واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: کپي با کارگردان پنجمين خورشيد
«پنجمين خورشيد» ميتواند به فيلمهاي زيادي شبيه باشد قرار داشتم حميد گودرزي در جديدترين سريالم حتما نقش اول بازي كند عليرضا افخمي معتقد است «اگر پيش از قسمت آخر «پنجمين خورشيد» به قصه بودن داستان كل سريال اشاره ميكرديم امكان لو رفتن پايان كار وجود داشت.» كارگردان «پنجمين خورشيد» يادآور شد: پاياني كه براي اين سريال به تصوير كشيده شد پيش از اين در طرحي كه به شوراي طرح و برنامه سيما ارايه شده، نوشته شده بود. كارگردان «پنجمين خورشيد» در پاسخ به اين پرسش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا كه آيا بهتر نبود در طول سريال نشانههايي گنجانده ميشد تا بيننده در زمينه قصه بودن كل داستان «پنجمين خورشيد» حدسهايي بزند، گفت: فكر ميكنم اين كار ضرورتي نداشت. بيشتر بينندگان حدس ميزنند كه كل قصه، مجموعه يك «خواب» باشد و قهرمانان داستان در پايان «پنجمين خورشيد» از خواب بلند ميشود چون در طول اين سريال چندبار به خواب و كابوس اشاره شد. وي اضافه كرد: حتي در يكي از ديالوگهايي كه هما (با بازي شبنم قليخاني) به محسن (با بازي حميد گودرزي) ميگويد اگر برنگشتي همه اين ماجراها را به حساب يك خواب خوب و قشنگ ميگذارم، البته در طول سريال يكي – دو جمله هم مبني بر داستان بدون سريال مطرح شد، مانند ديالوگي كه همايون (با بازي شهرام قائدي) به محسن در زمينه امضا كردن اسكناس ميگويد و جملهي «اين چه داستاني است؟» را بيان ميكند. عليرضا افخمي معتقد است «اگر پيش از قسمت آخر «پنجمين خورشيد» به قصه بودن داستان كل سريال اشاره ميكرديم امكان لو رفتن پايان كار وجود داشت.» عليرضا افخمي درباره الهام نويسندگان فيلمنامه «پنجمين خورشيد» از سينمايي «اثر پروانهاي» اظهار كرد: اين فيلم را نديدهام؛ البته «پنجمين خورشيد» ميتواند به فيلمهاي زيادي شباهت داشته باشد، چون قصه سفر در زمان را مطرح ميكند. اين موضوع حتي در سريال «گمشدگان» (lost) هم وجود دارد، البته اگر طرح اين سريال با الهام از فيلمي زده شده بود، نقطه ضعفي محسوب نميشد، بنابراين دليلي براي پنهان كردن آن وجود نداشت. اما من نه «اثر پروانه» را ديدهام و نه «گمشدگان» را. او تصريح كرد: دخترم (افسانه افخمي) طرحي 15ـ 20 صفحهاي را بدون الهام از فيلم يا سريالي براي «پنجمين خورشيده نوشته بود. اين كارگردان و ناظر كيفي سريالها در زمينهي ضرورت ذكر نام منبعي كه سريال يا فيلمي از آن ساخته ميشود، تأكيد كرد: اقتباس از اثر يا الهام از آن براي ساخت فيلم يا سريال در جامعه سينمايي و ادبيات بسيار مرسوم است. درواقع طرح و ايده به معناي اصيل آن مدتهاست كه تمام شده است و همه آثار نوشته شده است.
