واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: خوب، بد و عجيب!
امسال هم مثل سال قبل پنج روز اول جشنواره فيلم فجر اختصاص به بخش بينالمللي آن داشت. اين بخشهاي مسابقهاي شامل جام جهاننما (مسابقه بينالمللي)، در جستوجوي حقيقت (سينماي معناگرا) و جلوهگاه شرق (سينماي آسيا) ميشد. دو بخش جشنواره جشنوارهها و نمايش هاي ويژه هم تعدادي از محصولات جديد سينماي جهان را- كه در جشنوارههاي مختلف بينالمللي با موفقيتهايي روبهرو شده اند- به نمايش گذاشتند. هفت فيلم ايراني هم در سه بخش مختلف مسابقهاي بينالمللي، با بقيه محصولات خارجي براي به دست آوردن سيمرغهاي بلورين به رقابت برخاستند. گزارش زير در باره فيلمها، در حال و هواي هفته اول جشنواره است.خوب، بد و عجيب، سال گذشته ميلادي پرفروشترين فيلم سال كره جنوبي شد و نشان ميدهد هنرمندان كرهاي، توان خوبي براي كار در گونههاي مختلف سينمايي دارند.پاسخ زود هنگاممعمولاً همه جشنوارهها فيلمهاي مهم خود را در روزهاي پاياني به نمايش ميگذارند. اما مهمترين فيلم ايراني جشنواره «وقتي همه خوابيم» ساخته بهرام بيضايي، از آنجا كه به جز بخش مسابقه سينماي ايراني، در بخش مسابقه بينالملل هم حضور داشت، در دومين روز جشنواره نمايش داده شد. طبق معمول همه فيلمهاي فيلمسازان سرشناس، سينماهاي نمايش دهنده اين فيلم بسيار شلوغ بود و عده زيادي نتوانستند فيلم مورد علاقه خود را ببينند. حتي كار نمايش اين فيلم به بازار سياه بليت هم رسيد. نكته جالب اين است كه تهيهكنندگان فيلم از مدتي قبل از جشنواره گفته بودند، قصد دارند وقتي همه خوابيم را براي تعطيلات نوروز به روي پرده سينماها بفرستند.سقوط» محصول مشترك هند و انگلستان هم فيلمي خاص كودكان و نوجوانان است كه قصهاي فانتزي و شاهپريانگونه دارد.اتفاق خودش نمي افتدحتي صنعت سينما هم وقتي قرار باشد در فيلمي از بهرام بيضايي به تصوير كشيده شود، حال و هواي خاصي خواهد داشت و مثل آن چيزي نيست كه معمولاً در فيلمهاي ديگر ميبينيم.
بيضايي در اين فيلم يك بار ديگر تسلط خود را بر دوربين، فضاسازي، گفتوگوها (ديالوگها) و شخصيتپردازي نشان ميدهد. نگاه او به دنياي سينما و پشت پرده آن، نگاه خاص هميشگي او به محيط دنياي پيرامونش است.بيضايي سال قبل قرار بود «اتفاق خودش نمي افتد» را بسازد كه قصه آن هم درباره سينما بود. اما اين فيلم جلوي دوربين نرفت و بيضايي فيلم نامه اش را منتشر كرد. «سگكشي» آخرين فيلم بيضايي حدود هشت سال قبل به نمايش عمومي درآمد و وقتي همه خوابيم نشان ميدهد كه ارزشش را داشت كه اين همه سال، منتظر فيلم تازهاي از اين هنرمند با تجربه باشيم.مرا به خانهام ببر«ياريك» محصول سينماي روسيه كه به صورت مشترك توسط «سسيل هنري» و« آلكساندر لازلو» كارگرداني شده، يك كار متوسط است كه بدون دليل قصهاش را كش ميدهد. ياريكياريك» فيلمي درباره كودكان است كه مخاطبان آن بزرگسالان هستند.