واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تحقق يک رويازبان، قويترين ماهيچه در بدن انسان است که با استفاده از آن ميتوان به بيان خواستهها پرداخت. دانشمندان در تلاش هستند تا کارکردي جديد براي زبان بيافرينند.
«ميثم قوانلو»، مهندس [ايراني] شاغل در موسسه فناوري جورجيا توانسته است سيستمي متشکل از حسگرها، آهن رباط و تجهيزات الکترونيکي بيسيم را در قالب مجموعهاي به نام «Tongue Drive» يا «راهبري زباني» طراحي کند که به افراد معلول و قطع نخاعي امکان ميدهد براي انتقال فرمانهاي خود به ويلچرهاي الکترونيکي يا رايانهها، از حرکات زبان استفاده کنند. در اين حالت زبان به مانند يک اهرم فرمان يا Joystick عمل ميکند.دکتر قوانلو ميگويد: «علت انتخاب زبان انسان به عنوان اهرم فرمان در اين سيستم، به ويژگيهاي اصلي اين ماهيچه از جمله پرتحرک بودن و انعطافپذيري و آسيبناپذيري آن در مقابل صدمات وارد آمده بر نخاع يا فلج عصبي- ماهيچهاي ارتباط پيدا ميکند (زبان از طريق عصبهايي خاص، مستقيما به جمجمه و مغز متصل است و به نخاع وابسته نيست).هسته مرکزي دستگاه اختراعي آقاي قوانلو را آهنربايي به اندازه يک عدس تشکيل ميدهد که بهصورت موقت به زبان فرد معلول وصل ميشود و به طور دائم، سيگنالهاي خاصي را به سمت حسگرهاي مغناطيسي پرقدرتي که در گوشي مخصوص نصب شدهاند، ميفرستد. اين حسگرها قادرند موقعيت آهن رباي متصل به زبان فرد را در سه جهت شناسايي کرده و اطلاعات مربوط به حرکات زبان را به يک رايانه همراه (لپتاپ) منتقل کنند نرمافزار ويژهاي که بر روي اين لپتاپ نصب شده است، وظيفه دارد تا با توجه به نوع حرکت زبان و معناي قراردادي آنکه به صورت برنامهريزي شده در اختيار رايانه قرار گرفته است، مفهوم فرمان و خواسته کاربر را شناسايي و سپس آن را به ساير وسايل الکترونيکي منتقل کند. به عنوان مثال، کاربر ميتواند با حرکت دادن زبان خود به چپ و راست، نشانگر رايانه را به طرفين حرکت دهد يا براي کليک کردن بر روي يک گزينه،زبان خود را به کام دهان بچسباند و رايانه پس از دريافت فرمان از سوي کاربر به صورت بيسيم با ساير وسايل الکترونيکي، برقراري ارتباط کرده و به آنها فرمان ميدهد.
به عقيده دکتر «سوزان هاولي» رئيس بنياد علمي کريستوفر و دانا ريوي که از تحقيقات دکتر قوانلو حمايت مالي کرده است، اين فناوري «امدادگر» ميتواند به افزايش توانايي و اميد به زندگي- در ميان افرادي که دچار ضايعه قطع نخاع شدهاند- کمک کند سيستم راهبردي زباني داراي مزيتها و قابليتهاي بسياري در مقايسه با وسايل مشابهي است که با هدف کمک به افراد قطع نخاع اختراع شدهاند به عنوان مثال، در روش برقراري تماس بين مغز و رايانه، تعداد زيادي الکترود به جمجمه فرد معلول متصل ميشود يا اينکه پس از يک عمل جراحي پيچيده بر روي سلولهاي مغز او کاشته ميشود، حال آنکه آهن رباي کوچک مورد استفاده در سيستم اختراعي آقاي قوانلو، به آساني قابل اتصال به زبان فرد معلول بوده و در صورت عدم نياز به آن، به آساني قابل جدا شدن است. از سويي ديگر، در دستگاههايي که اخيراً ساخته شدهاند و به فرد معلول اين امکان را ميدهند تا با استفاده از حرکات چشم، سر يا گردن به دستگاههاي الکترونيکي فرمان دهند، مشکلاتي چون عدم تشخيص دقيق فرمانها و يا اشتباه گرفتن حرکتهاي غيراداري و طبيعي اين اندامها به عنوان فرمان به دستگاه مشاهده شده است که چنين ضعفهايي در سيستم راهبري زباني آقاي قوانلو وجود ندارد و با استفاده از اين سيستم ميتوان تعداد زيادي فرمان را با دقت و سرعت بسيار بالا به وسايل الکترونيکي متصل به سيستم انتقال داد. پس از آزمايشهاي موفقي که روي اين سيستم در موسسه فناوري جورجيا صورت گرفت، دو شرکت آمريکايي به طور همزمان براي به ثبت رساندن و توليد انبوه اين سيستم اعلام آمادگي کردند و در صورت به وجود نيامدن مشکلي خاص، اين محصول تا پايان سال 2009 به توليد انبوه خواهد رسيد و قيمت احتمالي آن نيز کمتر از ده هزار دلار خواهد بود.
با اين همه، موسسه فناوري جورجيا تنها سازماني نيست که به فکر استفاده از زبان براي بهبود وضعيت زندگي افراد معلول افتاده است، شرکت Think A Move در اوهايو، سيستمي متفاوت طراحي و ساخته است که در آن به جاي آهنربا از يک ميکروفون کوچک که در گوشي تعبيه شده، استفاده ميکند. اين ميکروفون قادر است تغيير فشاري که در نتيجه حرکت زبان در گوشي داخلي به وجود ميآيد، را رديابي و درک کند و با توجه به برنامهاي که به رايانه متصل به اين گوشي داده شده است، فرمان مورد نظر فرد معلول را به وسايل الکترونيکي ديگر منتقل کند. نمونهاي از اين سيستم مبتکرانه که براي فرمان دادن به يک ويلچر الکترونيکي طراحي و ساخته شده است، با قيمت 6 هزار دلار به بازار عرصه شده است. با اين همه، تعداد فرمانهاي قابل تشخيص توسط اين سيستم، محدود (نزديک به 10 فرمان) است. گردآوري: محسن مرادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 404]