واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: پشت صحنه كاروان اعزامي به المپيك
هنگامي كه موفقيتها و شكستهاي ورزشكار يا تيمي ورزشي مورد بررسي قرار ميگيرد، هيچگاه مربي مهارتهاي ذهني (روانشناس) جايي در اين بررسيها ندارد. در حالي كه بسياري از تيمهاي ملي و كادر فني اعتقادي به اين موضوع نداشتند هم اكنون اعلام نياز ورزشكاران نسبت به روانشناسان نسبت به گذشته قابل مقايسه نيست. بازيهاي المپيك و پارالمپيك 2008 پكن در شرايط فعلي مهمترين مقصود ماست و ميخواهيم بدانيم كه مهمترين دل مشغولي المپيكيها چيست؟ چه خدماتي به آنها ارايه شده و رشتههاي المپيكي ايران در چه وضعيتي قرار دارند. دكتر واعظ موسوي كه مسوول كميته روانشناسي ستاد تداركاتي مسابقات المپيك پكن است، به خبرنگار ايسنا ميگويد: مربي مهارتهاي ذهني طبق دستورالعمل كاري خود فرد را آماده ميكند كه در هنگام بازيهاي المپيك هيچ مشكل و حواسپرتي نداشته باشد و به غير از حريفش به چيز ديگري فكر نكند تا بتواند به بهترين وجه مهارت خود را عرضه كند. نحوه آموزش مربي مهارتهاي ذهني در هدايت المپيكيها چگونه است؟ آيا آنها بايد در زمان برگزاري مسابقات المپيك نيز در كنار مليپوشان حضور داشته باشند؟ واعظ موسوي گفت: بيترديد چنين مسالهاي به لحاظ علمي صدق ميكند. تصور كنيد يك ورزشكار ماهها از سوي يك روانشناس زير نظر گرفته شده است؛ اما در زماني كه بايد نتيجه كسب كند آن فرد آموزش دهنده حضور ندارد و ورزشكار اين زمان است كه بيشترين احساس نياز را ميكند و تصور ميكنم تعدادي از مربيان ما بايد در آن زمان حضور داشته باشند. رييس كميته روانشناسي ستاد تداركاتي المپيك پكن در ادامه صحبتهاي خود به مهمترين دل مشغولي المپيكيها و پارالمپيكيها اشاره كرد. وي يکي از مسائلي كه بيشترين تمركز را از پارالمپيكيها گرفته، مسايل مالي ميداند و بخشي از مشكلات المپيكيها را مسايل آموزشي دانسته و اضافه كرد: مهمترين مسالهاي كه المپيكيها به آن اشاره دارند به فضاي اداره اردو باز ميگردد و در برخي جاها، رابطه بين مربي و شاگرد به يك رابطه پيچيدهاي تبديل شده كه با صراحت كامل نيست. در نتيجه ما با دو نوع مشكلات مواجه هستيم؛ مشكلاتي كه مربوط به مهارتهاي ذهني خود ورزشكار است مانند كمبود تمركز و بازيافت تمركز.
اين روانشناس مهارت مقابله با استرس را نيز روي ورزشكاران ضعيف توصيف كرد كه در اين زمينه آموزشهاي زيادي به المپيكيها داده شده است. وي نتيجه كسب شده در اين قسمت را مثبت دانست و گفت: از آن جا كه ورزشكاران داراي درك بسيار عميقي هستند به سرعت آموزشهاي ارايه شده را ميآموزند. واعظ موسوي مشكلات بيروني كه به فضاي ورزش تحميل ميشود را بخش ديگري از اين مسايل ذكر كرد كه اساسا به «جو تيمي» باز ميگردد كه سبب ميشود فضاي تيمي صددرصد پرورش دهنده نباشد. رييس كميته روانشناسي ستاد بازيهاي المپيك پكن كه به كار انجام شده در بخش روانشناسي ورزش بسيار اميدوار است، تاكيد كرد: به سرعت نبايد خواستار تاثير فوري فعاليتهاي روانشناسي روي ورزشكاران بود. وي در تشريح رشتههاي ورزشي كه در حال اعزام به المپيك هستند و كوالي فايد شدهاند، توضيح داد: خوشبختانه در رشته جودو مليپوشان در مسابقات كره بهترين نتيجه را گرفتند و با كسب 6 سهميه المپيك به خوبي عمل كردند. بنابراين وقتي كل اوزان عملكرد خوبي دارند نشان