واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: از ترکمنچای تا لس آنجلسدیروز خبری عجیب و قابل تامل در برخی رسانه ها منتشر شد و آن برگزاری کنسرت لس آنجلسی در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان بود! در گزارش «تابناك» می خوانیم: این كنسرت كه با تبلیغات سراسری شبكه داخلی جمهوری آذربایجان با نام «لیدر»، همراه شده بود، به ادعای مسئولان این كشور، بیشتر بلیتهای آن توسط ساكنان شهرهای تبریز، تهران، اردبیل و آستارا خریداری شده بود. نكته جالب توجه اینكه تبلیغات این شبكه كه به راحتی در شهرهای شمال غرب كشور قابل دریافت بود، در حالی مردم را ترغیب به شركت در این كنسرت میكرد كه شبكههای استانی و داخلی در این شهرها به سختی قابل استفاده هستند.بنا بر این گزارش، به گفته مسئولان آذربایجانی، این كنسرت با حمایت و سفارش و سرمایهگذاری اسرائیل در باكو برگزار شد كه با هدف جلب توریستهای ایرانی و گسترش گردشگری انجام شده است.به گفته این مسئول آذربایجانی، اسرائیلیها علاقه خاصی به استفاده و دعوت از خوانندگان ایرانی مقیم لس آنجلس برای اجرای برنامه در آذربایجان و شركت مردم ایران در آن از خود نشان میدهند.اگرچه ما سابقه چنین برنامه هایی را نیز در دوبی و کشور امارات داشتیم اما سوال اصلی آن است که چگونه کشوری که تا یکی دو قرن پیش جزئی از خاک ایران بود و مردمانش با ایرانیان آذری ترک زبان نسبت خانوادگی و تشابه مذهبی دارند ،تبدیل به یک تهدید فرهنگی شده است؟!
سوال اصلی آن است که چگونه کشوری که تا یکی دو قرن پیش جزئی از خاک ایران بود و مردمانش با ایرانیان آذری ترک زبان نسبت خانوادگی و تشابه مذهبی دارند ،تبدیل به یک تهدید فرهنگی شده است؟!جمهوری آذربایجان از نقاط بسیار کلیدی بود که در صورت سیاستگزاری صحیح دستگاه سیاست خارجی و فرهنگی می توانست و می تواند به یکی از مناطق فرصت زا برای ایران تبدیل شود. دلایل این امر عبارتست از:1-سابقه تاریخی مشترک: آذربایجان از کلمهی "آتروپات" (از ایالات هخامنشی) گرفته شده است. این کلمه شکل یونانی نام آذربایجان به زبان مادی و به معنی تحت حمایت آتش مقدس است. نام آتروپات توسط استرابو، مورخ یونانی آورده شده و در متون پهلوی نیز به صورت آذربادگان آمده است.پس از اسلام نیزدر قرن پانزده میلادی خانات محلی تحت سلطه آق قویونلوها، تا به سلطنت رسیدن شاه اسماعیل صفوی به قسمت عمده آران، شروان و قره باغ تسلط داشتند. آران و شروان (جمهوری آذربایجان) جزو اولین مناطقی بود که شاه اسماعیل یکم صفوی تحت سلطه خود در آورد. بعد از جنگ تاریخی چالدران این منطقه به اشغال ترکان عثمانی درآمد تا دو باره هشتاد سال بعد ایرانیان(شاه عباس) موفق به بازپسگیری این منطقه شدند. در قرون بعد آذربایجان تحت حکومت افشاریه و سپس در داخل حکومت قاجاریه قرار داشته که در نهایت در عهد فتحعلی شاه قاجار در پی قرارداد گلستان وترکمانچای میان ایران و روسیه از ایران جدا و ضمیمه روسیه تزاری شد.2-اشتراکات مذهبی: پیرامون 70 درصد مردم جمهوری آذربایجان شیعه هستند و کلاً 93.4 درصد مردم این کشور مسلمان بوده و 4.8 درصد مسیحی ارتدکس و بقیه (2.4 درصد) پیرو کیشهای دیگرند.جمهوری آذربایجان پس از جمهوری اسلامی ایران، دومین کشوری در جهان است که اکثر جمعیت آن را شیعیان تشکیل میدهند3-اشتراکات فرهنگی: برگزاری جشن نوروز و موسیقی سنتی مقامی نشانههای نزدیکی و تأثیر ماندگار و تاریخی به فرهنگ ایرانی هستند. از لحاظ ادبیات نیز شعرایی مانند خاقانی شروانی و نظامی گنجوی از خاک جمهوری آذربایجان فعلی بر خواستهاند و تأثیرهای اساسی در ادبیات فارسی داشتهاند.
نکته بسیار مهم در عصر امروز در سیاست بین الملل تبدیل تهدیدها به فرصت ها است.کشورها با مدیریت استراتژِیک چالشها را تبدیل به فرصت می کنند و حال این که جمهوری آذربایجان نه تنها یک چالش نبوده است بلکه این سرزمین دارای بیشترین اشتراکات فرهنگی با ایران می باشد. متاسفانه در سالهای گذشته این کشور به ترکیه به جای ایران هم گرایی پیدا کرد و پان ترکیسم را ترویج نمود.هم گرایی با غرب و اسراییل نیز از اصول سیاست خارجی این کشور بوده است.هم چنین دولت جمهوری موروثی!آذربایجان اگرچه غرب گرا و سکولاریست است اما درباره آزادی های مذهبی و سیاسی برای مخلفان دارای سختگیری بوده و کمترین مدارایی به خرج نمی دهد.حال با این اوصاف مسوولین سیاست خارجی کشور باید تدبیری بیاندیشند که ابتدا تهدیدهای فرهنگی این چنینی از سوی بخش جدا شده سرزمین ایران شکل نگرفته و ثانیا با توسعه مناسبات فرهنگی و اقتصادی زمینه هم گرایی مثبت را فراهم سازند.در عصر حاضر تعلق به سرزمین صرفا با خاک سنجیده نمی شود.بلکه تمایل فرهنگی و ذهنی در عصر جهانی شدن مبنا هویت بخشی است.مبادا با ترویج ابتذال لس آنجلسی ترکمنچای دیگری در پیش باشد..... سید حسین زرهانیگروه جامعه و سیاست
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 343]