واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: پستی و بلندی های پوستپوست بدن ما دارای هزاران منفذ کوچک است. این منفذها را فقط با میکروسکوپ میتوان مشاهده کرد. بعضی از این منفذها دارای مو و بعضی دیگر دارای غده (غدههای چربی) است. این غدهها مادهای روغنی به نام چربی یا سبوم ترشح میکنند. چربی یا سبوم، نرمی و سلامت پوست را حفظ میکند. بعضی دیگر از این منفذها حاوی غدههای مولّد عرق است، که عرق بدن را تولید میکنند. غدههای عرق، دمای بدن را تنظیم میکنند و از گرم شدن زیاد بدن جلوگیری میکنند.ما نمیتوانیم این منافذ را با چشم ببینیم. اما اندازه آنها صد برابر بزرگتر از یک باکتری است. منفذهای پوست ما نیز
میتوانند آلوده شوند. جوشهای پوستی در اثر عفونت منافذ پوست بوجود میآیند. اگر این جوشها بسیار بزرگ باشند، دمل یا کورک نامیده میشوند، و اگر جوش روی پلک چشم باشد جوش پلک نام دارد.ما نمیتوانیم مانع ورود میکروبها به منافذ پوستی شویم. در واقع، باکتریها دائماً روی پوست ما قرار دارند، اما زمانی به ما صدمه میزنند که تکثیر بیابند و زیاد شوند. باکتریها برای رشد به غذا نیاز دارند. به محض اینکه یکی از منافذ پوست غذای کافی در اختیار باکتری قرار دهد، این باکتریها رشد میکنند و نوعی ماده شیمیایی میسازند. این ماده شیمیایی به سلولهای پوست آسیب میرساند. به دنبال آن دستگاه دفاعی بدن ما نیز آماده میشود تا با میکروبها بجنگد. دور تا دور آن منفذ، متورم، سفت و سپس قرمز و دردناک میشود.باکتریها دائماً روی پوست ما قرار دارند، اما زمانی به ما صدمه میزنند که تکثیر بیابند و زیاد شوند.در مدتی که دستگاه دفاعی بدن با باکتریها میجنگد، زیر منفذ چرک میکند و یک نقطه سفید رنگ روی جوش ظاهر میشود. جریان خون، چرک را جذب میکند و نقطه سفید روی جوش خشک میشود و یا چرک از طریق منفذ خارج میشود.
پس از چند روز، جوش خود به خود از بین میرود، اما دمل (کورک) یا جوش پلک چشم بسیار دردناکتر است و مدت زیادی طول میکشد تا از بین برود.برای اینکه کورک یا جوش پلک سریعتر خوب شود، میتوان با آب بسیار گرم آن را شستشو داد یا پارچه مرطوب و بسیار داغی بر روی آن قرار داد. به این ترتیب چرک به سوی لایه بیرونی پوست حرکت میکند و راحتتر خارج میشود. اما بهتر است این کار را یک پزشک یا پرستار انجام دهد تا چرک کاملاً خارج شود. نباید جوشها را با انگشت و ناخن فشار دهیم، زیرا این کار باعث میشود عفونت بیشتری منتشر شود.هنوز دانشمندان نمیدانند که چگونه میتوان از ظاهر شدن جوشها جلوگیری کرد. بعضیها معتقدند که با شستشوی مرتب پوست میتوان از ورود میکروبها به روی پوست جلوگیری کرد. برخی، بخصوص جوانان، از جوشهای مخصوص دوران جوانی رنج میبرند. این افراد حتی تا ده بار در روز صورت خود را میشویند، اما هرگز موفق نمیشوند این مشکل را حل کنند.
در واقع یک شستشوی خوب و کامل برای از بین بردن باکتریهایی که در داخل منافذ پوست قرار دارند، کافی نیست. بعضی از افراد در ناحیه صورت و بالا تنه و پشت بدنشان، جوشهای زیادی دارند. این افراد، میزان ترشح چربی پوستشان بسیار زیاد است، در نتیجه منافذ پوست آنها مکان مناسبی برای رشد و تکثیر باکتریهاست.صابونها و کرمهای مخصوصی برای جوش وجود دارد. اگراین صابونها و کرمها موثر واقع نشوند، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد تا نسبت به درمان آن اقدام شود. معمولاً چند ماه طول میکشد که نتیجه مطلوبی از درمان گرفته شود.
گفته میشود که یک تغذیه خوب از ظاهر شدن جوش جلوگیری میکند. برای جلوگیری از بروز جوشها باید قند و مواد چربی را از غذاهای روزمره حذف کنیم و بهتر است به جای آنها بیشتر از سبزیجات و مواد خام و پخته استفاده کنیم. اما این مطلب هنوز به طور علمی ثابت نشده است. معمولاً جوشها از سن 19 یا 20 سالگی ظاهر میشوند و حتی بعد از آن هم گاهی یک یا چند جوش بر روی پوست دیده میشود. برگرفته از کتاب شاداب و سرحالتنظیم:بخش کودک ونوجوان*******************************مطالب مرتبطساخت آسمان خراش از چه زمانی آغاز شد؟ بیا با هم بدانیم معنی پرچم قاره ناشناخته کاغذ را چگونه تهیه میکنند؟ آکروپولیس پرچم صدا شناسی شما هم بدانید شما هم بدانید
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 310]