خط اصلي فيلم در باره كودكان روسي است كه گم و ناپديد ميشوند و هيچكس اطلاعي از سرنوشت آنها پيدا نمي كند (قصه فيلم ميگويد ياريك شخصيت كودك قصه به خارج از كشور قاچاق ميشود، تا اعضاي بدنش به فروش برسد) اما فيلم اين نكته را در پنج دقيقه پاياني خود مطرح ميكند. جالب است كه اكثر بازيگران بزرگ فيلم مصنوعي بازي ميكنند و فقط بازيگر كودك نقش ياريك است كه بازي طبيعي دارد.حتي صنعت سينما هم وقتي قرار باشد در فيلمي از بهرام بيضايي به تصوير كشيده شود، حال و هواي خاصي خواهد داشت و مثل آن چيزي نيست كه معمولاً در فيلمهاي ديگر ميبينيم.كاپيتان چهطوري؟آدم از سينماي كشور اردن انتظار يك فيلم گرم و صميمي را ندارد. اما «كاپيتان ابورائد» از ما ميخواهد در تصميم خود تجديد نظر كنيم. اين فيلم هم مثل ياريك محصول سينماي كودك و نوجوان است و قصه دوستي يك پيرمرد با گروهي از بچههاي يك محل را به زباني شيرين تعريف ميكند. خيلي از حالتها و صحنههاي فيلم شبيه حال و هواي مردمان كشور خودمان است و كارگردان در تعريف يك قصه ساده، با موفقيت عمل ميكند.سفر به مشهد«هر شب تنهايي» ، سومين قسمت از سهگانه رسول صدر عاملي است كه با مضمون مشهد و زيارت ساخته شده است. اين بار يك زوج جوان راهي مشهد ميشوند. زن (با بازي ليلا حاتمي) بيمار است و به همين دليل درگيري ذهني شديدي با خودش دارد. مهمترين عاملي كه باعث بازگشت او به زندگي و كسب اميد ميشود، دخترك گمشدهاي است كه به زباني بيگانه حرف ميزند و زن هيچ يك از حرفهاي او را نميفهمد. نمك فيلم هم همين دخترك سياه چهره است. صدرعاملي در فيلم تازهاش، از ديالوگ استفاده خيلي زيادي كرده است و تكگوييهاي دروني زن جوان، سوار بر قصه فيلم و تصويرهاي آن است.خونخوار دوست داشتني!همه ما از دوران كودكي شنيدهايم و خواندهايم كه چنگيزخان مغول، ديكتاتوري مستبد بود كه با تجاوز به كشورهاي همسايه، به قتل و غارت پرداخت. حتي وقتي ميخواهيم از بدذاتي و درنده خوبي كسي صحبت كنيم، او را با چنگيز مقايسه ميكنيم. اين حس را به جز ما، مردم كشورهايي مثل چين و هند هم دارند،
زيرا چنگيز به اين كشورها هم حمله كرد. اما «مغول» محصول روسيه، قزاقستان و آلمان- كه سال قبل يكي از پنج نامزد اصلي دريافت اسكار بهترين فيلم خارجي سال هم شد- چنگيز مغول را مردي مهربان، دوست داشتني و عاقل نشان ميدهد كه دشمنان ستمگري داشت، ولي در همه حال به فكر خوشبختي مردم سرزمينش بود. «مغول» خيلي خوش ساخت است و چشماندازهاي زيباي مغولستان را به شكلي جذاب در معرض ديد بينندگان خود قرار ميدهد. اين فيلم، ثابت كننده آن حرف قديمي است كه ميگويد: «سينما ميتواند بهترين دروغها را به شكلي طبيعي و واقعي به نمايش بگذارد.» نكته اصلي اين است كه فيلمساز، فيلم خود را با چه ديدگاهي ميسازد.اين قصه درباره چيه؟