واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به بهانه بزرگداشت صداي انقلاب در تبريز«سرود» در فرهنگ لغات انقلاب
خبرگزاري فارس: انقلاب براي خود فرهنگ لغات دارد. از ميان كلماتي كه بعد از انقلاب اسلامي يا بهتر است بگويم همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي وارد دايرهي لغات اكثريت مردم شد، عبارت «سرودهاي انقلابي» بود.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز، برخي از اين سرودها حتي قبل از انقلاب ساخته و آمادهي اجرا بودند؛ از جمله سرود معروفي كه هنگام ورود امام در فرودگاه اجرا شد «بوي گل سوسن و ياسمن آيد» و يا سرود «ايران ايران» كه همزمان با پيروزي انقلاب از راديو پخش شد.
در روزهاي بعدي انقلاب، سرود جاي خود را در ميان مردم باز كرد و قسمتي از تاريخ موسيقي را شكل داد كه نقش عمدهي آن حمايت از انقلاب اسلامي بود. در آن دوران به دليل ايجاد تفكر اسلامي در بين مردم، ديگر جايي براي موسيقي دوران رژيم طاغوت نبود و سرودهاي انقلابي جايگزين اين آهنگها شدند. سرودهايي كه گاه از بطن راهپيماييهاي مردمي بوجود ميآمد و براي خود آهنگساز و خواننده پيدا ميكرد.
آهنگسازان از ملودي شعارهاي مردم براي سرودهاي خود آهنگ ميساختند. در اين دوران، برخي ارگانها به ساخت سرودهاي متنوع پرداختند كه از جمله اين ارگانها، امور تربيتي آموزش و پرورش بود كه نقش قابل توجهي را در ترويج سرودهاي انقلابي ايفا كرد. در آن مقطع زماني تقريباً هر مدرسه براي خود گروه سرود داشت و اين سرودها در مواردي تا بيت حضرت امام(ره) هم ميرسيد؛ مانند سرود «قصه بابا» كه توسط بچههاي شهرستان آباده اجرا كرده بودند. تقريباً براي هر اتفاقي در روزهاي اول انقلاب سرودي ساخته ميشد. مانند سرود «شهيد مطهري» كه بعد از شهادت ايشان ساخته شد و دهها سرود ديگر كه هر كدام ارزش خاصي دارند.
با آغاز جنگ تحميلي، سرودهاي حماسي براي خود جايگاه ويژهاي پيدا كرد. اگر چه پيش از آغاز جنگ ايران و عراق و در دورهي انقلاب هم برخي سرودها ساخته شدند كه از ماهيتي حماسي و رزمي برخوردار بودند، اما عمدهي سرودها و آنچه از آن به عنوان موسيقي جنگ بايد ياد كنيم در اين دوره شكل گرفت. شوراي شعر و موسيقي صدا و سيما در اين دوره نقشي تعيين كننده ايفا كرد و برخي از خوانندگان، همچون محمد گلريز و اسفنديار قرهباغي سرودهاي فراواني را با موضوعات متنوع مربوط به جنگ خواندند.
برخي از سرودهايي كه خوانده ميشدند محبوبيت و مقبوليت بيشتري در بين مردم داشتند. اين محبوبيت، شايد به دو دليل باشد؛ اول اينكه اينگونه سرودها حرف دل مردم بودند و ديگر اينكه افرادي كه براي ساخت سرود اقدام كرده بودند افرادي حرفهاي و متبحر بودند. براي مثال، سرود «نيرنگ آمريكا» ساختهي احمدعلي راغب با شعري از استاد حميد سبزواري و با صداي استاد اسفنديار قرهباغي خوانده شد.
كنار هم قرار گرفتن اين چهرههاي شاخص، اثري قابل توجه را خلق ميكند كه سالهاست در حافظه ملت باقي مانده و بسياري از مردم آهنگ و اشعارش را بخاطر دارند.
خطه آذربايجان با داشتن مردان هنرمندي مانند استاد قرهباغي، جايگاه و نقش مهمي در سرودهاي انقلابي داشت. استاد قرهباغي در دوران بعد از انقلاب مسئوليتهاي متعددي مانند رهبري گروه كُر تالار وحدت رهبري گروه كُر صدا و سيما، رئيس مركز سرود و آهنگهاي انقلابي، رياست كميته آواز كلاسيك خانه موسيقي، مسئول موسيقي راديو و نايب رئيس كانون هنرمندان ايران داشته و در زمان تصدي اين مسئوليتها، خدمات ارزندهاي را براي ترويج سرودها و آهنگهاي انقلابي صورت داده است.
.........................
سيدرضا علوي
.......................
انتهاي پيام/غ10
پنجشنبه|ا|21|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]