واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اعتبارات خرد؛ ابزاري براي جنگ با فقرچکيده:اعطاي جايزه نوبل به دکتر محمد يونس که يک اقتصاددان آسيايي است، ايده پرداخت اعتبارات خرد به نيازمندان را در سراسر دنيا به عنوان يک راهکار مناسب، معرفي نموده است. نويسنده با اشاره به خواستههاي تعدادي از نمايندگان کنگره از رييس بانک جهاني در جهت الگوگيري از اين ايده، معتقد است که اين بانک به دليل جهتگيريهاي اقتصادي خاص خود، تمايلي به اين کار ندارد. اما دلايل موفقيت بانک گرامين چه بود؟ پرهيز از ديوان سالاري و کاغذبازي، پرهيز از دريافت وثيقه، گسترش شعب در مناطق محروم و در يک جمله، اقداماتي متضاد با سياستهاي بانکهاي تجاري، از سوي ديگر، در قاره آفريقا نيز ايده پرداخت اعتبارات خرد با موفقيتهاي زيادي روبهرو بوده است که ميتوان با حمايت جهاني از اين سياست، با بحرانهاي اقتصادي و اجتماعي دامنگير اين قاره، مقابله نمود.
چرا 31 سال تجربه موفق براي بانک جهاني در جهت درک اهميت استفاده از اعتبارات خرد براي توانمندسازي و بهبود وضعيت زندگي افراد بسيار فقير، هنوز هم کافي به نظر نميرسد؟در سال 1976 ميلادي، يک استاد جوان اقتصاد به نام محمد يونس به 42 صنعتگر مشغول به کار اما محتاج قرض داد تا آنان را از بدهيهاي متمادي به وامدهندگان رهايي بخشد. آنان ميتوانستند از منافع کار خويش بهرهمند شده و شرايط اقتصادي خانوادههايشان را هم بهبود دهند.اينک با وجود هفت ميليون قرضگيرنده و يک جايزه صلح نوبل، بايد متعجب بود که چرا رييس بانک جهاني روبرت زوليک همچنان از پذيرش خواستههاي 29 عضو برجسته کنگره در جلسله مشترک 3 اکتبر 2007 ميلادي، شانه خالي ميکند؟ اين نمايندهها از زوليک چه خواستهاي داشتهاند؟ چهار خواسته آنان از اين قرار است:1- دو برابر نمودن حجم اعتبارات خرد تخصيصي بانک جهاني از 1% کنوني به 2%2- تعهد پرداخت نيمي از وامها به خانوادههايي با کمتر از يک دلار درآمد سرانه در هر روز؛3- استفاده از ابزارهاي اثربخشتر سنجش فقر در جهت اطمينان از موفقيت طرحها؛4- ارائه گزارش سالانه نتايج؛چرا رئيس بانک جهاني با اين خواستهها مخالفت ميکند؟ شايد سادهترين پاسخ اين باشد که بانک جهاني به هر حال يک بانک است.
پاسخ يونس به کساني که از وي در مورد چيستي استراتژياش در تاسيس بانک گرامين پرسيده بودند، ميتواند تا حدود زيادي راه گشا باشد. وي ميگويد: «من در تاسيس اين بانک هيچ استراتژياي نداشتم. من تنها قدم به قدم پيش ميرفتم و با نگاهي به گذشته، استراتژي خود را در جهتي متضاد با استراتژي ساير بانکهاي تجاري برگزيدم. يعني اگر آنها وامهاي کلان ميدادند، من وامهاي خرد ميدادم. اگر وامهاي آنان نيازمند وثيقه بود، من وامهاي خرد را بدون دريافت وثيقه پرداخت ميکردم. اگر در ساير بانکها کاغذبازي رواج داشت، من با روشهايي دوستانه کار ميکردم. اگر شما مجبور هستيد که روانه شعب بانکها شويد، من بانکم را به روستاها بردم.»اينک زمان آن فرا رسيده که بانک جهاني با نگاهي به کارنامه گذشتهاش در بخش ريسکهاي مالي، از بهترين ابزارها در جهت ريشهکن کردن فقر بهره گيرد. مطمئنا زوليک بايد از مشاورانش حرف شنوي کمتري داشته باشد و در جهت گسترش پرداخت اعتبارات خرد، به ويژه در قاره آفريقا و سازمانهاي همسو با اين ايده تلاش نمايد. مثلا اينگريد مونرو هشت سال قبل با تاسيس «جاميبورا» در کنيا، وامهايي به 50 گداي ساکن در فقيرترين نقاط شهر نايروبي اعطا کرد. 6 سال بعد، وي 000/170 قرضدهنده و 000/60 قرضگيرنده داشت.
اما آقاي زوليک تنها به اين قول بسنده نموده است که در جلسات آينده با حضور نمايندگان کنگره، به بحث بيشتر پيرامون اين موضوع بپردازند. در همان حالي که وي و همکارانش به گفتوگو با يکديگر مشغولند، بايد بدانيد که در هر روز 000/280 کودک به دليل سوءتغذيه و بيماريهايي عموما قابل پيشگيري، جان خود را از دست ميدهند. به علاوه، 90 ميليون کودک که در سنين مدرسه هستند، (براساس آمار منتشر شده از سوي صندوق کودکان سازمان ملل متحد) به دليل فقر خانوادگي نميتوانند در کلاسهاي درس شرکت کنند.زمان آن فرا رسيده است که همه ما از نمايندگان ايالات خويش بخواهيم که در جلسات آتي رئيس بانک جهاني شرکت کنند؛ چرا که همانطور که وي ادعا ميکند، سازمان وي براي ساختن جهاني عاري از فقر تشکيل شده است؛ بالاخره مديران بانک جهاني بايد بدانند که فقيرترين خانوادههاي دنيا چشمانتظار وامهاي بانک جهاني هستند. منبع: سياحت غربنوشته "سام دالي هريس"
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 308]