او اضافه كرد: افراد فيلمها و كتابهاي مختلفي ميخوانند و يك نويسنده و كارگردان ممكن است طرحي به ذهنش برسد كه ملغمهاي از تمام آثاري باشد كه او تاكنون خوانده و ديده است. درواقع اين، فرايندي است كه در زمينهي بسياري از آثار اتفاق ميافتد و اصلا هم نكته بدي به شمار نميرود، بلكه نشاندهنده آن است كه ادبيات، فيلمنامه و فيلم زاينده است و آثاري را پيرامون خود توليد ميكند و روي خوانندگان و بينندگان اثر ميگذارد. *** افخمي كه به همراه سجاد ابوالحسني نگارش فيلمنامه «پنجمين خورشيد» را برعهده داشته است دربارهي روند نوشتن متن اين سريال اظهار كرد: مشترك فيلمنامهي «پنجمين خورشيد» را مينوشتيم؛ البته اين كار به معناي تقسيم كار بين ما نبود. خيلي اوقات سكانسهايي را كه سجاد مينوشت بدون هيچ تغييري ميساختيم، بعضي وقتها هم سكانسها به بازنويسي نياز داشت. برخي سكانسها را نيز خودم مينوشتم. او اضافه كرد: در كل سليقهي من و سجاد به هم نزديك است؛ البته سجاد جواني است كه در عرصه نويسندگي بيشتر ميتواند تجربه كند. او بسيار به كار خود علاقهمند و با استعداد است. او مطمئنا در آينده به موفقيت ميرسد. اميدوارم سجاد خيلي زود بتواند مستقل كار كند. هرچند او به كار مشترك علاقهمند است؛ اما لازم است هرچه زودتر استقلال پيدا كند. اگر «نردبام آسمان» پخش نميشد «پنجمين خورشيد» كمترين بازيگر تكراري را در ميان مجموعههاي ماه رمضان داشت. نويسنده «پنجمين خورشيد» در پاسخ به اين پرسش ايسنا كه چهقدر در مرحله نگارش، مميزي اعمال ميشد، گفت: اين سريال در مرحله متن خيلي مميزي نشد و مديرگروه فيلم و سريال و مدير شبكه سه سيما از اين جهت به من اعتماد كامل داشتند. البته من در زمينه خيلي از سكانسها به ويژه در قسمتهاي پاياني (كه زمان خيلي كم شده بود) كه شك و شبهه داشتم، پس از نگارش به صورت تلفني براي مدير گروه فيلم و سريال شبكه ميگفتم و اگر مشكلي در آن احساس ميشد، اصلاح ميشد. *** اين كارگردان دربارهي روند انتخاب بازيگران «پنجمين خورشيد» با توجه به مشكل بودن اين مرحله در سالهاي اخير از نظر برخي كارگردانان و تهيهكنندگان، گفت: در اين زمينه مشكل چنداني نداشتم؛ خوشبختانه بازيگران مورد نظر من وقتشان آزاد بود. البته با برخي از آنها پيش از اين همكاري كرده بودم. برخي ديگر هم با وجود كامل نبودن فيلمنامه بازي در اين سريال را پذيرفتند. درواقع تنها مشكل ما نداشتن متن بود.
او با اشاره به چگونگي انتخاب حميد گودرزي براي ايفاي نقش محسن اظهار كرد: من و او رفاقت ديرينهاي داريم و از قبل قرار گذاشته بوديم كه در جديدترين سريالي كه بسازم حتما او نقش اول آن را بازي كند. كارگردان «پنجمين خورشيد» دربارهي مشترك بودن برخي بازيگران اين سريال با «نردبام آسمان» و ضرورت استفاده از بازيگراني كه كمتر در سريالها ديده شدهاند، گفت: بهكارگيري چنين بازيگراني دغدغهي من نيز هست. «پنجمين خورشيد» با «نردبام آسمان» دو بازيگر مشترك (شبنم قليخاني و انوشيروان ارجمند) داشت البته ظاهرا قرار نبود «نردبام آسمان» در ماه مبارك رمضان پخش شود و ما از اين موضوع اطلاعي نداشتيم و پخش اين مجموعه پس از رايزنيهايي براي اوقات مبارك رمضان قطعي شد، ضمن آنكه «نردبام آسمان» مجموعهاي مناسبتي نبود. اگر «نردبام آسمان» پخش نميشد «پنجمين خورشيد» كمترين بازيگر تكراري را در ميان مجموعههاي ماه رمضان داشت. او مهوش صبركن، انوشيروان ارجمند، شبنم قليخاني، رضا آحادي، مهدس سلوكي را بازيگراني ذكر كرد كه سابقه بازي در سريالهاي ماه رمضان را ندارند. كارگردان «پنجمين خورشيد» همچنين به خبرنگار ايسنا تصريح كرد: اين سريال قرار نبود براي پخش در ماه مبارك رمضان ساخته شود و به منظور پخش هفتگي قرار بود توليد شود. .