واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آشنايي با ماهوارهبر سفير 2 «ماهواره بر سفير2» موشک حامل ماهواره از کلاس سبک است که ميتواند ماهوارهاي سبک را در مدار LEO قرار دهد.کمترين ارتفاع مدار آن 250 کيلومتر و ارتفاع اوج آن در حدود 500 کيلومتر است. «ماهواره بر سفير2» دو مرحلهاي بوده و در هر مرحله از موتورهاي جداگانه استفاده شده است.بخش محموله نيز بر روي مرحله دوم نصب ميشود، محموله متشکل از ماهواره، آداپتور و فيرينگ است. فيرينگ پوشش محافظ دو تکهاي است که بر روي مرحله دوم نصب شده و ماهواره را در بر ميگيرد و از آن در برابر شرايط نامساعد محيطي محافظت ميکند، اين پوشش به محض خروج از جو باز شده و جدا ميشود. طول «ماهواره بر سفير2»در حدود 22 متر، قطر آن 1 / 25 متر و وزن آن بيش از 26 تن است. «ماهواره بر سفير2» اولين حامل ماهواره ساخت ايران است و با پرتاب موفق آن، توانايي کشور در قراردادن محموله هاي سبک در مدار پايين زمين به اثبات مي رسد. ماموريت سفير قراردادن ماهواره اميد به وزن حدود27 کيلوگرم در مداري به ارتفاع حضيض 250 کيلومتر است.
سابقه فنيارسال محموله به فضا معمولاً با موشکهاي غول پيکر انجام ميشود و تنها مراکزي ميتوانند وارد اين مقوله شوند که ساختار کارشناسي و فناوري لازم را دارا باشند. نکته مهم اين که در «ماهواره بر سفير2» بيش از 10 هزار تنوع قطعه به کار رفته است. سهم قطعات پيچيده صنعتي در آن قابل توجه است و تمام قطعات توليدي آن در صنايع داخلي ساخته ميشود. صنايع توليد بخشهاي مختلف «ماهواره بر» : الف: بخش طراحي و تحقيقات براي تحقيقات، طراحي و توليد يک «ماهواره بر» بخش طراحي با توجه به انتظارات کارفرما طراحي کلان «ماهواره بر» را انجام ميدهد و سپس مشخصات مورد نياز خود را از مجموعههاي موتور و پيشرانه، سوخت، هدايت و کنترل، سازه و محفظه ماهواره معلوم ميکند. پس از آن صنايع سيستم، به عنوان کارفرما براي سازنده اجزاء فوق عمل کرده پروژههاي مختلفي براي هر يک از صنايع تعريف ميکند.
ب: صنايع موتور «ماهواره بر سفير 2» داراي دو موتور مرحله يک و مرحله دو ميباشد که هر دو در اين صنايع ساخته ميشود. موتور مرحله اول که موتور اصلي پرتاب ميباشد قادر است محموله 26 تني را تا ارتفاع 68 کيلومتر حمل نمايد و پس از آن با جدايش مرحله اول مامويت موتور مرحله دوم شروع ميشود که خود از دو موتور تشکيل شده است و علاوه بر ايجاد پيش رانش با تغيير زوايه امکان کنترل مرحله دوم سفير را فراهم مينمايد. در صنايع موتور فرآيندهاي پيچيدهاي در ساخت قطعات، محفظه موتور، انژکتورها و توربوپمپها وجود دارد که تماماً با توان داخلي انجام ميشود. ج: صنايع سازهسازههاي فضايي به خاطر نوع کابرد از ويژگيهاي خاص برخوردارند، و علاوه بر سبک بودن بايستي داراي تحمل خوب مکانيکي باشند تا در برابر فرکانسهاي لرزش و تنشها و فشارهاي دروني و بيروني مقاومت نمايند. لذا نياز به تخصص بالاي طراحي و فناوري قابل قبول توليد ميباشد تا مواد مورد نظر انتخاب شده و اجزاء ساخته شوند و به روشهاي علمي و مهندسي اتصالات صورت گيرد. د: صنايع سوخت «ماهواره بر ها» در جهان از سوختهاي خاص استفاده مينمايند که تامين آنها به هيچ وجه از منابع خارجي ميسر نميباشد لذا در اين صنايع تاسيسات صنعتي سوختهاي مورد نياز ايجاد شده که توانايي تامين نيازهاي صنايع موتور و بخشهاي تحقيقاتي را دارا ميباشد. مهندسين طراحي در اين صنايع بدون نياز به کمک خارجي کارخانجات لازم را طراحي و به بهره برداري رسانيدهاند. هـ: صنايع هدايت کنترل در اين صنايع دهها مجموعه الکتريکي و الکترونيکي که در سامانه پرتاب ماهواره کاربرد دارند، طراحي و ساخته ميشود. قطعات الکترونيک را بخش آماد تهيه ميکند و قطعات توليدي در بخشهاي صنعتي توليد ميشوند بلوکهاي کامپيوتر پرواز، سيستم ناوبري، منابع تغذيه، باطريها، عملگرها، فشارسنجها، کابلاژ و کليه تسترهاي ذاتي بلوک ها، تستر «ماهواره بر» و تستر پرتاب در اين صنايع طراحي و ساخته ميشوند. و: صنايع تجهيزات پرتاب در اين صنايع کليه تجهيزات حمل و آماده سازي «ماهواره بر» و تجهيزات ميدان تست و پرتاب «ماهواره بر» ساخته شده و نصب ميگردند برج سرويس مستقر در ميدان نيز در اين صنايع طراحي و ساخته شده است. همچنين آماده سازي قبل از پرتاب و شارژ سوخت در اين ميدان انجام ميشود. ز: صنايع ساخت سنسور در صنايع هوافضايي ساخت سنسورهاي شتاب و سرعت از عوامل تعيين کننده و توانمندي در اين زمينه گام مهمي در ساخت سيستمهاي ناوبري است. گردآوري: محسن مرادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 348]