واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: انتقاد مجید مجیدی از ورزش
بچههای مدرسهای در پكن در حالی كه بیش از 100سال از جنبش المپیك میگذرد، 100سالگی مدرسهشان را با رنگهای 5 حلقهای المپیك جشن میگیرند. این آغاز فیلم 5 دقیقهای مجید مجیدی با عنوان "پرواز رنگها" برای المپیك پكن است. به نقل از ایسنا، جمعی از نمایندگان رسانههای گروهی اعزامی به بازیهای المپیك پكن به همراه مسئولان كمیته ملی المپیك میهمان مجید مجیدی كارگران بزرگ كشورمان بودند تا در كنارش فیلم افتخار آمیز "پرواز رنگها" را دیده و با وی در ارتباط با المپیك به گفتگو بنشینند. مجیدی كه بسیار آرام و كمی اندوهبار از درگذشت دوست و همكارش خسرو شكیبایی بود، در ارتباط با فیلم كوتاهش گفت:« بیش از دو سال پیش بود كه شهرداری پكن به عنوان مجری اصلی طرح از مردم این شهر در ارتباط با انتخاب پنج كارگردان برای ساخت فیلم كوتاه بازیهای المپیك نظرخواهی كرد. در این نظرخواهی تعداد زیادی كارگردان از سراسر دنیا با مشخصههای خاص اعلام شده بودند كه بیشتر كارگردانهایی بودند كه آثارشان در چین پخش شده بود.»وی افزود: «براین اساس با توجه به اینكه فیلم "بچههای آسمان" تاكنون 17 بار از تلویزیون ملی چین پخش شده بود، مردم پكن من را به عنوان یكی از نخستین كارگردانها انتخاب كردند. این گونه بود كه دو سال پس از من و چهار كارگردان دیگر از كشورهای فرانسه، ایتالیا، استرالیا و هنگكنگ دعوت شد كه در فیلمی وضعیت پكن را در ارتباط با بازیهای المپیك توصیف كنیم. قرار هم بر این شد كه همه گارگردانها براساس نگاه خودشان به موضوع بنگرند.» کارگردان کشورمان ادامه داد:«برای این فیلم سه تا چهار سفر مقدماتی به پكن داشتم. در آن سفرها موضوعهای مختلفی را در نظر داشتم. اما نكتهای كه در این میان نظر من را جلب كرد، حضور نسل جوان، پرتلاش و پرانگیزه در چین بود. نسلی كه پس از انقلاب فرهنگی این كشور خدمات شایستهای را در این كشور انجام داده بود. دگرگونی چین در این سالها بسیار حیرتانگیز بود. از طرفی دیگر من در این فیلم پنج دقیقه وقت داشتم تا تاریخ پنج هزار ساله چین را به تصویر بكشم. كار سختی بود. ایدههای مختلفی هم به من رسید تا اینكه در بازدید از مكانها به مدرسهای در پكن رسیدم كه كلید اصلی كار من شد.»
وی در این رابطه یادآور شد: «چیزی حدود 105 سال از قدمت این مدرسه میگذشت كه تاحدودی برابر قدمت تاریخ المپیك بود. این تقارن خوبی برای ما بود. این طور شد كه برنامهریزی كردیم. فیلم با صدای مدیر مدرسه كه به دانشآموزان جشن یكصد سالگی مدرسه را نوید میدهد، آغاز میشود. از طرفی دیگر این مدرسه یك ارتباط خاص دیگر هم میتواند با المپیك داشته باشد. نام این مدرسه "لوشین" بود. او یكی از نویسندههای مطرح چین بود كه نقش اساسی در تحول مردم چین پس از شكستهای جنگ جهانی داشت. اگر به دقت به سخنان لوشین توجه كنیم، تمام شعارهای المپیك را میتوان در سخنانش دریافت.» یكی از كارگردانهای برتر المپیك در ادامه توصیف فیلمش افزود: «عنصر رنگ در چین خیلی مهم است. رنگ زرد رنگ تاریخ و پادشاهی، رنگ قرمز رنگ ملی چین، رنگ بنفش رنگ آیینهای سنتی، رنگ آبی رنگ مدرنیته و رنگ سبز رنگ طبیعت است. از طرفی همین رنگها 5 حلقه المپیك را هم تداعی کرده كه البته ما از بنفش به جای سیاه استفاده كردهایم.» در فیلم پرواز رنگها دهها نوجوان چینی كه در صفهای مدرسه با لباسهای پنجگانه و پنج رنگ خود ایستادهاند در انتظار آغاز جشن یكصد سالگی مدرسهشان هستند. در ادامه فیلم این