ميدهد خيلي عوامل عملكرد خوبي داشتهاند كه يكي از آنها مساله روانشناسي ورزش است. در رشته جودو كار روانشناسي را خودم شروع كردم و برخي قهرمانان مطرح را به صورت اختصاصي مورد مشاوره قرار دادم. از آنجا كه سنت ما اين نيست كه اسم قهرمانان را مطرح كنيم، يقين دارم كه همه چيز در اين موفقيت سهم داشته كه سهم روانشناسي هم مشخص است. وي به رشته تكواندو اشاره كرد و گفت: خوشبختانه در تكواندو احساس نياز به روانشناس به صورت كامل وجود دارد؛ آنها افراد دانايي هستند. فدراسيون تكواندو چندين بار درخواست شفاهي و كتبي از ما داشتهاند كه ما نيز اين كار را براي آنها انجام داديم. در بسياري موارد خودم شخصا ورود كردم و بسياري از قهرمانان كه مدال طلا كسب كردند همانهايي هستند كه فكر ميكنند پيش از اين كه براي كسب مدال بايد عزمشان را جزم كنند با يك مشاوره روانشناسي داشته باشند. در واقع كسب مدال به ويژگيهايي نيازمند است كه يكي از آن ابعاد توجه به مساله روانشناسي است؛ قطعا طلايي شدن اتفاقي نيست.
رييس كميته روانشناسي ستاد تداركاتي المپيك به تشريح رشته بسكتبال پرداخت و افزود: كار روانشناسي با فدراسيون بسكتبال بسيار قوي است. بسكتبال تنها رشته گروهي ايران است كه در المپيك شركت ميكند و جزو بهترينهاي دنياست و هم اكنون بسياري از كشورهاي صاحب نام دنيا براي بازيهاي تداركاتي از آنها دعوت به عمل ميآورند. اگر چه آنها به شدت درگير برنامههاي خود هستند؛ اما مديريت فدراسيون به دليل اين كه ارزش كار روانشناسي را ميداند خواستار حضور همكاران ما در بسكتبال است. بنابراين تا آنها در ايران هستند كار ما با آنها ادامه خواهد داشت؛ چرا كه خود مديريت فدراسيون و مدير تيمهاي ملي به اين كار علاقه زيادي دارند؛ مربي تيم روانشناسي ورزشي را ميفهمد و همكاران ما نيز نسبت به اين رشته به دركي متقابل رسيدهاند. اين يك موفقيت بزرگ است. اين روانشناس ورزشي با انتقاد از برخي مقاومتها در برابر كار روانشناسي در ورزش كشور توضيح داد: اگر روانشناسي بخواهد وارد فدراسيون ورزشي بشود اين تيمهاي ملي هستند كه سود ميبرند و رييس فدراسيون از افتخارات آنها بهرهمند ميشود؛ نميدانم اين چه مقاومتي است كه از سوي برخي فدراسيونها صورت ميگيرد و عدهاي كه ميخواهند تخصص خود را به صورت مجاني در اختيار ورزشكاران قرار دهند به گونهاي با آنها برخورد ميشود كه انگار به درون ما «خوش نيامدي». وي به نتايج كسب شده در كشتي اشاره كر د و گفت: روانشناسي خود را در سهميههايي كه اخيرا كشتي كسب كرده خيلي سهيم مي داند، البته نقش اول را مربي دارد؛اما، قطعا ما در گوشهاي از موفقيتهاي آنها حضور داريم. اگر چه كارمان را در كشتي به سختي انجام داديم و ممكن است مسئولان به آن توجه نكنند؛ اما ما اثر كار خود را ميدانيم. وي در ادامه با بيان اين كه در وزنهبرداري نفوذي نكردهاند، معتقد است كه ضرورتي به حضور ما در وزنهبرداري نيست. رييس كميته روانشناسي ستاد تداركاتي المپيك در پايان به رشته قايقراني اشاره كرد كه اخيرا صاحب سهميه شده است و افزود: تيم ملي قايقراني اخيرا توانسته 2 سهميه كسب كند و ما كمك به قايقراني را در برنامههاي خود قرار داده بوديم و كارمان را با آنها نيز شروع خواهيم كرد. البته پيش از اين فدراسيون قايقراني به ما درخواست داده بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]