عليرضا افخمي درباره الهام نويسندگان فيلمنامه «پنجمين خورشيد» از سينمايي «اثر پروانهاي» اظهار كرد: اين فيلم را نديدهام؛ البته «پنجمين خورشيد» ميتواند به فيلمهاي زيادي شباهت داشته باشد، چون قصه سفر در زمان را مطرح ميكند. اين موضوع حتي در سريال «گمشدگان» (lost) هم وجود دارد، البته اگر طرح اين سريال با الهام از فيلمي زده شده بود، نقطه ضعفي محسوب نميشد، بنابراين دليلي براي پنهان كردن آن وجود نداشت. اما من نه «اثر پروانه» را ديدهام و نه «گمشدگان» را. عليرضا افخمي در پاسخ به اين كه چهطور شد كه با وجود اعلام قبلي مبني بر كارنكردن براي ساخت سريال رمضان 88 «پنجمين خورشيد» را ساختيد؟! افزود: من همين حرف را زدم و تقريبا به همهي شبكهها از جمله شبكه سه سيما اعلام كردم كه قصد ساخت سريال براي ماه رمضان را نداريم و قرار نبود «پنجمين خورشيد» براي پخش اين اوقات مبارك ساخته شود.«پنجمين خورشيد» را در قالب طرحي پنجاهوچند صفحهاي براي ساخت در قالب هفتگي ارايه داده بودم. آنها طرح را پسنديدند و تصويبش كردند. من هم عجلهاي براي تصويب و آغاز تصويربرداري نداشتم. همان زمان يكي از تهيهكنندگان كه از دوستانم است، قرار بود مجموعه ماه رمضان را بسازد، اما طرح او در شوراي طرح و تأمين برنامه سيما دچار مشكلاتي شد و تصويب نشد. افخمي اضافه كرد: علياصغر پورمحمدي – مدير شبكه سه سيما و محمدرضا تخشيد - مدير گروه فيلم و سريال شبكه سه سيما - كه از دوستانم هستند ناگهان دستشان در زمينه سريال ماه رمضان سال جاري خالي شد. آنان «پنجمين خورشيد» را مجموعه مناسبي براي ساخت در اين اوقات مبارك تشخيص دادند. البته در اين مرحله خيلي با شبكه سه «چانه زدم» اما در نهايت چون به علت مخاطرهآميزشدن وضعيت شبكه در زمينه سريال ماه رمضان سال جاري و ارادت و احترام به تخشيد و پورمحمدي ساخت «پنجمين خورشيد» را قبول كردم. البته انشاءالله ماه رمضان سال آينده اصلا سريال نميسازم.
افخمي در ادامه در مورد اين كه آيا يك ساعت و نيم منتظر نگه داشتن مخاطب پس از دو روز براي پخش قسمت آخر «پنجمين خورشيد» توهين به او نيست، گفت: به كار بردن واژهي توهين واژهي درستي نيست و فكر نميكنم به مخاطب نيز چنين احساسي دست داده باشد؛ در قسمت آخر هم بينندگان متوجه شدند كه برخي سكانسها همان روز پخش تصوير شده بود. به عنوان نمونه يكي از آنها بدون توجه به راكورد صحنه به تصوير كشيده شده بود و بينندگان هم متوجه شدند كه با چه مكافاتي توانستيم قسمت آخر را با بيش از يك ساعت تأخير به پخش برسانيم. افخمي اذعان كرد: نسخهاي كه به پخش رسانده شد اشكالاتي در پستوليد داشت به عنوان نمونه صداي من و دستيارم جامانده بود! او با بيان اينكه اگر تلاش خود را براي رساندن سريال به پخش نكرده بوديم به مخاطب توهين ميشد، در پايان گفت: اين كارگردان تلويزيون در پاسخ به اين پرسش سيما كه آيا اصرار شبكه براي پخش اين سريال در شنبه شب باعث فشار به گروه توليد نشد، گفت: به ما فشار آمد؛ اما شبكه هم به علت اهميتي كه به مخاطبان خود ميداد، خواهان پخش در روز اعلام شده بود؛ چراكه مسؤولان معتقد بودند كه به علت روي آنتن نرفتن «پنجمين خورشيد» در ايام سوگواري حضرت علي (ع) با مخاطب اين سريال چهار روز قطع ارتباط شد و پس از آن پنج شب مجموعه روي آنتن رفته بود در اين شرايط بد بود اگر براي پخش قسمت پاياني، سه روز ارتباط مخاطبان «پنجمين خورشيد» قطع ميشد. درواقع فشار پورمحمدي و تخشيد براي به موقع آماده شدن سريال در جهت حمايت از منافع بينندگان بود و همانقدر كه ما در ساخت مجموعه استرس داشتيم به همان اندازه آنان اين فشار را تحمل ميكردند و لحظه به لحظه در جريان روند تصويربرداري بودند و تمام تلاش خود را براي مهياكردن شرايط لازم ميكردند. تنظيم براي تبيان : مسعود عجمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 581]