بنیاد فارابی جهت اكران فیلم «سفر سرخ» با مساعدت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، این فیلم به بنیاد فارابی واگذار میشود كه آن هم در حد یك خبر باقی ماند.»
این فیلم از جشن خانه سینما هم خارج شد كه این بار اعتراض فرخ نژاد را به همراه داشت و او همان زمان به ایسنا گفته بود: «هیچ وقت در مورد تصمیماتی كه دربارهی فیلم گرفته میشود با من مشورت نمیكنند و به نظر من این اتفاقات در مرحلهی اول توهینآمیز است و نقش كارگردان و سایر عوامل كه در شرایط سخت كاركردهاند به هیچ انگاشته میشود. » وی اعلام كرده بود:«در جشنوارهی فیلم فجر به دلیل اینكه سایر آثار صدا و سیما انتخاب نشده بودند، این فیلم از جشنواره خارج شد، اما اكنون تمامی كارهای فنی این فیلم به اتمام رسیده و تنها، منتظر كپی نهایی است، ولی هر بار كه به لابراتوار صدا و سیما مراجعه میكنیم اعلام میشود كه ازطرف مسوولین به ما گفته شده كه «سفر سرخ» دیگر در اولویت قرار ندارد و با توجه به اینكه تنها سه روز برای آمادهی نمایش شدن كار دارد، در لابراتوار جلوی این فیلم گرفته شده است.» برزیده هم در این خصوص اظهار داشت:«من خودم «سفر سرخ» را دیدم و با فیلم مشكلی ندارم و تا جایی كه به عنوان رییس انجمن سینمای دفاع مقدس پیگیری كردم، سازمان صدا و سیما هم مشكلی ندارد، جز با یكی دو پلان كه اگر تغییر كند، فیلم قابل نمایش است.» حمید مولائی تهیه كننده فیلم در جواب برزیده گفته بود:«به نظر من، نه آن چند پلان و نه مشكل مالی فیلم، نظر تلویزیون نیست و برای این كه جوابی به آقای برزیده داده باشند، این صحبتها را داشتهاند. همكاران تلویزیون، هر بار یك مساله را مطرح میكنند و نمیدانم چرا یك جواب قانعكننده و دقیق نمیدهند و به نظر میآید یك اراده، برای تصمیمگیری فیلم «سفر سرخ» وجود ندارد.» عدم اجازه حضور این فیلم در نهمیمن جشنواره فیلم دفاع مقدس بازهم اعتراض فرخ نژاد را به همراه داشت و اعلام كرد: «اكنون و در آستانهی نهمین جشنوارهی فیلم دفاع مقدس كه این بار نیز از طرف جشنواره فیلم را در خواست كردند، باز هم صدا وسیما از شركت دادن این فیلم در جشنواره خودداری میكند. من تأسف خود را برای این افراد ابراز میكنم، چون جرأت ندارد مواضع مشخص و شفافی را نسبت به این فیلم اعلام كنند و هربهانههای میآورند كه از دیده شدن این فیلم به هر نحو جلوگیری كنند.» سفر سرخ» تنها ساخته سینمایی فرخ نژاد در مقام كارگردانی است كه در سال 80 در میان 20 فیلم بخش مسابقه بیستمین جشنواره بینالمللی فجر انتخاب شد و گفته میشد در میان آثار بخش بینالملل نیز پذیرفته شده است.آخرین اظهار نظر درباره این فیلم اواخر سال 82 مطرح شد و تهیهكننده آن گفت:«مسئولان تلویزیون میگویند« سفر سرخ»یك سریال تلویزیونی است و قرار نبوده كه به صورت فیلم سینمایی به نمایش درآید.» بههر حال بعد از گذشت سالها از تولید « سفر سرخ» مدیر کل اداره نظارت و ارزشیابی بر سینمای حرفهای از رفع مشکل این فیلم در كنار سه فیلم دیگر خبر میدهد و حتی در بخش فیلمهای اول جشنواره فیلم فجر نیز پذیرفته شده است در حالیكه تلویزیون بهعنوان سرمایهگذار اصلی نمایش این فیلم در سالهای گذشته هنوز اظهار نظری در این خصوص نكرده است. تنظیم برای تبیان : مسعود عجمی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]