نوجوانان سوار بر دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه ملی چین چندین بادكنك همرنگ لباسهای خود را با خود و در دستههای بسیار زیاد به همراه داشته در این وضعیت زیبا مكانهای مختلف شهر پكن را طی كرده و چشمهای ناظران را به خود خیره میكند. اما صحنه اوج فیلم زمانی است كه بچهها با شمارش معكوس بادكنكهای زیبا و رنگی را در آسمان شهر پكن رها كرده و صحنهای بسیار جذاب را بوجود میآورند. در این لحظه فیلم به نمایش مردم در موقعیتهای مختلف شهر پكن میپردازد كه مات و مبهوت زیبایی بادكنكها در آسمان شهر پكن هستند. صحنه نهایی فیلم زمانی است كه همه بادكنكها در آسمان جمع شده و پنج حلقه المپیك را به نمایش درمیآورند. همه این صحنهها اضافه آهنگ بسیار زیبا و حماسی و سنتی از شرق آسیا شده و حال و هوای خاصی به بیننده از وضعیت شهر پكن برای بازیهای المپیك القا میكند. مجیدی اضافه کرد: «این فیلم چیزی حدود یك میلیون دلار بودجه داشت و بدون اغراق به اندازه همه سینمای ایران عوامل و امكانات در اختیار من بود. زمانی كه روز نخست برای كار رفتم، یك خیابان را برای اینكار بسته بودند و در آن روز تعطیل تعداد زیادی آدم به خیابان آمده بودند. با خودم گفتم اینها چه قدر بیكارند كه برای یك فیلم به خیابان آمدهاند، اما دیری نگذشت كه فهمیدم همه اینها عوامل فیلمبرداری من هستند. چیزی حدود 140 تا 150 نفر بودند. فقط گروه فیلمبرداری 30 نفر میشدند. فیلم را هم با حمایت ویژه مسئولان چینی در یازده روز كه فرصت داشتیم به اتمام رساندیم.»
وی با بیان اینكه همه اهداف المپیك در این فیلم به نمایش درآمده است، یادآور شد:« همه شعارهای المپیك از جمله امید، شادابی، تلاش، كوشش، یگانگی و اتحاد در این فیلم دیده میشود. حضور نسل جوان به عنوان آیندهسازان هم دلیلی بر این ماجرا است. من امیدوارم كه این شعارها شكل واقعیتری در همه كشورهای در حال توسعه پیدا كند.» كارگردان نامی ایران گفت: « از المپیك لندن هم به من پیشنهاد كار شده است اما هنوز جواب ندادهام. چرا كه چندین پروژه كاری در دست دارم و اولویت كار با آنها است. فكر نمیكنم برای لندن فیلم بسازم.» این فیلم هم اكنون در همه برنامههای تبلیغاتی پكن و خطوط پروازی كشور چین در حال پخش است. وی در مقایسه فعالیتهایی كه چین برای بازیهای المپیك پكن انجام داده با فعالیتهای ایران در ارتباط با میزبانی بازیهای كشورهای اسلامی در سال آینده گفت:« واقعا برای ما جای تاسف دارد چرا كه زمانی كه دو سال پیش من به پكن رفتم، همه فضاهایی كه برای المپیك بود، آماده شده بود. گویی یك شهر جدید برای المپیك ساختهاند. در چین یك عزم ملی برای بازیهای المپیك به وجود آمده بود. از طرفی دیگر در این مدت از من دعوت شد تا فیلمی مشابه برای بازیهای كشورهای اسلامی بسازم. اما، متاسفانه وقتی در جریان امور قرار گرفتم دیدم در حالی كه یك سال به آغاز این بازیها در ایران باقی است، هنوز هیچ كاری نكردهایم.»مجیدی در پایان گفت:«ما درمورد فیلم مذاكره كردیم و قرار شد برای هماهنگیهای نهایی خدمت "علیآبادی" رئیس سازمان تربیت بدنی برسیم. ما به آنجا رفتیم چیزی حدود نیم ساعت تا سه ربع پشت درب اتاق ایشان ماندیم و بعد هم به ما گفتند كه برای مهندس جلسه مهمی پیش آمده و رفته است. من هم عطای این كار را به لقایش بخشیدم. وقتی وضعیت خودمان را با وضعیت خارجیها مقایسه میكنیم این برای ما جای تاسف دارد .» مجیدی از ادامه همكاری خود با المپیك پكن دفاع كرد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]