«سقوط» محصول مشترك هند و انگلستان هم فيلمي خاص كودكان و نوجوانان است كه قصهاي فانتزي و شاهپريانگونه دارد. صحنههاي رويايي و فانتزي فيلم قشنگ كار شده و زيبا هستند. ولي خود فيلم حرفي براي گفتن ندارد. يك مرد بيمار براي دختركي كه دستش شكسته در داخل بيمارستان ، قصه اي خيالي تعريف ميكند. شخصيتهاي اين قصه اي خيالي، همان آدمهاي واقعي هستند كه در داخل بيمارستان حضور دارند و كار ميكنند. اينطور به نظر ميرسد كه كارگردان اول جلوههاي ويژه فيلمش را درست كرده و بعد تلاش كرده كه براي اين جلوهها يك قصه خلق كند. منتقدان، اين فيلم را با موفقترين محصول دو سال قبل سينماي كره به نام «ميزبان» مقايسه ميكنند كه در گوئه فيلمهاي هيولايي و فاجعهاي ساخته شد و موفقيت خيلي زيادي كسب كرد.چشم در برابر چشمسينماي آمريكا در طول چند سال گذشته تعدادي از فيلمهاي ترسناك ژاپني و آسيايي را- كه به دليل قصههايش در گونه (ژانر) سينماي معناگرا قرار ميگيرند- دوبارهسازي كرده است. در بين آنها «حلقه» موفقترين كار بوده است. با وجود ناموفق بودن بقيه اين فيلمها، هنوز هم فيلمسازان آمريكايي، مشتاق دوبارهسازي اين محصولات ژاپني هستند. چشم، هم يكي از آنهاست كه صحنه به صحنه از روي نسخه آسيايي بازسازي شده است. قصه فيلم درباره زن نابينايي است كه پس از بينا شدن، حالا چيزهايي را هم ميبيند كه نبايد ببيند. تماشاگراني كه پيگير اين نوع فيلمهاي «ماورايي»بوده اند (منظور روح سرگرداني است كه پس از مرگ، زمين را رها نميكند و ميخواهد در باره يك اتفاق شوم هشدار بدهد) از همان ابتداي فيلم، ميتوانند بقيهاش را حدس بزنند. با اين حال، فيلم در اواخر خود يك صحنه بسيار زيباي انفجاري دارد كه خيلي هم خوب كار شده است. براي كساني كه شاهد تماشاي اين فيلم بودهاند، ديدن اين صحنه، غافلگيري خوبي است.
چي، چي و چي؟!سينماي كره جنوبي در سالهاي اخير موفقيتهاي خوبي در زمينههاي مختلف داشته و هنرمندان آن در گونه (ژانر)هاي مختلف سينمايي، كارهاي خوب و قابل دفاعي ارائه كردهاند. خوب، بد و عجيب، سال گذشته ميلادي پرفروشترين فيلم سال كره جنوبي شد و نشان ميدهد هنرمندان كرهاي، توان خوبي براي كار در گونههاي مختلف سينمايي دارند. منتقدان، اين فيلم را با موفقترين محصول دو سال قبل سينماي كره به نام «ميزبان» مقايسه ميكنند كه در گوئه فيلمهاي هيولايي و فاجعهاي ساخته شد و موفقيت خيلي زيادي كسب كرد.سرما و خلوتي سينماها؟جشنواره در پنج روز اول خود خيلي شلوغ نبود و به جز يكي دو فيلم، تماشاگران ميتوانستند به راحتي با خريد بليت از گيشه نمايش، به تماشاي فيلمها بنشينند. مهمترين دليل اين امر را ميتوان به نمايش فيلمهاي بخش بينالمللي در پنج روز اول جشنواره مربوط كرد. از يك سو، در جشنواره فجر هميشه اشتياق بيشتري براي تماشاي فيلمهاي ايراني وجود دارد و از سوي ديگر، ميتوان چنين گفت كه تعداد زيادي از فيلمهاي خارجي جشنواره قبل از اين توسط علاقهمندان و پيگيران سينما، روي« ديويدي» ديده شده است. خيليها ميگويند از امروز، سينماهاي نمايش دهنده فيلمها پر از تماشاچي خواهد شد.تماشاگران سينما ميخواهند ببينند هنرمندان ايراني براي سال جديد چه كردهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 495]